Usikker.. har ikke turt å bruke klorin på mine kjeler iallefall. Las det som all bruk av klorin. Men godt mulig jeg har misforstått totaltJa "ren klorin" rett fra flaska kanskje...
Usikker.. har ikke turt å bruke klorin på mine kjeler iallefall. Las det som all bruk av klorin. Men godt mulig jeg har misforstått totaltJa "ren klorin" rett fra flaska kanskje...
Er ikke så redd pitting siden kontaktiden er kort, men litt redd for flekking/ misfarging. Er jo ikke værre enn at jeg prøver en liten del i konsentrasjonen jeg skal bruke.
Uansett, det elgamle spørmålet er der. Hvordan bli kvitt villgjær? Funker egentlig star san?
Men hvis vi snakker om rustfritt stål åpner jo noen helt andre muligheter seg. Jeg tror jeg ville gått for skibrenner på alt som kan tåle det. Jeg skulle likt å se den biofilmen som tålte varme like godt som rustfritt.Usikker, men den gjør antakelig det. Problemet er at villgjæren kan danne biofilm, og da hjelper det lite med desinfeksjonsmidler. Det er, tror jeg, reingjøring som er nøkkelen.
Men hvis vi snakker om rustfritt stål åpner jo noen helt andre muligheter seg. Jeg tror jeg ville gått for skibrenner på alt som kan tåle det. Jeg skulle likt å se den biofilmen som tålte varme like godt som rustfritt.
Jeg må innrømme at jeg ikke hadde sett for meg muligheten. Det er vel mest sukker og sånt som brenner seg fast, og med en tilsynelatende gullende ren kjele har jeg litt vondt for å se for meg problemer, men klart, noe er jo der. Kanskje?Jeg har et nostalgisk forhold til skibrennere og tjærelukt, og blir fylt av positive følelser med en gang.
Men poenget med den prosessen var jo å få brent tjæra inn i skia - og kan du ikke oppnå noe av det samme med det der? Jeg har opplevd fastbrenning i kjeler av rustfritt stål, og det er ikke moro. OK, du tar nok livet av infeksjonen, men det har kanskje en pris?
Jeg må innrømme at jeg ikke hadde sett for meg muligheten. Det er vel mest sukker og sånt som brenner seg fast, og med en tilsynelatende gullende ren kjele har jeg litt vondt for å se for meg problemer, men klart, noe er jo der. Kanskje?
Hmmm. Her må noen teste. Jeg har gjæringsfat i plast, og ingen problemer med biofilm om dagen, men kanskje man skulle ofre en liten gryte og en pakke belle saison for vitenskapen?Det er proteiner som bygger biofilmen, tror jeg - og proteiner kan vel svi seg godt fast?
Hmmm. Her må noen teste. Jeg har gjæringsfat i plast, og ingen problemer med biofilm om dagen, men kanskje man skulle ofre en liten gryte og en pakke belle saison for vitenskapen?
Fenolisk plasterlim aroma, brent elektronikk smak
Hallo igjen.
En oppdatering fra sist.
Brygget wit med pilsnermalt, satte på rustfritt gjæringskar, samme problem. Vi kan utelukke malten.
Satte en «jukseøl» på rustfritt gjærkar (7 liter spraymalt kokt på kjele for å utelukke grainfather). Samme problem, denne ble i tillegg sur.
Fikk tilbakemelding fra Norbryggdommer på ølet som startet denne tråden, pale ale gjæret på plastdunk. Fenolisk plasterlim aroma, brent elektronikk smak, stammer mest sannsynlig fra villgjær. Ble oppfordret til å være aktsom mot motstrømskjøleren.
Kjøpte ny motstrømskjøler, og gummikoblinger til GF. Alt bryggeutstyr blir vasket grundig i pbw, star san på alt av gjærutstyr.
Satte samme pale ale på plastgjæringkar. Denne har nå samme problem.
Det kan virke som om jeg har gått på en infeksjonssmell, som har bredt seg til alt av utstyr. Etter det jeg har lest funker vanlig pbw og star san dårlig på villgjær. Utblandet klorin skal derimot være tingen! Mitt spørmål er:
*Kan man bruke utblandet klorin på rustfritt utstyr? Gjæringskar og corny kegs? Noen erfaringer? Finnes det andre midler? Er i dette tilfellet redd for å skade overflaten.
*Funker kok for å fjerne villgjærinfeksjon? Tenker da på mindre deler. Hvor mye, hvor lenge?
*Andre gode tips?
Dersom jukseøllet også fikk samme problem må det vel være gjæringskaret? Hvordan kjølte du jukseøllet? Er det andre fellesnevnere mellom jukse og normal brygging? Bruker du oksygenstein?
Er ikke så redd pitting siden kontaktiden er kort, men litt redd for flekking/ misfarging. Er jo ikke værre enn at jeg prøver en liten del i konsentrasjonen jeg skal bruke.
Uansett, det elgamle spørmålet er der. Hvordan bli kvitt villgjær? Funker egentlig star san?
Enig, med de beskrivelsene kommer allikevel til kort når man har tilgang til kongen av deskriptive beskrivelser, nemlig @Stig Aa. eller Padden. Ingen anmeldelser jeg noensinne har lest har dekket det han kan beskrive, på en prikk.Fantastisk ordlegging/beskrivelse av øl!
Dere er ikke de eneste som er forvirret
Ja alt blir vasket SVÆRT godt, skyllet, star sanet. Paranoia har vært min gode venn i denne hobbyen.
Vet ikke annet råd enn å vaske over alt, koke det som kokes kan. Og prøve på nytt. Merk at jeg enda ikke har prøvd komboen ny kjøler med rustfritt gjæringskar.