Mi første juleøloppskrift - innspill ønskes!

Men eit kjapt lite spørsmål.. Held det med ein pakke Nottingham, eller bør eg safe med to pakkar? Har høyrt denne gjæren er ytterst livskraftig, men samtidig så er OG på 1.095..

Ved å putte inn OG 1,095 på 15 liter, foreslår Mr. Malty 1,4 pakker med ale-gjær (satte 01.01.2014 som produksjonsdato, vet ikke hva best-før-datoen på gjæren din er, men har hørt at prod.dato er 2 år før dette på tørrgjær). Jeg ville rundet opp til 2 pakker med så høy OG.
 
Jau, då kjører eg safe! Fekk 1,2 pakkar i Beersmith, men som du seier så er OGen høg, så eg trur ikkje eg skal være gniten med gjæren! :)
 
Kjør to du, jeg bruker to pakker WLP005 i 1,5 liter starter, og det er good for 20 liter på OG1.075.
Kjøler ned vørteren nå, og det merkes fort at 0.5 g nellik per liter ihvertfall ikke er for mye! Får se om aromaen kommer mer fram til Jul. Brukte 25 g appelsinskall (fersk), som har et veldig fint lite hint av bitterhet, kommer til å bli knall! Ingefæren ble det mindre av, brukte 15 g. Blir spennende å se hvordan denne utvikler seg etter noen uker til gjæring og noen måneder på flaske! :)
 
Det var en som etterlyste oppskrift og fremgangsmåte, så her kommer begge deler :)
Beware the Santasaurus!
Added By: SundbØL
Method: BIAB
Style: Holiday/Winter Special Spiced Beer
Boil Time: 90 min
Batch Size: 16.5 liters (fermentor volume)
Boil Size: 18 liters
Boil Gravity: 1.062 (recipe based estimate)
Efficiency: 71% (brew house)
Source: SundbØL

Original Gravity:
1.067
Final Gravity:
1.020
ABV (standard):
6.3%
IBU (tinseth):
27.05
SRM (morey):
30.21

Fermentables
AmountFermentablePPG°LBill %
2.8 kgUnited Kingdom - Maris Otter Pale383.7554.3%
1.4 kgGerman - Vienna37427.1%
0.35 kgFlaked Oats332.26.8%
0.14 kgAmerican - Caramel / Crystal 80L33802.7%
0.14 kgGerman - Chocolate Wheat314132.7%
0.11 kgBelgian - Special B341152.1%
0.11 kgGerman - Carafa I323402.1%
0.11 kgUnited Kingdom - Pale Chocolate332072.1%
5.16 kgTotal

Hops
AmountVarietyTypeAAUseTimeIBU
35.6 gFugglesPellet5Boil60 min24.49
10.3 gFugglesPellet5Boil10 min2.57

Mash Guidelines
AmountDescriptionTypeTempTime
20 LInfusion
68 C60 min
5 L Sparge
Other Ingredients
AmountNameTypeUseTime
7 gNellikSpiceBoil10 min
25 gAppelsinzestSpiceBoil10 min
15 gIngefærSpiceBoil10 min
 
Ser snadder ut, SundbØL! :D
Eg har tenkt litt på mesketemperatur.. Vil ha ein god andel gjærbare sukkerartar, men samtidig ein del restsødme.. Vil 65 grader i 60 minutt vera eit godt kompromiss?
Ellers vurderer eg å kjøre no sparge-BIAB på denne (Preboil: 21 L + 6,5L tap til malt = 27,5 L). Vil dette by på problemer med eit såpass "high gravity"-øl?
 
Jeg er midt i en prosess av å finne ut av det der selv. Har skjønt at på OG 1.030-65 så er det like greit å kjøre no-sparge, men over 1.065 så er jeg ikke så sikker. Har prøvd begge deler uten stort hell, så tror trikset kan vært step-mashing på høyere gravities. Skal lage en ImpWheatIpa etter ferien hvor jeg skal meske i 15 min først på 58 grader, så sakte øke til 68 i løpet av en halvtime, og så la det meske i en time for å være sikker på å få godt utbytte. Muligens skylle med noen få liter for å være sikker.
En annen mulighet er å meske med 3l/kg og så skylle opp til ønsket BG.
Ellers ville jeg personlig ha sikta på 67-68 grader, tror 65 kan bli litt for tørt for et julebrygg? Jeg vet ikke, er mitt første julebrygg også :)
Lykke til, keep us posted! :D
 
Vel, eg kjører no-sparge, så får det gå som det vil. ;) Det er nok som du seier, at det er uegna for høgare gravities, men om eg skulle bomma heilt, så har eg 1,5 kg spraymalt i bakhånd. Har dessutan lagt til ein ekstra kg pale malt, bare sånn for å korrigera for dårleg utbytte.

Blir kanskje litt tørt med 65 grader, ja.. Kanskje 66 grader er eit betre kompromiss? Litt meir balansert?
 
Då var bryggedagen vel overstått. Gjekk stort sett veldig bra. Fekk noko høgt kokevolum (24 L kontra dei planlagte 21 L) og følgeleg låg BG. Korrigerte dette med 90 min koketid og ein halvkilo spraymalt, samt litt ekstra brunt sukker. Enda opp ganske nær target OG (1.096), med 1.093, og fikk 15 liter på dunk. Bittelitt mindre enn dei estimerte 17 L på dunk (15 L + 2 L svinn), men skitt au.

Kryddernivået blei ganske bra og balansert, men litt meir ingefær og ei ekstra kanelstang hadde ikkje gjort noko skade. Mengda appelsinskal var perfekt.

Ein kan sei mykje om Nottingham-gjæren, men det må være noko av det mest livskraftige eg har vore borti. Rehydrerte 2 pakkar i ei glaskrukke med "patentlokk", og holdt på å lage ei zymologisk splintbombe, då denne våkna til live vel fort!

No er stormgjæringa i gang, og det luktar julebrød/vørterkake i heile heimen! :D

Her er den endelege oppskrifta:

Nuclear Winter Wonderland

Jule-/vinterøl

Dato: 19.07.2014
Bryggar: Håvard Idsøe
Type: All Grain
Batch: 17,00 l
Mesketid og temperatur: 60 min @ 66 °C
Gjæring: 14 dagar @ 18-21 °C
Koketid: 90 min

Est. OG: 1,093 SG
Est. FG: 1,023 SG
Est. Alk.: 9,2 %
Bitterhet: 29,5 IBU
Farge: 48,5 EBC

Ingrediensar:

4,44 kg Pale Malt (2 Row) UK (5,9 EBC) 68,6 %
1,28 kg Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) 15,4 %
0,32 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) 4,9 %
0,32 kg Caramunich Malt (110,3 EBC) 4,9 %
0,30 kg Wheat Malt, Ger (3,9 EBC) 4,6 %
0,25 kg Special B Malt (354,6 EBC) 3,0 %
0,18 kg Munich Malt - 10L (19,7 EBC) 2,7 %
0,18 kg Munich Malt - 20L (39,4 EBC) 2,7 %
0,13 kg Amber Malt (43,3 EBC) 1,6 %
0,13 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) 2,0 %
0,04 kg Chocolate Malt (689,5 EBC) 0,7 %
0,50 kg Extra Light Dry Extract (5,9 EBC) 6,0%
0,27 kg Brown Sugar, Dark (98,5 EBC) 3,9 %

45,00 g East Kent Goldings (EKG) [5,00 %] - Boil 60,0 min 26,7 IBUs
20,00 g East Kent Goldings (EKG) [5,00 %] - Boil 30,0 min 9,1 IBUs
30,00 g Fersk ingefær (Kok 10,0 min)
30,00 g Tørka appelsinskal, bittert (Kok 10,0 mins)
3 stk Kanelstang (Kok 10,0 min)

2 pk Nottingham Yeast (Lallemand)


Har trua på denne! :D
 
Alright! Ein liten oppdatering. I dag flaska eg stasen, FG vart på 1.023, noko som med ein OG på 1.093 skulle gi ein alkoholprosent på 9,3 - Ganske så spot on med andre ord. Når det er sagt så er eg litt bekymra for om det er noko livskraft igjen i Nottinghamen til flaskekarboneringa. Har nokon erfaringar her?
 
Min erfaring med så sterke øl er at man må være tålmodig om orginalgjæren skal karbonere. Alternativt tilsettes Fermentis F2.

Sent fra min HTC One S via Tapatalk
 
Vel, det skal karbonere/modnast fram til jul, så det burde vel kanskje vere tilstrekkeleg med tid? Har for øvrig laga ei kontrollflaske (lurer på om det ikkje var Palmer som gav meg ideen) av ei 0,5L mjukplastflaske, som eg har fylt med siste slanten, klemt lufta utav og korka. Denne gir meg anledning til å følge med på karboneringsforløpet, då den vil rette seg ut etterkvart som trykket bygger seg opp.
 
Tilbake
Topp