Da jeg bestilte ingredienser til maibock'en hadde jeg en amerikansk oppskrift (dead guy ale) i tankene, men jeg ombestemte litt i siste liten og fikk de til å sende meg en lager gjær i tilleg til det jeg allerede hadde bestilt. Så nå prøver jeg meg på litt mere på tradisjonelle tyske oppskrifter og skjønner at jeg ikke har valgt riktige malt typer for denne øl typen. Dead guy er en amerikansk tolkning av en maibock ,gjæret med en veldig ren ale gjær (pacman) og gjæret kaldere en tradisjonell ale. oppskriften bruker og pale ale malt isteden for pilsner malt , jeg går ikke etter denne opskriften nå men prøver å lage et mere eutentisk tysk øl. jeg har ikke så mye tysk malt som disse to øltypene fortjener. men jeg prøver å lage oppskrifter som alikevel ikke havner altfor langt fra de klassiske versonene. Pale malten er engelsk optic pale ale som er en veldig lys malt, mild ale malten vel kan brukes som erstatning for vienna malt.
Håper på tilbakemelding om oppskriftene siden jeg er litt usikker på disse malt substituttene, ølet blir nok godt selv om noe av den tyske karakteren kansje mangler når så mye engelsk malt blir brukt. jeg tror heller ikke jeg gjør en decoktion siden jeg bruker pale ale malt og ikke pilsner.
lyst bokk øl (Maibock/Helles Bock)
Original Gravity (OG): 1.069 (°P): 16.8
Final Gravity (FG): 1.017 (°P): 4.3
Alcohol (ABV): 6.78 %
Colour (SRM): 7.8 (EBC): 15.4
Bitterness (IBU): 30.8 (Tinseth)
73.9% Pale Malt
21.75% Munich I
4.35% Aromatic Malt
1.5 g/L Hallertau Mittlefrueh (6.3% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)
1 g/L Hallertau Mittlefrueh (6.3% Alpha) @ 30 Minutes (Boil)
0.5 g/L Hallertau Mittlefrueh (6.3% Alpha) @ 5 Minutes (Boil)
Single step Infusion at 67°C for 60 Minutes. Boil for 60 Minutes
Fermented at 15°C with WLP833 - German Bock Lager
Notes: (Protein rest (infusion) at 55C for 20 min ) ikke når jeg bruker pale ale malt
forsukring(infusion) at 65.5C for 45 min for decoction
ut mesk @ 76C. enten en tynn decoction, (tilat 10 min for oppvarming og 5 min for koking ) . eller bruk infusion med kokene vann viss plass i meske karet
Jeg senker og effektivitets prosenten noe og bruker ikke skyllevann utover det som trengs for å få 17 liter etter 60 min kok 21-22 liter
jeg trenger en starter på ca 6l som er forstørret fra en 2 liter starter til 17 liter vørter
Recipe Generated with BrewMate
Norlig Alt (North German Altbier)
Original Gravity (OG): 1.052 (°P): 12.9
Final Gravity (FG): 1.013 (°P): 3.3
Alcohol (ABV): 5.11 %
Colour (SRM): 13.7 (EBC): 27.0
Bitterness (IBU): 33.2 (Tinseth)
40% Pale Ale Malt
25% Mild ale
25% Munich I
5% Wheat Malt
3% Caramunich II
2% Carafa I malt
1.5 g/L Hallertau Mittlefrueh (6.3% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)
1.1 g/L Hallertau Mittlefrueh (6.3% Alpha) @ 20 Minutes (Boil)
Single step Infusion at 67°C for 60 Minutes. Boil for 60 Minutes
Fermented at 19°C with WLP036 - Dusseldorf Alt
Notes: carafa malten skal være uten skall (jeg prøver å skille fra skallet på en liten mengde)
sac/dex mash @66 =40-60 min
mash out @ 75 (if decoction is used boil = 10-30 min)
bruker 1,5 liters starter gjæret ved 16-17*C
ferment @ 16-17*C
secondary ferment @ under 10*C i to uker
Kraeusen til flasking: til 17L øl 1.5 L (1.5 qt) bruk vørter spart i frysa fra bryggedagen.
lagres i 3-5 uker @4*C
bruk en starter på ca 2 liter
Recipe Generated with BrewMate
Håper på tilbakemelding om oppskriftene siden jeg er litt usikker på disse malt substituttene, ølet blir nok godt selv om noe av den tyske karakteren kansje mangler når så mye engelsk malt blir brukt. jeg tror heller ikke jeg gjør en decoktion siden jeg bruker pale ale malt og ikke pilsner.
lyst bokk øl (Maibock/Helles Bock)
Original Gravity (OG): 1.069 (°P): 16.8
Final Gravity (FG): 1.017 (°P): 4.3
Alcohol (ABV): 6.78 %
Colour (SRM): 7.8 (EBC): 15.4
Bitterness (IBU): 30.8 (Tinseth)
73.9% Pale Malt
21.75% Munich I
4.35% Aromatic Malt
1.5 g/L Hallertau Mittlefrueh (6.3% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)
1 g/L Hallertau Mittlefrueh (6.3% Alpha) @ 30 Minutes (Boil)
0.5 g/L Hallertau Mittlefrueh (6.3% Alpha) @ 5 Minutes (Boil)
Single step Infusion at 67°C for 60 Minutes. Boil for 60 Minutes
Fermented at 15°C with WLP833 - German Bock Lager
Notes: (Protein rest (infusion) at 55C for 20 min ) ikke når jeg bruker pale ale malt
forsukring(infusion) at 65.5C for 45 min for decoction
ut mesk @ 76C. enten en tynn decoction, (tilat 10 min for oppvarming og 5 min for koking ) . eller bruk infusion med kokene vann viss plass i meske karet
Jeg senker og effektivitets prosenten noe og bruker ikke skyllevann utover det som trengs for å få 17 liter etter 60 min kok 21-22 liter
jeg trenger en starter på ca 6l som er forstørret fra en 2 liter starter til 17 liter vørter
Recipe Generated with BrewMate
Norlig Alt (North German Altbier)
Original Gravity (OG): 1.052 (°P): 12.9
Final Gravity (FG): 1.013 (°P): 3.3
Alcohol (ABV): 5.11 %
Colour (SRM): 13.7 (EBC): 27.0
Bitterness (IBU): 33.2 (Tinseth)
40% Pale Ale Malt
25% Mild ale
25% Munich I
5% Wheat Malt
3% Caramunich II
2% Carafa I malt
1.5 g/L Hallertau Mittlefrueh (6.3% Alpha) @ 60 Minutes (Boil)
1.1 g/L Hallertau Mittlefrueh (6.3% Alpha) @ 20 Minutes (Boil)
Single step Infusion at 67°C for 60 Minutes. Boil for 60 Minutes
Fermented at 19°C with WLP036 - Dusseldorf Alt
Notes: carafa malten skal være uten skall (jeg prøver å skille fra skallet på en liten mengde)
sac/dex mash @66 =40-60 min
mash out @ 75 (if decoction is used boil = 10-30 min)
bruker 1,5 liters starter gjæret ved 16-17*C
ferment @ 16-17*C
secondary ferment @ under 10*C i to uker
Kraeusen til flasking: til 17L øl 1.5 L (1.5 qt) bruk vørter spart i frysa fra bryggedagen.
lagres i 3-5 uker @4*C
bruk en starter på ca 2 liter
Recipe Generated with BrewMate