Nå som mitt første brygg basert på et ølsett nærmer seg tid for flasking, så har jeg begynt å tenke på neste brygg. Tror jeg skal holde meg unna ølsett og gå i gang med ordentlig ekstraktbrygging, for å ha mer kontroll på hva resultatet blir etc.
På vinråstoffhuset her i Trondheim har de nettopp fått inn litt spesialmalt (og vanlig malt), så jeg kjøpte inn 1 kg Carafa I og 1 kg Roasted barley - det var de to typene de hadde liggende fremme. Mulig de har andre typer på lager, glemte å spørre, men stikker kanskje innom senere i dag.
Så nå sitter jeg og leker meg i Beersmith og prøver å få til en oppskrift.
Spørsmål #1: Kan det bli noe fornuftig ut av bare disse to typene spesialmalt + lys/amber/mørk spraymalt + humle + gjær? Hva i så fall? En svart ale med ristet kaffepreg? Jeg kan selvsagt bestille andre typer fra vinogbar f.eks., men jeg synes det er veldig praktisk å kunne kjøpe ting direkte i butikk... Vil gjerne brygge Stout, Porter og lignende, men disse typene vil jo helst ha litt flere typer malt i tillegg har jeg skjønt, chocolate og caramel f.eks.
Her er et røft utkast til 23 liter (boil volume 10 liter, humlemengden er kanskje litt drøy og må vel uansett tilpasses real life når den tid kommer, se spørsmål om utstyr lengre ned)
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
4,00 kg Light Dry Extract (15,8 EBC) Dry Extract 86,0 %
0,40 kg Roasted Barley (591,0 EBC) Grain 8,6 %
0,25 kg Carafa I (663,9 EBC) Grain 5,4 %
70,00 gm Chinook [13,00%] (45 min) Hops 34,6 IBU
50,00 gm Cluster [7,00%] (30 min) Hops 11,1 IBU
28,30 gm Challenger [7,50%] (15 min) Hops 4,4 IBU
(Humlene er valgt litt på grunnlag av "feeling"/intuisjon og beskrivelse... :jaha
Yay? Nay? :bank2:
Her er en annen, tenkt som mikro-batch på ca 2 liter med ingredienser jeg har liggende (foruten humla, som jeg kan kjøpe på vinråstoffhuset):
BLACK DWARF
Recipe Specifications
--------------------------
Batch Size: 2,00 L
Boil Size: 3,20 L
Estimated OG: 1,047 SG
Estimated Color: 59,5 EBC
Estimated IBU: 29,3 IBU
Brewhouse Efficiency: - %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
0,25 kg Amber Dry Extract (24,6 EBC) Dry Extract 83,3 %
0,03 kg Carafa I (663,9 EBC) Grain 10,0 %
0,02 kg Roasted Barley (591,0 EBC) Grain 6,7 %
3,50 gm Tettnang [4,50%] (60 min) Hops 21,8 IBU
2,00 gm Tettnang [4,50%] (15 min) Hops 6,2 IBU
1,00 gm Tettnang [4,50%] (5 min) Hops 1,2 IBU
1 Pkgs Cooper Ale (Coopers #-) Yeast-Ale
Helt på jordet? Innafor normalen? :bank2:
Jeg har jo ikke noe særlig peiling, men "learning by doing" passer for meg et sted må man som kjent begynne. Føler dog at jeg prøver å lage mat uten å ane hva ingrediensene smaker... Det er kanskje vel ambisiøst å prøve å lage egne oppskrifter så tidlig i karrieren...
Spørsmål #2: Jeg har bare en 6 liters kasserolle. Er det altfor lite til å lage en ca 20 liters batch? Jeg tenker f.eks. en sånn trinnvis variant:
* "Steepe" spesialmalt i x liter vann, ha over i gjæringsbøtte.
* Koke ut spraymalt i x liter vann (med humle) - men det kan kanskje bli vanskelig når man må ha 3-4 kg spraymalt? Blir ikke plass til så mye vann da?? - og ha over i bøtta
* Fylle opp med x liter kaldt vann til jeg oppnår ønsket totalmengde.
En utfordring med sånt oppsett er kanskje å sørge for at alt blir godt blandet?
Har sett videoer hvor folk lager vørter på 5-6 liter og fyller etter med vann, det ser jo ut til å fungere bra, men kanskje ikke for øl med høy OG? Er vel noe med at mye spesialmalt krever mye vann for å kunne trekke ut alt av sukker og godsaker?!
Har ikke helt råd til større kasserolle akkurat nå (lavbudsjettsbrygging :ilike, men kan jo vente med å brygge til jeg får råd (er ikke så mange uker til neste lønn).
Eller med andre ord: Hva er best i min situasjon? En sånn trinnvis løsning, ny kasserolle, eller kanskje jeg skal eksperimentere med mini-batcher? En batch på 2-3 liter kan jeg jo få til. Da må jeg skaffe meg en mini-gjæringsbøtte e.l. også, men det er vel fullt mulig å finne. Har sett litt på Basic Brewing hvor de på et par episoder brygger bare en sixpack av gangen. Kanskje jeg burde prøve på noe sånt, også for å kunne eksperimentere med forskjellige malt-/humletyper og lære hvordan de forskjellige påvirker brygget, uten å risikere å ende opp med 20 liter sluksaft...
Kanskje jeg bare burde gjøre det enkelt og investere i en stor kasserolle først som sist. Vil 10 eller 15 liter være nok? Eller bør man absolutt ha en kasserolle som er omtrent like stor som batchen? Jeg er også noe usikker på hvor lang tid min gamle komfyr vil bruke på å koke opp hele 20 liter vann ??? - noen som kan si noe generelt om det?
Oi, det ble mange spørsmål her, og nesten mer om utstyr enn oppskrift, men men
:help: :amen:
På vinråstoffhuset her i Trondheim har de nettopp fått inn litt spesialmalt (og vanlig malt), så jeg kjøpte inn 1 kg Carafa I og 1 kg Roasted barley - det var de to typene de hadde liggende fremme. Mulig de har andre typer på lager, glemte å spørre, men stikker kanskje innom senere i dag.
Så nå sitter jeg og leker meg i Beersmith og prøver å få til en oppskrift.
Spørsmål #1: Kan det bli noe fornuftig ut av bare disse to typene spesialmalt + lys/amber/mørk spraymalt + humle + gjær? Hva i så fall? En svart ale med ristet kaffepreg? Jeg kan selvsagt bestille andre typer fra vinogbar f.eks., men jeg synes det er veldig praktisk å kunne kjøpe ting direkte i butikk... Vil gjerne brygge Stout, Porter og lignende, men disse typene vil jo helst ha litt flere typer malt i tillegg har jeg skjønt, chocolate og caramel f.eks.
Her er et røft utkast til 23 liter (boil volume 10 liter, humlemengden er kanskje litt drøy og må vel uansett tilpasses real life når den tid kommer, se spørsmål om utstyr lengre ned)
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
4,00 kg Light Dry Extract (15,8 EBC) Dry Extract 86,0 %
0,40 kg Roasted Barley (591,0 EBC) Grain 8,6 %
0,25 kg Carafa I (663,9 EBC) Grain 5,4 %
70,00 gm Chinook [13,00%] (45 min) Hops 34,6 IBU
50,00 gm Cluster [7,00%] (30 min) Hops 11,1 IBU
28,30 gm Challenger [7,50%] (15 min) Hops 4,4 IBU
(Humlene er valgt litt på grunnlag av "feeling"/intuisjon og beskrivelse... :jaha
Yay? Nay? :bank2:
Her er en annen, tenkt som mikro-batch på ca 2 liter med ingredienser jeg har liggende (foruten humla, som jeg kan kjøpe på vinråstoffhuset):
BLACK DWARF
Recipe Specifications
--------------------------
Batch Size: 2,00 L
Boil Size: 3,20 L
Estimated OG: 1,047 SG
Estimated Color: 59,5 EBC
Estimated IBU: 29,3 IBU
Brewhouse Efficiency: - %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amount Item Type % or IBU
0,25 kg Amber Dry Extract (24,6 EBC) Dry Extract 83,3 %
0,03 kg Carafa I (663,9 EBC) Grain 10,0 %
0,02 kg Roasted Barley (591,0 EBC) Grain 6,7 %
3,50 gm Tettnang [4,50%] (60 min) Hops 21,8 IBU
2,00 gm Tettnang [4,50%] (15 min) Hops 6,2 IBU
1,00 gm Tettnang [4,50%] (5 min) Hops 1,2 IBU
1 Pkgs Cooper Ale (Coopers #-) Yeast-Ale
Helt på jordet? Innafor normalen? :bank2:
Jeg har jo ikke noe særlig peiling, men "learning by doing" passer for meg et sted må man som kjent begynne. Føler dog at jeg prøver å lage mat uten å ane hva ingrediensene smaker... Det er kanskje vel ambisiøst å prøve å lage egne oppskrifter så tidlig i karrieren...
Spørsmål #2: Jeg har bare en 6 liters kasserolle. Er det altfor lite til å lage en ca 20 liters batch? Jeg tenker f.eks. en sånn trinnvis variant:
* "Steepe" spesialmalt i x liter vann, ha over i gjæringsbøtte.
* Koke ut spraymalt i x liter vann (med humle) - men det kan kanskje bli vanskelig når man må ha 3-4 kg spraymalt? Blir ikke plass til så mye vann da?? - og ha over i bøtta
* Fylle opp med x liter kaldt vann til jeg oppnår ønsket totalmengde.
En utfordring med sånt oppsett er kanskje å sørge for at alt blir godt blandet?
Har sett videoer hvor folk lager vørter på 5-6 liter og fyller etter med vann, det ser jo ut til å fungere bra, men kanskje ikke for øl med høy OG? Er vel noe med at mye spesialmalt krever mye vann for å kunne trekke ut alt av sukker og godsaker?!
Har ikke helt råd til større kasserolle akkurat nå (lavbudsjettsbrygging :ilike, men kan jo vente med å brygge til jeg får råd (er ikke så mange uker til neste lønn).
Eller med andre ord: Hva er best i min situasjon? En sånn trinnvis løsning, ny kasserolle, eller kanskje jeg skal eksperimentere med mini-batcher? En batch på 2-3 liter kan jeg jo få til. Da må jeg skaffe meg en mini-gjæringsbøtte e.l. også, men det er vel fullt mulig å finne. Har sett litt på Basic Brewing hvor de på et par episoder brygger bare en sixpack av gangen. Kanskje jeg burde prøve på noe sånt, også for å kunne eksperimentere med forskjellige malt-/humletyper og lære hvordan de forskjellige påvirker brygget, uten å risikere å ende opp med 20 liter sluksaft...
Kanskje jeg bare burde gjøre det enkelt og investere i en stor kasserolle først som sist. Vil 10 eller 15 liter være nok? Eller bør man absolutt ha en kasserolle som er omtrent like stor som batchen? Jeg er også noe usikker på hvor lang tid min gamle komfyr vil bruke på å koke opp hele 20 liter vann ??? - noen som kan si noe generelt om det?
Oi, det ble mange spørsmål her, og nesten mer om utstyr enn oppskrift, men men
:help: :amen: