1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Mindre utbytte med pumpe?

En tråd i 'Brygging' startet av Dansken, 22 Apr 2019.

 1. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Det skyldes maltrøret?
   
 2. Sarge

  Sarge
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Nei, det skyldes nok at det er fritt fall under maltrøret. Det var en brygger som fortalte at han hevet maltrøret bare litt og litt, slik at bunnen fortsatt var i berøring med vørteren under, og at det da gikk saktere og mer kontrollert. Jeg har ikke funnet noen god måte å få til slik gradvis heving på.
   
 3. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Det var det jeg mente. Du har vel ingen mulighet til å styre avrenningen, slik du gjør med krana når du tapper ut av en kjele?

  Når det gjelder innmesk, så gjør jeg det omvendt. Jeg har maltet i meskeposen, og så dumper jeg den ned i vannet. Viktig er det da å ikke ha mer enn dobbelt så mye vann som malt (liter/kg). Da får jeg rørt det hele til en tjukk og fin grøt på veldig kort tid, og så tilsetter jeg deretter en halv gang så mye vann, som holder den ønskede mesketemperaturen. Temperaturen på vannet i kjelen beregner jeg ved hjelp av kakulator.

  En fordel ved å gjøre det på denne måten, er at du slipper støvingen fra maltet.

  Men å gjøre det slik, er kanskje vanskelig i en GF?
   
  cjohansen liker dette.
 4. Sarge

  Sarge
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Nei, det er ingen kontroll med avrenningen når røret er hevet til standard GF-høyde over "havet". Når jeg sier at det ikke skyldes maltrøret, så kommer det av at en litt annerledes konstruksjon (kran eller gradvis heving) fint ville kunne oppnådd dette med maltrør.

  Jeg vet enkelte faktisk bruker meskepose i GF, og jeg vet faktisk ikke hvordan de gjør det da. Jeg har kvernet malt i en egen beholder, og får noe støv når det gradvis overføres til GF og rører inn, men jeg oppfatter ikke det som mer plagsomt enn ved f.eks. baking eller lignende. Bruker en liten bakebolle som "skuffe" når jeg henter malt over i GF.
   
 5. Dansken

  Dansken
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Det var spørsmål hva jeg har til avløp;) Denne sørger for at jeg får ren vørter ut når humlerestene ligger igjen i midten etter whirlpool. Sørger også for at posen ikke suges inn og sperrer. I tillegg tjener jeg en liter ekstra vørter men det er ikke så nøye:)

  24A17EF1-4E61-4A7A-8729-C6906F12B217.png
   
 6. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Der er synderen. Du har punktavtrekk, og får kanalisering. Skaff falskbunn, og problemene er over:).
   
  LarsUlv liker dette.
 7. LarsUlv

  LarsUlv
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Nesttun, Bergen
  Her er mitt oppsett for meskekjelen.
  Pakningen rundt kanten på falskbunnen bruker jeg ikke lenger, den er fullstendig unødvendig.

  Meskekjele:
  meskekjele.jpg

  Overføring til kran, slangen er kun "dyttet" inn på albueleddet på falskbunnen.
  overføring.jpg

  Falskbunn sett fra undersiden:
  falskbunn.jpg

  Pickup laget av en liten bit silikonslange, gjør at det kun er 0,5 liter som blir igjen i kjelen.
  pickup.jpg
   
  Finn Berger liker dette.
 8. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  - og hvorfor har ikke jeg tenkt på å sette på en slik liten pickup:(? Der gikk effektiviteten min opp et par poeng, vil jeg tro:).
   
  Sarge og LarsUlv liker dette.
 9. LarsUlv

  LarsUlv
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Nesttun, Bergen
  Fullt bryggeoppsett:

  Bryggeoppsett.jpg
   
  ullrotta liker dette.
 10. cjohansen

  cjohansen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oppegård
  Du brygger i pose, ja? Koker du i samme kjele som du mesker i, eller har du to? Hva er det egentlig du gjør med litermålet her etter mesk?

  Ser du også nevner at du har falskbunn, men det er uklart for meg hva formålet med den er for BIAB? Er det for å unngå at posen smelter i bunnen?

  Dette høres jo helt genialt ut! Og du slipper unna melklumper også? Trodde det var ulempen ved å legge maltet i vann, i stedet for omvendt.
   
 11. Sarge

  Sarge
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Hvor mange kjeler har du i oppsettet ditt, Finn?
   
 12. erikraude

  erikraude
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Jeg bruker grainfather og har begynt å ha maltet i maltrøret og så senke det ned i det varme vannet. Syns det er mye enklere å unngå klumper på den måten.
   
  LarsUlv liker dette.
 13. LarsUlv

  LarsUlv
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Nesttun, Bergen
  Jeg har maltet oppi meskekjelen (faktisk kverner jeg rett i meskekjelen) så fyller jeg meskevann oppvarmet til rett striketemperatur inn fra bunnen. Ingen klumper så langt øyet kan se.
   
  Thomas Søreide og erikraude liker dette.
 14. Sarge

  Sarge
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Akkurat innmesk tror jeg det er vilkårlig hvordan man gjør, så lenge det fordeles jevnt og klumper brytes opp.

  @LarsUlv Jeg knuser maltet kvelden før, og da tror jeg dette blir vanskelig. Bruker for øvrig timeren på GF til å få vannet til riktig strike-temperatur om morgenen.
   
 15. Dansken

  Dansken
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Jeg skal lage til en falskbunn (ikke silbunn) og heve posen min opp over albuen min. Kan ikke bruke buet universal bunn med nippel i midten da jeg ønsker å la humlegrumset i midten i fred når jeg tømmer kjelen. NB. lager ofte ganske humlerike ales;)

  Oppdaterer:)
   
 16. LarsUlv

  LarsUlv
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Nesttun, Bergen
  Aha, du mesker og koker i samme kjele. Ja, da må du jo fjerne falskbunnen før kok (og whirlpool)
   
 17. LarsUlv

  LarsUlv
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Nesttun, Bergen
  Jeg kverner også maltet kvelden før og har meskekjelen stående i stabil temperatur før jeg bærer den ut i bryggeriet rett før innmesk.
  Ser ikke noe som taler mot at du kan kverne og ha malten i maltrøret. Og så senke det ned i ferdig varmet meskevann slik @erikraude gjør.
  Må jo da ta høyde for ekstra varmetap i stålet i maltrøret.

  MEN, nå begynner vi å spore av. Og det trenger vi jo ikke.
   
 18. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Jeg bruker faktisk dobbel meskepose. Da holder den (de) bedre, og filtrerer bedre, også. Filtrering er ett poeng, et annet er at det er så enkelt å både heise malten oppi og ut av kjelen. Og en 60 X 60 pose uten snor passer akkurat rundt kanten på kjelen+to lag liggeunderlag, så det er veldig greit å feste den.

  Med falskbunnen så er det ingen fare for å smelte/ødelegge posen når jeg bruker varmen fra plata. Jeg kan kjøre 3500 w uten problemer (induksjon).

  Kjelen er på 36 liter, så den er akkurat litt liten å koke i. Jeg har en Ss Brewtech på 15 gallons/56 liter som jeg bruker til det - og som jeg mesker doble batcher i en sjelden gang, også. Jeg har også en 15 liters kjele fra coop som jeg varmer vann i, men det er en veldig dum størrelse, siden den ikke rummer nok vann til runde to i en batch sparge. 20 liter hadde vært ideelt. Så nå bruker jeg Ss'en til å varme de 17-18 literne til runde to.

  Jeg har to 3500 induksjonsplater, også - men kunne strengt tatt greid meg med en 2000 watts som plate to.

  Jeg brygger ikke BIAB sjøl om jeg bruker meskeposer, jeg kjører batch sparge. Posene bruker jeg som sagt bare fordi jeg synes det er praktisk - men jeg kunne brygget på samme måten uten.

  Så jeg mesker, tapper over i ei bøtte, fyller på nytt vann, og tapper ut det. Innholdet fra de to bøttene blandes i kokekjelen, som altså ikke er den samme som jeg mesker i. (Bortsett altså fra når jeg brygger doble batcher; da må jeg meske i den store kjelen, også. Jeg har en egen falskbunn til den, fra Ss.)
   
  Sarge og cjohansen liker dette.
 19. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Er det ikke en mye enklere løsning å tappe over i ei bøtte, plukke ut falskbunnen, og så helle vørteren tilbake? Å lage en silbunn som passer til kjelen er litt av et prosjekt.
   
  Sarge liker dette.
 20. cjohansen

  cjohansen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oppegård
  Kult, takk for innspill. Jeg har den samme 36L kjelen, og induksjonsplata. Klarer akkurat å koke der uten for mye søl. Men det er en del søl forbundet med å få posen ut av kjelen (og skvise ut siste rest av vørter). Jeg får lett 80% effektivitet, og er happy sånn sett, men dobbel pose er et megatips for å få mindre partikler i kjelen. En falskbunn tror jeg også kunne være noe - jeg kan jo også tappe av i et kar, skylle over posen, og klemme den litt mot falskbunnen, for så å helle alt tilbake i samme kjele for kok. Noe å teste til neste brygg!
   
  Finn Berger liker dette.

Del denne siden