Finn Berger
Moderator
Jeg brygger småbatcher og sliter en del med for rask skylling. Vanskelig å unngå, synes jeg.
Det skyldes maltrøret?
Jeg brygger småbatcher og sliter en del med for rask skylling. Vanskelig å unngå, synes jeg.
Nei, det skyldes nok at det er fritt fall under maltrøret. Det var en brygger som fortalte at han hevet maltrøret bare litt og litt, slik at bunnen fortsatt var i berøring med vørteren under, og at det da gikk saktere og mer kontrollert. Jeg har ikke funnet noen god måte å få til slik gradvis heving på.Det skyldes maltrøret?
Nei, det skyldes nok at det er fritt fall under maltrøret. Det var en brygger som fortalte at han hevet maltrøret bare litt og litt, slik at bunnen fortsatt var i berøring med vørteren under, og at det da gikk saktere og mer kontrollert. Jeg har ikke funnet noen god måte å få til slik gradvis heving på.
Nei, det er ingen kontroll med avrenningen når røret er hevet til standard GF-høyde over "havet". Når jeg sier at det ikke skyldes maltrøret, så kommer det av at en litt annerledes konstruksjon (kran eller gradvis heving) fint ville kunne oppnådd dette med maltrør.Det var det jeg mente. Du har vel ingen mulighet til å styre avrenningen, slik du gjør med krana når du tapper ut av en kjele?
Når det gjelder innmesk, så gjør jeg det omvendt. Jeg har maltet i meskeposen, og så dumper jeg den ned i vannet. Viktig er det da å ikke ha mer enn dobbelt så mye vann som malt (liter/kg). Da får jeg rørt det hele til en tjukk og fin grøt på veldig kort tid, og så tilsetter jeg deretter en halv gang så mye vann, som holder den ønskede mesketemperaturen. Temperaturen på vannet i kjelen beregner jeg ved hjelp av kakulator.
En fordel ved å gjøre det på denne måten, er at du slipper støvingen fra maltet.
Men å gjøre det slik, er kanskje vanskelig i en GF?
Det var spørsmål hva jeg har til avløp Denne sørger for at jeg får ren vørter ut når humlerestene ligger igjen i midten etter whirlpool. Sørger også for at posen ikke suges inn og sperrer. I tillegg tjener jeg en liter ekstra vørter men det er ikke så nøye
Vis vedlegget 40384
Her er mitt oppsett for meskekjelen.Det var spørsmål hva jeg har til avløp Denne sørger for at jeg får ren vørter ut når humlerestene ligger igjen i midten etter whirlpool. Sørger også for at posen ikke suges inn og sperrer. I tillegg tjener jeg en liter ekstra vørter men det er ikke så nøye
Vis vedlegget 40384
Her er mitt oppsett for meskekjelen.
Pakningen rundt kanten på falskbunnen bruker jeg ikke lenger, den er fullstendig unødvendig.
Meskekjele:
Vis vedlegget 40386
Overføring til kran, slangen er kun "dyttet" inn på albueleddet på falskbunnen.
Vis vedlegget 40387
Falskbunn sett fra undersiden:
Vis vedlegget 40388
Pickup laget av en liten bit silikonslange, gjør at det kun er 0,5 liter som blir igjen i kjelen.
Vis vedlegget 40389
Fullt bryggeoppsett:Her er mitt oppsett for meskekjelen.
Pakningen rundt kanten på falskbunnen bruker jeg ikke lenger, den er fullstendig unødvendig.
Meskekjele:
Vis vedlegget 40386
Overføring til kran, slangen er kun "dyttet" inn på albueleddet på falskbunnen.
Vis vedlegget 40387
Falskbunn sett fra undersiden:
Vis vedlegget 40388
Pickup laget av en liten bit silikonslange, gjør at det kun er 0,5 liter som blir igjen i kjelen.
Vis vedlegget 40389
Jeg får filtrert vekk alt av grove partikler, og det verste grumset, med vanlig "gammeldags" vorlauf ved hjelp av et llitermål. Det skulle holde.
Jeg har maltet i meskeposen, og så dumper jeg den ned i vannet. Viktig er det da å ikke ha mer enn dobbelt så mye vann som malt (liter/kg). Da får jeg rørt det hele til en tjukk og fin grøt på veldig kort tid, og så tilsetter jeg deretter en halv gang så mye vann, som holder den ønskede mesketemperaturen. Temperaturen på vannet i kjelen beregner jeg ved hjelp av kakulator.
Hvor mange kjeler har du i oppsettet ditt, Finn?- og hvorfor har ikke jeg tenkt på å sette på en slik liten pickup? Der gikk effektiviteten min opp et par poeng, vil jeg tro.
Jeg har maltet oppi meskekjelen (faktisk kverner jeg rett i meskekjelen) så fyller jeg meskevann oppvarmet til rett striketemperatur inn fra bunnen. Ingen klumper så langt øyet kan se.Jeg bruker grainfather og har begynt å ha maltet i maltrøret og så senke det ned i det varme vannet. Syns det er mye enklere å unngå klumper på den måten.
Aha, du mesker og koker i samme kjele. Ja, da må du jo fjerne falskbunnen før kok (og whirlpool)Jeg skal lage til en falskbunn (ikke silbunn) og heve posen min opp over albuen min. Kan ikke bruke buet universal bunn med nippel i midten da jeg ønsker å la humlegrumset i midten i fred når jeg tømmer kjelen. NB. lager ofte ganske humlerike ales
Oppdaterer
Jeg kverner også maltet kvelden før og har meskekjelen stående i stabil temperatur før jeg bærer den ut i bryggeriet rett før innmesk.Akkurat innmesk tror jeg det er vilkårlig hvordan man gjør, så lenge det fordeles jevnt og klumper brytes opp.
@LarsUlv Jeg knuser maltet kvelden før, og da tror jeg dette blir vanskelig. Bruker for øvrig timeren på GF til å få vannet til riktig strike-temperatur om morgenen.
Du brygger i pose, ja? Koker du i samme kjele som du mesker i, eller har du to? Hva er det egentlig du gjør med litermålet her etter mesk?
Ser du også nevner at du har falskbunn, men det er uklart for meg hva formålet med den er for BIAB? Er det for å unngå at posen smelter i bunnen?
Dette høres jo helt genialt ut! Og du slipper unna melklumper også? Trodde det var ulempen ved å legge maltet i vann, i stedet for omvendt.
Hvor mange kjeler har du i oppsettet ditt, Finn?
Jeg skal lage til en falskbunn (ikke silbunn) og heve posen min opp over albuen min. Kan ikke bruke buet universal bunn med nippel i midten da jeg ønsker å la humlegrumset i midten i fred når jeg tømmer kjelen. NB. lager ofte ganske humlerike ales
Oppdaterer
Jeg bruker faktisk dobbel meskepose. Da holder den (de) bedre, og filtrerer bedre, også. Filtrering er ett poeng, et annet er at det er så enkelt å både heise malten oppi og ut av kjelen. Og en 60 X 60 pose uten snor passer akkurat rundt kanten på kjelen+to lag liggeunderlag, så det er veldig greit å feste den.
Med falskbunnen så er det ingen fare for å smelte/ødelegge posen når jeg bruker varmen fra plata. Jeg kan kjøre 3500 w uten problemer (induksjon).
Kjelen er på 36 liter, så den er akkurat litt liten å koke i. Jeg har en Ss Brewtech på 15 gallons/56 liter som jeg bruker til det - og som jeg mesker doble batcher i en sjelden gang, også. Jeg har også en 15 liters kjele fra coop som jeg varmer vann i, men det er en veldig dum størrelse, siden den ikke rummer nok vann til runde to i en batch sparge. 20 liter hadde vært ideelt. Så nå bruker jeg Ss'en til å varme de 17-18 literne til runde to.
Jeg har to 3500 induksjonsplater, også - men kunne strengt tatt greid meg med en 2000 watts som plate to.
Jeg brygger ikke BIAB sjøl om jeg bruker meskeposer, jeg kjører batch sparge. Posene bruker jeg som sagt bare fordi jeg synes det er praktisk - men jeg kunne brygget på samme måten uten.
Så jeg mesker, tapper over i ei bøtte, fyller på nytt vann, og tapper ut det. Innholdet fra de to bøttene blandes i kokekjelen, som altså ikke er den samme som jeg mesker i. (Bortsett altså fra når jeg brygger doble batcher; da må jeg meske i den store kjelen, også. Jeg har en egen falskbunn til den, fra Ss.)