CorgiStyle
Norbrygg-medlem
Ville bare dele med dere hva jeg har mekka sammen.
Jeg er en sånn som alltid har plukka alt fra hverandre, og klarer ikke å la noe være umoddet dersom jeg mener jeg kan gjøre noe bedre/enklere/gøyere eller hva slags tynn unnskyldning jeg måtte komme opp med.
Motivasjonen her var erfaringer gjort under forrige/første(!) brygg. (det skal ikke mere til...)
I hovedsak irriterte jeg meg over følgende, og har følgelig forsøkt å løse dette.
- Vanskelig å holde rett temp i mesken
- Lite motiverende å sirkulere manuelt (ref temp-kontroll)
- Skyllevanns-logistikk
- Treig nedkjøling med påfølgende chill-haze som kun er kosmetisk, men allikevel noe som ikke kan gå upåaktet hen....
Dermed endte jeg opp slik dere ser på bildet. Her er kortberskrivelsen, dersom noen ønsker flere detaljer hører jeg fra dere. Jeg tar også imot alle slags kommentarer og innspill. Jeg er som nevnt fersk i faget, og mottar all hjelp. Dere som mener dette bare er vas, kan også fortelle meg det.
For å angripe temp-problematikken er det montert PID-kontroller med PT100 probe i både kjelen og i stigrøret som går til resirkulering. (det er ikke kobla på noe på toppen av det på bildet. Jeg har laga hode både for mesking, skylling og resirkulering).
Dette leder meg inn på rørsirkuset på plata forran. Dette er egentlig kun vannforsyning til venstre, (de tre små ventilene lar meg fylle den ene eller andre kjelen, samt kjøre kaldtvann gjennom motstrømskjøleren). Videre er det som dere ser pumpe samt tre treveisventiler som velger om pumpa skal suge fra den ene eller andre kjelen, om pumpa skal levere til kjøler eller stigrør, og om kjøleren skal levere til stigrør for resirk eller til tappekrana for rett i dunk.
Jeg har også laga meg en vannkjele som dere ser med 2,5kw element og egen pid. Også her kan jeg velge tempføler i kjelen eller i stigrøret. På den måten kan jeg regulere temp under skylling basert på måling rett før vannet forlater stigerøret. Blir mer presist sånn føler jeg.
Til sist er det som nevnt laga en motstrømskjøler. Har laga den av 5m med 12mm kobberrør som er trekt inni en 1" slange. Jeg har også lagt stålspiral utenpå røret, slik at det skapes turbulens i kaldt-vannet på utsiden av kobberrøret. På den måten får jeg bedre kjøling enn om vannet strømmet laminært langs røret.
Kjøleren viste seg å være jævlig effektiv. Etter 2-3 minutter gjennom kjøleren og i sirkulasjon tilbake til kjelen, var jeg nede i 20 grader på vørteren som kom ut av kjøleren, og kunne tappet den rett på dunken. Temperaturen i kjelen var da nede i 50 grader eller noe slikt. Jeg tenker jeg uansett kjøler i resirk for å la det stå å roe seg en stund før det går på dunken. Dette for å la grumset legge seg.
Alt i alt, godt førnøyd så langt. Planen er å brygge en halv batch kølsh i morra, så får vi se.
Jeg er en sånn som alltid har plukka alt fra hverandre, og klarer ikke å la noe være umoddet dersom jeg mener jeg kan gjøre noe bedre/enklere/gøyere eller hva slags tynn unnskyldning jeg måtte komme opp med.
Motivasjonen her var erfaringer gjort under forrige/første(!) brygg. (det skal ikke mere til...)
I hovedsak irriterte jeg meg over følgende, og har følgelig forsøkt å løse dette.
- Vanskelig å holde rett temp i mesken
- Lite motiverende å sirkulere manuelt (ref temp-kontroll)
- Skyllevanns-logistikk
- Treig nedkjøling med påfølgende chill-haze som kun er kosmetisk, men allikevel noe som ikke kan gå upåaktet hen....
Dermed endte jeg opp slik dere ser på bildet. Her er kortberskrivelsen, dersom noen ønsker flere detaljer hører jeg fra dere. Jeg tar også imot alle slags kommentarer og innspill. Jeg er som nevnt fersk i faget, og mottar all hjelp. Dere som mener dette bare er vas, kan også fortelle meg det.
For å angripe temp-problematikken er det montert PID-kontroller med PT100 probe i både kjelen og i stigrøret som går til resirkulering. (det er ikke kobla på noe på toppen av det på bildet. Jeg har laga hode både for mesking, skylling og resirkulering).
Dette leder meg inn på rørsirkuset på plata forran. Dette er egentlig kun vannforsyning til venstre, (de tre små ventilene lar meg fylle den ene eller andre kjelen, samt kjøre kaldtvann gjennom motstrømskjøleren). Videre er det som dere ser pumpe samt tre treveisventiler som velger om pumpa skal suge fra den ene eller andre kjelen, om pumpa skal levere til kjøler eller stigrør, og om kjøleren skal levere til stigrør for resirk eller til tappekrana for rett i dunk.
Jeg har også laga meg en vannkjele som dere ser med 2,5kw element og egen pid. Også her kan jeg velge tempføler i kjelen eller i stigrøret. På den måten kan jeg regulere temp under skylling basert på måling rett før vannet forlater stigerøret. Blir mer presist sånn føler jeg.
Til sist er det som nevnt laga en motstrømskjøler. Har laga den av 5m med 12mm kobberrør som er trekt inni en 1" slange. Jeg har også lagt stålspiral utenpå røret, slik at det skapes turbulens i kaldt-vannet på utsiden av kobberrøret. På den måten får jeg bedre kjøling enn om vannet strømmet laminært langs røret.
Kjøleren viste seg å være jævlig effektiv. Etter 2-3 minutter gjennom kjøleren og i sirkulasjon tilbake til kjelen, var jeg nede i 20 grader på vørteren som kom ut av kjøleren, og kunne tappet den rett på dunken. Temperaturen i kjelen var da nede i 50 grader eller noe slikt. Jeg tenker jeg uansett kjøler i resirk for å la det stå å roe seg en stund før det går på dunken. Dette for å la grumset legge seg.
Alt i alt, godt førnøyd så langt. Planen er å brygge en halv batch kølsh i morra, så får vi se.