Gahr
Norbrygg-medlem
Rehydreringen foregår best ved ca. 37 C. Da tar gjæren best opp vannet.
Jeg er ikke nødvendigvis så sikker på at det alltid er noen vits å "lære" bryggingen før man begynner å bruke flytende gjær. Det er ingen lov som sier at man ikke kan hive flytende gjær rett i gjæringskaret uten å bruke starter. Jeg har kompiser som koster på seg en ekstra gjærpakke og skipper starter. Med rimelig fersk gjær blir det bra øl. Jeg støtter Riis'en i at flytende gjær er bedre enn tørrgjær. Tørrgjær har blitt bedre de siste årene, mest fordi teknikken i produksjonen (og dermed hygienen) har blitt bedre, men flytende gjær gir jevnt over bedre resultater. Ta Nøgne Ø som eksempel. Fram til rundt om sommeren 2007 brukte de Danstar Nottingham, men byttet til White Labs WLP007. Produktene deres, særlig de lysere ølene, fikk et markant løft kvalitetsmessig etter byttet. Som brygger snakker man hele tiden om hvor viktig gjæringen er (sammen med vask og desinfeksjon den desidert viktigste prosessen i bryggingen), da mener jeg det er like greit å pense seg inn på rett spor med en gang. Men for all del, med nok og rett tørrgjær, rett behandling av denne og god praksis med temperaturkontroll osv., vil man lage veldig godt øl!
Jeg er ikke nødvendigvis så sikker på at det alltid er noen vits å "lære" bryggingen før man begynner å bruke flytende gjær. Det er ingen lov som sier at man ikke kan hive flytende gjær rett i gjæringskaret uten å bruke starter. Jeg har kompiser som koster på seg en ekstra gjærpakke og skipper starter. Med rimelig fersk gjær blir det bra øl. Jeg støtter Riis'en i at flytende gjær er bedre enn tørrgjær. Tørrgjær har blitt bedre de siste årene, mest fordi teknikken i produksjonen (og dermed hygienen) har blitt bedre, men flytende gjær gir jevnt over bedre resultater. Ta Nøgne Ø som eksempel. Fram til rundt om sommeren 2007 brukte de Danstar Nottingham, men byttet til White Labs WLP007. Produktene deres, særlig de lysere ølene, fikk et markant løft kvalitetsmessig etter byttet. Som brygger snakker man hele tiden om hvor viktig gjæringen er (sammen med vask og desinfeksjon den desidert viktigste prosessen i bryggingen), da mener jeg det er like greit å pense seg inn på rett spor med en gang. Men for all del, med nok og rett tørrgjær, rett behandling av denne og god praksis med temperaturkontroll osv., vil man lage veldig godt øl!