Hei. Takk for svar.☺ Bruker en 36 liters kjele med tappekran og meskepose. Rørte kanskje litt for ofte under mesk, men ikke brutalt. Resultatet blir helt sikkert ok. Synes bare det er litt dumt å kaste bort så mye godt øl pga grums. Angående bruken av sil, så ser jeg over hode ikke problemet i det da jeg uansett må tilføre oksygen i vørteren før gjæring...(altså...bruke sil ved overføring av avkjølt vørter til gjæringskar)
aha - jeg trodde du snakket om å sile vørteren etter mesking. Neida, det er selvfølgelig ikke noe problem når du tapper kjelen etter kok og nedkjøling. Men det skulle ikke være nødvendig om du bare lar det få stå i ro og bunnfelle seg i kjelen før du tapper ut.
Om du vil ta vare på det som da blir igjen i kjelen, blandet med grumset, kan du helle det over i et dertil egnet kar - f.eks. en femliters ett eller annet (Jeg har en gammel minivinballong) - og la det stå til dagen etter. Så kan du dekantere klar vørter, som f.eks. kan brukes som startervørter, eller du kan bruke den til å karbonere ølet med. (Ved den siste metoden går jo ikke noe tapt
.)
Det du sier. betyr altså at du tapper og skyller, og så tar ut posen med masken i etterpå, slik at ei uforstyrra maltseng får ligge og fungere som filter unnder hele prosessen etter at du har avsluttet selve meskeprosessen? Har du en bazooka, kanskje? (Du kan vel ikke ha bare kran og pose ... eller?) I så fall skulle du kunne få ut klar vørter ved å resirkulere skikkelig før du starter tappingen. Hvor mye du har rørt underveis, spiller ingen rolle, så lenge du bare gir maltsenga tid til å sette seg - 10 min - før du starter å resirkulere til slutt. Og passer på at du ikke roter opp maltsenga når du resirkulerer. (Jeg heller fra litermålet oppi ei stor øse som jeg senker ned i vørteren. Men det må være nok vørter over maltsenga til at jeg ikke stikker øsa nedi den, og på den måten forstyrrer den.)
Uansett hvor mye du strever, vil det være en del småpartikler i den vørteren du tapper, og mer jo mer mjøl det var i malten i utgangspunktet. (Du får mindre grums ved å male grovere, men du får også lavere effektivitet.) Som sagt, du kan la vørteren stå og bunnfelle seg en stund før du tapper over i kokekjelen.
Veldig mye av grumset etter kok er humle. Du kan jo bruke en eller annen form for beholder for humla - humlepose, hopspider el.lgn.. Du vil også få noe mindre bunnfall om du skummer - men det spiller antakelig mindre rolle.
En silbunn eller falskbunn under meskinga er forøvrig en god ide - og særlig hvis du skal drive med kontinuerlig skylling.