Finn Berger
Moderator
I følge Gahr er skum et kriterium på at det stadig foregår gjæring i starteren, og det har fungert greit for meg så langt. Men nå har jeg en som tikker og går og aldri ser ut til å få somlet seg ferdig.
Jeg bruker magnetrører. Satte et rør WLP023 med 27% levende celler i en starter på 2 liter/200 gr dme. Nå har den surret og gått i over 3 døgn. Fargen er vakkert lysebrun, og det er stadig skum. Det har vært litt krausen, men den er borte nå.
Starteren har stått litt kjølig (16 grader), og kom antakelig litt seint i gang, men likevel. Føler at jeg bør ta den nå, og få satt den i kjøleskapet - det er vel ikke bra om den står lenger enn nødvendig?
Antakelig burde jeg satt en mindre starter, og satset på å kjøre den i to steg. Det er jo heller ikke noe poeng i å la den stå så kjølig, men vi skulle være borte i den tiden jeg mente den trengte, og var redd det skulle bli for varmt.
Men altså: Kan kombinasjonen gammel gjær/stor starter/lav temperatur forklare at det ser ut som om denne starteren trenger dobbelt så lang tid som normalt? Er skum et absolutt kriterium? (Når jeg tar den av, er det et tett og fint skum på bortimot en centimeter.)
Jeg bruker magnetrører. Satte et rør WLP023 med 27% levende celler i en starter på 2 liter/200 gr dme. Nå har den surret og gått i over 3 døgn. Fargen er vakkert lysebrun, og det er stadig skum. Det har vært litt krausen, men den er borte nå.
Starteren har stått litt kjølig (16 grader), og kom antakelig litt seint i gang, men likevel. Føler at jeg bør ta den nå, og få satt den i kjøleskapet - det er vel ikke bra om den står lenger enn nødvendig?
Antakelig burde jeg satt en mindre starter, og satset på å kjøre den i to steg. Det er jo heller ikke noe poeng i å la den stå så kjølig, men vi skulle være borte i den tiden jeg mente den trengte, og var redd det skulle bli for varmt.
Men altså: Kan kombinasjonen gammel gjær/stor starter/lav temperatur forklare at det ser ut som om denne starteren trenger dobbelt så lang tid som normalt? Er skum et absolutt kriterium? (Når jeg tar den av, er det et tett og fint skum på bortimot en centimeter.)