Når kan / Bør øl filtreres.

Vurderer å anskaffe et filterhus, og lurer på følgende.
1. Kan jeg karbonere naturlig, for å så filtrere til nytt fat. Eller må jeg filtrere før karbonering.
2. Hvilke filterhus anbefaler dere, og hvilke filter.
3. Må jeg tappe av bunnfallet i fatet før filtrering, eller er filtrene så bra at de stopper alt.

Mvh Christer
 
1. Skal du filtrere karbonert øl må du ha mottrykk i mottaksfatet.
    Det er ikke enkelt å unngå skumming. Så det er best å filtere
    øl uten kullsyre.
2. Filterhusene til Clas Olsson er greie hvis du ikke vil ivestere i rustfrie
    Jeg bruker et flerlags filter med finere og finere porer.
    Det starter med 50 my og ender opp med 1 my. Se bilde av etikett
    En patron rekker for 200 liter øl.
    Skal du filtrere mer enn 20 liter bør du enten bruke et flerlags
    filter eller to filtere etter hverandre, et med 10 my og et med 1 my.
    Jeg stopper ved 1 my. Det fjerner gjæren men ikke øvrig smak.
    Og kjører ca 1 liter / minutt gjennom filteret.
    Jeg fyller mottaksfatet med klordioksyd og kobler til filter og slanger før jeg
    blåser det tomt med CO2. Og kaster den første halvliteren som kommer gjennom av øl.
3. Filteret tar en viss mengde gurpe, men er det mye bunnfall lønner det seg å kappe
    stigerøret en cm.
 

Vedlegg

  • pure filter003.jpg
    pure filter003.jpg
    427,9 KB · Sett: 464
Er det slik at fx et 10" filter er universal, slik at jeg kan handle 10" filter hvor jeg vil?

Og hvem sine filter anbefales i så fall.
 
10" er universelt.
Jeg kjøpte fitrene mine på e-bay.
Tror de kostet tre dollar pr stk når
jeg kjøpte en kartong.
Kjøp billige filtere å hiv dem etter bruk
fremfor å prøve å skylle etc.
 
Ville nok gått for 0,5 micron, har prøvd 1 micron og dette fjernet det meste av kjøletåken men ikke alt.
 
arve.thue skrev:
magnumhansen skrev:
Jeg kjøler ned til null i et par tre uker for å bli kvitt kjøletåken.

Kan du forklare hvordan dette fjerner kjøletåken? Er det dette som er ICE?

Det kan jeg, men det blir en ganske omfattende epistel som jeg er redd  de
fleste ikke gidder å lese...
Ice beer er no annet. Da fryser man delvis ned øllen. De iskrystallene som dannes
inneholder også komponenter som ikke er løsbare i vann ved lave temperaturer,
så som polyphenoler og polypeptider. Disse iskrystallene  filteres bort .
Fjerning av disse stoffene gjør at øllen blir mindre bitter og rundere i smak.
Samtidig øker selvføgelig også alkoholinnholdet
 
magnumhansen skrev:
arve.thue skrev:
magnumhansen skrev:
Jeg kjøler ned til null i et par tre uker for å bli kvitt kjøletåken.

Kan du forklare hvordan dette fjerner kjøletåken? Er det dette som er ICE?

Det kan jeg, men det blir en ganske omfattende epistel som jeg er redd  de
fleste ikke gidder å lese...
Ice beer er no annet. Da fryser man delvis ned øllen. De iskrystallene som dannes
inneholder også komponenter som ikke er løsbare i vann ved lave temperaturer,
så som polyphenoler og polypeptider. Disse iskrystallene  filteres bort .
Fjerning av disse stoffene gjør at øllen blir mindre bitter og rundere i smak.
Samtidig øker selvføgelig også alkoholinnholdet

Etter min bok etterfyller de med like mye vann som de fjerner is, derfor lurte jeg på hvorfor denne ICE, noe jeg tror du svarte på for lenge siden.
 
arve.thue skrev:
magnumhansen skrev:
Jeg kjøler ned til null i et par tre uker for å bli kvitt kjøletåken.

Kan du forklare hvordan dette fjerner kjøletåken? Er det dette som er ICE?

Den korte versjonen er vel at kjøletåken danner partikler som bunnfeller og "blir borte".
 
chrkor skrev:
magnumhansen skrev:
Jeg kjøler ned til null i et par tre uker for å bli kvitt kjøletåken.

Så Kjøletåke vil bli borte ved lang nok lagring. ???
Med andre ord er filtrering unødvendig???

Det å filtrere for å fjerne kjøletåke er rimelig vanskelig.
Men å unngå å ha gjærpartiker på flaskene eller i fat en
drar med seg er grunnen til at jeg filtrerer alt øllet.
 
gustavf skrev:
arve.thue skrev:
magnumhansen skrev:
Jeg kjøler ned til null i et par tre uker for å bli kvitt kjøletåken.

Kan du forklare hvordan dette fjerner kjøletåken? Er det dette som er ICE?

Den korte versjonen er vel at kjøletåken danner partikler som bunnfeller og "blir borte".

Det er bare det at dævelskapen ikke bunnfeller og blir borte.Den forsvinner ved oppvarning til
serveringstemperatur men kjøler du ned igjen kommer den tilbake.
Og gjentar du syklusen flere ganger går den over til å bli å permanent tåke uansett temperatur.
 
magnumhansen skrev:
Det er bare det at dævelskapen ikke bunnfeller og blir borte.Den forsvinner ved oppvarning til
serveringstemperatur men kjøler du ned igjen kommer den tilbake.

Men sa du ikke noen innlegg lenger opp at den blir borte ved et par ukers kaldlagring?

Det passer sånn nogenlunde med mine erfaringer og det ser veldig ut som bunnfelling.
 
magnumhansen skrev:
chrkor skrev:
magnumhansen skrev:
Jeg kjøler ned til null i et par tre uker for å bli kvitt kjøletåken.

Så Kjøletåke vil bli borte ved lang nok lagring. ???
Med andre ord er filtrering unødvendig???

Det å filtrere for å fjerne kjøletåke er rimelig vanskelig.
Men å unngå å ha gjærpartiker på flaskene eller i fat en
drar med seg er grunnen til at jeg filtrerer alt øllet.

En ting er at det er vanskelig å filtrere bort kjøletåke, en helt annen er at det  fjerner mye av smaken. Derfor har jeg sluttet å filtrere, lagrer heller litt lenger.
 
gustavf skrev:
magnumhansen skrev:
Det er bare det at dævelskapen ikke bunnfeller og blir borte.Den forsvinner ved oppvarning til
serveringstemperatur men kjøler du ned igjen kommer den tilbake.

Men sa du ikke noen innlegg lenger opp at den blir borte ved et par ukers kaldlagring?

Det passer sånn nogenlunde med mine erfaringer og det ser veldig ut som bunnfelling.

Det korte svaret for hjemmebryggere er at kjøletåken forsvinner  ved kaldtlagring da
den blir borte ved oppvarming til serveringstemperatur hvis temperaturen blir holdt
nogenlunde konstant der og de fleste hjemmebryggere vet at de ikke skal utsette øllen
for stadige temperatursvingninger. Noe annet er det i forretninger hvor den kan settes i hylla
på dagen og inn på kjølelageret om kvelden.

Kjøletåke skyldes molekulære bindinger som reduseres ved oppvarming og disse
bunnfelles desverre ikke.
 
OK.

Da må det være de batchene jeg har hatt små mengde isinglass i som jeg har opplevd bunnfelling i. Ved solide doser isinglass bunnfeller definitivt kjøletåke, så det er vel ikke helt urimelig at det samme kan skje etterhvert med små doser også.
 
gustavf skrev:
OK.

Da må det være de batchene jeg har hatt små mengde isinglass i som jeg har opplevd bunnfelling i. Ved solide doser isinglass bunnfeller definitivt kjøletåke, så det er vel ikke helt urimelig at det samme kan skje etterhvert med små doser også.

OK.
Men da kommer titusenkronerspørmålet:
Når  isninglass eller tilsvarende tar med seg kjøletåkemolekylene
til bunns vil ikke det da ha samme effekt mht. smaksfjerning som
vekkfiltrering av kjøletåka? :)
 
magnumhansen skrev:
Men da kommer titusenkronerspørmålet:
Når  isninglass eller tilsvarende tar med seg kjøletåkemolekylene
til bunns vil ikke det da ha samme effekt mht. smaksfjerning som
vekkfiltrering av kjøletåka? :)

Jeg heller mot "sannsynligvis ikke", ettersom isinglass brukes mye til klarning av cask ales og vin uten at jeg har sett noe som tyder på negativ påvirkning av smaken. I mine egne øl har jeg heller ikke merket noe, uten at man skal legge alt for mye vekt på det. Samtidig er tanniner en del av kjøletåka, og de påvirker jo smaken.

Det burde være ganske enkelt å gjøre en test med isinglass på et par flasker og et par flasker uten. Sett begge kaldt og vent på at kjøletåka bunnfeller, men server over kjøletåketemperatur. Da sammenligner man to klare øl, så man burde ikke la seg påvirke av forskjeller i utseende heller.

Et fascinerende eksperiment er å tilsette ganske mye isinglass til øl i ei klar flaske og se hvordan kjøletåka danner partikler som sakte bunnfeller. For å se dette tydelig bør man overdosere merkbart.
 
Tilbake
Topp