Nebegynnerspm: Alkoholsmak på øl

Hei,
Har begynt med BIAB og holder nå på med femte brygg. Det første ble veldig vellykket, men problemet har var de 3 imellom... De har smakt sterkt av alkohol alle sammen, men 2 av de er nå på lagring, en brown ale og en saison, den før, nr 2,  måtte jeg tømme ut da man fikk noen solide tømmermenn av å drikke det.

Det virker jo som at problemet er at det dannes for mange fusel alkoholer, brygg nr 2 gjæret jeg på for høy temp innså jeg etterpå, 24 grader, men nr 3 og 4 mener jeg å ha hatt rundt 20-21 grader og saison gjæren, WLP566, opp mot 25-26 som den jo burde tåle. Det jeg har gjort feil er å ha hatt for lite gjær i, første brygget brukte jeg tørrgjær så derfor fikk jeg vel god gjæring. Det jeg har lest er at fuseler ikke kan lagres bort, så er jo redd at nok 2 brygg er ødelagt.

Spørsmålet mitt er: Får man dannet fuselalkoholer ved for lite gjær og ikke bare for høy temperatur ? Er litt paranoid nå og tenker begynne gjæring på dagens brygg på 18 grader, WLP001 ifra 14.10 i en 1.5L starter, burde ha plenty gjær nå, men drit lei av ødelagte brygg. Hva mer bør jeg tenke på eller gjøre ?

Tips mottas med glede !!
 
Når du har målt temperaturen, er det da tempen i selve ølet eller i lufta du har målt? Husk at temperaturen fort er 4-5 °C høyere i ølet enn i lufta når stormgjæringen er i gang.
 
Temperaturen er målt med lcd termometer på utsiden, strips du limer på.
Lager idag en IPA Beregnet OG 1.056 på ca 15L, har et 15L gjæringskar ifra Youngs. Bør jeg plassere det på ca 16 grader (romtemperatur) da første 2 døgn ? WLP001 har 20-22.7 som optimal temp. Innser når jeg tenker meg litt om at nok temperaturen blir mye høyere i sentrum, enn langs kanten hvor ølen møter omgivelsene, så er vel der det ligger noen grader med mulig måleforskjell.
 
For lite gjær kan absolutt gi fusel-smak. Det er to årsaker til at det dannes fuselalkoholer, den ene er for høy gjæringstemperatur, spesielt i starten av gjæringen, den andre er for lite gjærceller.

Hvis du er usikker på hvor mye gjær du behøver så prøv denne kalkulatoren:

http://www.mrmalty.com/calc/calc.html
Lykke til!
 
Tilbake
Topp