Netthandelen 60 liter - førsteinntrykk og litt info

Jeg ble litt revet med og kjøpte en 60 liter fra Netthandelen i februar (ca 3000 kr inkl frakt). Den eneste informasjonen jeg finner på nettet/forumet om disse er noen litt eldre tråder hvor den blir rakket litt ned på pga temp-steg på 5 grader, utforståelig styring og generelt dårlig temp-styring. Så jeg angret jo litt da jeg ventet på at den ankom siden jeg ikke så dette før etter auksjonen. Men 60-literen må ha fått ny kontrollenhet siden da, for min er ikke sånn. Så jeg tenkte å legge ut litt oppdatert info om den jeg kjøpte i februar 2019 i tilfelle det er andre som lurer. Jeg har ikke noe med Netthandelen å gjøre forresten, tenkte bare å samle litt informasjon hvis det er andre som bruker disse.

Førsteinntrykk etter ett brygg:
-Temp.styring er i steg på 1 grad og ikke 5 som det tydeligvis var tidligere.
-Kokeren holder automatisk temperaturen når den har nådd settpunktet, jeg trodde det var noe jeg gjøre manuelt. Her må jeg bli vant til maskinen før jeg uttaler meg om hvor bra det funker, men jeg tror at det vil bli bra nok med sirkulasjon og effekten skrudd ned til 1000w.
-Den innebygde temp.føleren viser det samme som de eksterne termometerene jeg testet mot, forutsatt at jeg rører først. Uten røring viser det ca 4-5 grader mer på displayet enn de løse termometerene (føleren står i bunnen av kjelen så det er vel naturlig).
-Man kan velge mellom 1000w, 2000w og 3000w, det er lett når man forstår hvordan kontrolleren funker men først rotet jeg mye.
-Kjølespiralen som følger med har ganske korte ender, så den havner litt høyt i kokeren når man brygger 25 liters batch og henger den over kanten. Flere runder var over vannet når jeg prøvde å brygge 25 liters batch (men da manglet jeg noen liter pga jeg ikke hadde fylt opp dødrommet under maltrøret).
-Det er ikke merking for antall liter i kjelen, utenom "full" på toppen
-10mm klemringskoblinger fra Biltema e.l. tetter på kjølespiralen, selv om den er av 3/8" tubing.
-Displayet lyser litt svakt hvis solen treffer det.
-Maltrøret har en løs brakett som det skal stå på under skylling. Røret har dessverre ikke muligheten til å løftes og vris 90 grader slik som bl.a. Grainfather, så her bør man ha hjelp, talje eller muligheten til å sette fra seg maltrøret når det skal opp for skylling.

Alt i alt er jeg godt fornøyd med min første maskin, har bare en lånt BB30 basic å sammenligne med og den var ganske lik i bruk. Skal prøve å bruke en pumpe fra solar projects for å få jevnere temperatur uten røring mens jeg gjør klar andre ting.

Hvis den blir fort ødelagt skal jeg legge det ut, er ikke ute etter å skryte den opp i skyene men jeg er altså fornøyd så langt :)
 
Jeg ble litt revet med og kjøpte en 60 liter fra Netthandelen i februar (ca 3000 kr inkl frakt). Den eneste informasjonen jeg finner på nettet/forumet om disse er noen litt eldre tråder hvor den blir rakket litt ned på pga temp-steg på 5 grader, utforståelig styring og generelt dårlig temp-styring. Så jeg angret jo litt da jeg ventet på at den ankom siden jeg ikke så dette før etter auksjonen. Men 60-literen må ha fått ny kontrollenhet siden da, for min er ikke sånn. Så jeg tenkte å legge ut litt oppdatert info om den jeg kjøpte i februar 2019 i tilfelle det er andre som lurer. Jeg har ikke noe med Netthandelen å gjøre forresten, tenkte bare å samle litt informasjon hvis det er andre som bruker disse.

Førsteinntrykk etter ett brygg:
-Temp.styring er i steg på 1 grad og ikke 5 som det tydeligvis var tidligere.
-Kokeren holder automatisk temperaturen når den har nådd settpunktet, jeg trodde det var noe jeg gjøre manuelt. Her må jeg bli vant til maskinen før jeg uttaler meg om hvor bra det funker, men jeg tror at det vil bli bra nok med sirkulasjon og effekten skrudd ned til 1000w.
-Den innebygde temp.føleren viser det samme som de eksterne termometerene jeg testet mot, forutsatt at jeg rører først. Uten røring viser det ca 4-5 grader mer på displayet enn de løse termometerene (føleren står i bunnen av kjelen så det er vel naturlig).
-Man kan velge mellom 1000w, 2000w og 3000w, det er lett når man forstår hvordan kontrolleren funker men først rotet jeg mye.
-Kjølespiralen som følger med har ganske korte ender, så den havner litt høyt i kokeren når man brygger 25 liters batch og henger den over kanten. Flere runder var over vannet når jeg prøvde å brygge 25 liters batch (men da manglet jeg noen liter pga jeg ikke hadde fylt opp dødrommet under maltrøret).
-Det er ikke merking for antall liter i kjelen, utenom "full" på toppen
-10mm klemringskoblinger fra Biltema e.l. tetter på kjølespiralen, selv om den er av 3/8" tubing.
-Displayet lyser litt svakt hvis solen treffer det.
-Maltrøret har en løs brakett som det skal stå på under skylling. Røret har dessverre ikke muligheten til å løftes og vris 90 grader slik som bl.a. Grainfather, så her bør man ha hjelp, talje eller muligheten til å sette fra seg maltrøret når det skal opp for skylling.

Alt i alt er jeg godt fornøyd med min første maskin, har bare en lånt BB30 basic å sammenligne med og den var ganske lik i bruk. Skal prøve å bruke en pumpe fra solar projects for å få jevnere temperatur uten røring mens jeg gjør klar andre ting.

Hvis den blir fort ødelagt skal jeg legge det ut, er ikke ute etter å skryte den opp i skyene men jeg er altså fornøyd så langt :)

Tøft, har lurt litt på disse maskinene. Alle er vel så å si det samme, brewmonk, beercat, brewster beacon, klarstein etc. Laget i Kina, men med noen egne modifikasjoner. Hadde vel egentlig sett vekk fra netthandelen sine helt til jeg så en video på youtube av Øltid som var på besøk hos old oak brewery og han skrøyt av netthandelen maskinen sin. Har dog ikke funnet så mye info om akkurat denne fra netthandelen. Så takk for det :)
 
Det er tre av disse bryggerne på Netthandelen. De har forskjellig maxvolum. Den minste, mindre enn 30 liter, har en controller med 5 graders steg. Jeg har brygget på den, men den klarer egentlig ikke ferdigsettene du får kjøpt. Jeg anbefaler den ikke med mindre du brygger små batcher.

Jeg brygger nå med den midterste som har 38 liters kokevolum. Den har en mye bedre controller med 0,1 grads steg. Og innebygget pumpe. Bedre meskerør. Dette er min andre siden den forrige konket ut. Fikk ny fra Netthandelen på garantien. Problemet med denne bryggeren er at det fort legger seg trub nede i bunnen og dekker til temp-føleren. Jeg brygger derfor med silpose i meskerøret. Det hjelper litt.

60-literen har jeg ikke erfaring med, men den ligner på mellomvarianten og ser ut til å ha samme controller.

De to minste kalles begge for 30-liters bryggere, men det er feil for den minste.

Du kan få disse for en 3.000 og oppover. Kommer an på flaks eller om du har tålmodighet. Billig inngangsbillett til denne herlig hobbyen. :)
 
Det er tre av disse bryggerne på Netthandelen. De har forskjellig maxvolum. Den minste, mindre enn 30 liter, har en controller med 5 graders steg. Jeg har brygget på den, men den klarer egentlig ikke ferdigsettene du får kjøpt. Jeg anbefaler den ikke med mindre du brygger små batcher.

Jeg brygger nå med den midterste som har 38 liters kokevolum. Den har en mye bedre controller med 0,1 grads steg. Og innebygget pumpe. Bedre meskerør. Dette er min andre siden den forrige konket ut. Fikk ny fra Netthandelen på garantien. Problemet med denne bryggeren er at det fort legger seg trub nede i bunnen og dekker til temp-føleren. Jeg brygger derfor med silpose i meskerøret. Det hjelper litt.

60-literen har jeg ikke erfaring med, men den ligner på mellomvarianten og ser ut til å ha samme controller.

De to minste kalles begge for 30-liters bryggere, men det er feil for den minste.

Du kan få disse for en 3.000 og oppover. Kommer an på flaks eller om du har tålmodighet. Billig inngangsbillett til denne herlig hobbyen. :)
Min første var den minste fra Netthandel. Som du skriver er den liten til ferdigsetta beregnet for 25 liter. Fikk solgt den og kjøpte 30-literen med innebygget pumpe. Veldig fornøyd med den, så den tror jeg nok jeg beholder.
Jeg ble litt revet med og kjøpte en 60 liter fra Netthandelen i februar (ca 3000 kr inkl frakt). Den eneste informasjonen jeg finner på nettet/forumet om disse er noen litt eldre tråder hvor den blir rakket litt ned på pga temp-steg på 5 grader, utforståelig styring og generelt dårlig temp-styring. Så jeg angret jo litt da jeg ventet på at den ankom siden jeg ikke så dette før etter auksjonen. Men 60-literen må ha fått ny kontrollenhet siden da, for min er ikke sånn. Så jeg tenkte å legge ut litt oppdatert info om den jeg kjøpte i februar 2019 i tilfelle det er andre som lurer. Jeg har ikke noe med Netthandelen å gjøre forresten, tenkte bare å samle litt informasjon hvis det er andre som bruker disse.

Førsteinntrykk etter ett brygg:
-Temp.styring er i steg på 1 grad og ikke 5 som det tydeligvis var tidligere.
-Kokeren holder automatisk temperaturen når den har nådd settpunktet, jeg trodde det var noe jeg gjøre manuelt. Her må jeg bli vant til maskinen før jeg uttaler meg om hvor bra det funker, men jeg tror at det vil bli bra nok med sirkulasjon og effekten skrudd ned til 1000w.
-Den innebygde temp.føleren viser det samme som de eksterne termometerene jeg testet mot, forutsatt at jeg rører først. Uten røring viser det ca 4-5 grader mer på displayet enn de løse termometerene (føleren står i bunnen av kjelen så det er vel naturlig).
-Man kan velge mellom 1000w, 2000w og 3000w, det er lett når man forstår hvordan kontrolleren funker men først rotet jeg mye.
-Kjølespiralen som følger med har ganske korte ender, så den havner litt høyt i kokeren når man brygger 25 liters batch og henger den over kanten. Flere runder var over vannet når jeg prøvde å brygge 25 liters batch (men da manglet jeg noen liter pga jeg ikke hadde fylt opp dødrommet under maltrøret).
-Det er ikke merking for antall liter i kjelen, utenom "full" på toppen
-10mm klemringskoblinger fra Biltema e.l. tetter på kjølespiralen, selv om den er av 3/8" tubing.
-Displayet lyser litt svakt hvis solen treffer det.
-Maltrøret har en løs brakett som det skal stå på under skylling. Røret har dessverre ikke muligheten til å løftes og vris 90 grader slik som bl.a. Grainfather, så her bør man ha hjelp, talje eller muligheten til å sette fra seg maltrøret når det skal opp for skylling.

Alt i alt er jeg godt fornøyd med min første maskin, har bare en lånt BB30 basic å sammenligne med og den var ganske lik i bruk. Skal prøve å bruke en pumpe fra solar projects for å få jevnere temperatur uten røring mens jeg gjør klar andre ting.

Hvis den blir fort ødelagt skal jeg legge det ut, er ikke ute etter å skryte den opp i skyene men jeg er altså fornøyd så langt :)
Har noen kammerater som har 60-literen som de kjøpte for ett par år siden. De er fornøyd når de bare ble kjent med de. Svakheten på den er beina på maltrøret. Svak punktsveising og svakt/tynt materiale. Og som du sier er kjølerøret kort, så fungerer stort sett bare når du fyller opp (for eksempel dobbel sett beregnet for 25 liter). De investerte også i en litt kraftigere kjølespiral.
 
Brygg nr 2 gjennomført. Testet med sirkulasjonspumpen fra Solar Projects, da var temperaturen på displayet ca det samme som på det eksterne termometeret gjennom hele meskingen. I utmesk var forskjellen større men det er kanskje vanlig mtp at det er en del malt som skal endre temperatur? Her er testoppsettet for pumpen med gradene synlig, og termometeret for sammenligning:
20190422_173610.jpg 20190422_173617.jpg

Tok et bilde av kjølespiralen helt i starten av nedkjølingen, halvparten av en runde var over vørteren, ca 1-1,5 var over etter nedkjølingen. Endte opp med 27 liter i gjæringskaret, så den gangen jeg treffer 25 liter blir det enda mer som er over vørteren, får vurdere å skaffe en annen.
20190422_201438.jpg

Når jeg sirkulerte manuelt sist gang opplevde jeg at temperaturen ble litt for lav, men denne gang ble den 1 grad for høy (siden jeg stilte temperaturen på 1 grad over ønsket basert på min forrige erfaring). Så det virker som om bryggeren har godt av en pumpe eller å sirkulere manuelt oftere enn hvert 10. minutt.

Som nevnt fikk jeg en større batch enn ønsket (ca 27,5l i gjæringskaret når det skulle vært 25l). Sist gang fikk jeg 19l i karet vs 25l ønsket. Jeg leste et sted at å fylle opp dødrommet under maltrøret kunne hjelpe mot for liten batch, men jeg hadde i 5 liter denne gangen og det ble nok for mye. OG ble for lav også, sist gang ble den for høy. Prøver å legge meg ca midt mellom neste gang, altså ha i 2-3 liter under maltrøret og se om jeg treffer på OG og batchvolum. Jeg har latt noen liter vørter med mye trub ligge igjen i bryggeren så målingene i gjæringskaret er ikke helt nøyaktig, men OG er trolig riktig (målt ved 20 grader).
 
Du mister lettere grader ved utmesk temperatur fordi forskjellen mellom utmesk-temp og ambient temp er større enn ved mesketemp temp og ambient, jo større temperaturforskjell mellom vørter og ambient jo mer mister du uten isolasjon. Noe som kan hjelpe på det er å isolere maskinen og korte inn slangene, du mister masse temperatur i slanger. Du kan kompensere ved å skru opp temperaturen på maskinen, eller så kan du drite helt og holdent i det.
 
Det første jeg kan gjøre er å ta på igjen lokket, ble ivrig av å se på flowen fra pumpen så jeg glemte å ta lokket på når jeg tenker meg om :) Takk for tips!
 
Det første jeg kan gjøre er å ta på igjen lokket, ble ivrig av å se på flowen fra pumpen så jeg glemte å ta lokket på når jeg tenker meg om :) Takk for tips!
Antok at lokket var av for bildet. Men det med isolasjon er iallefall greit, og korte ned slangelengder hvis du er litt ute etter å få tilnærmet temperatur inn som ut.
 
Brygg nr 2 gjennomført. Testet med sirkulasjonspumpen fra Solar Projects, da var temperaturen på displayet ca det samme som på det eksterne termometeret gjennom hele meskingen. I utmesk var forskjellen større men det er kanskje vanlig mtp at det er en del malt som skal endre temperatur? Her er testoppsettet for pumpen med gradene synlig, og termometeret for sammenligning:
Vis vedlegget 40391 Vis vedlegget 40392

Tok et bilde av kjølespiralen helt i starten av nedkjølingen, halvparten av en runde var over vørteren, ca 1-1,5 var over etter nedkjølingen. Endte opp med 27 liter i gjæringskaret, så den gangen jeg treffer 25 liter blir det enda mer som er over vørteren, får vurdere å skaffe en annen.
Vis vedlegget 40393

Når jeg sirkulerte manuelt sist gang opplevde jeg at temperaturen ble litt for lav, men denne gang ble den 1 grad for høy (siden jeg stilte temperaturen på 1 grad over ønsket basert på min forrige erfaring). Så det virker som om bryggeren har godt av en pumpe eller å sirkulere manuelt oftere enn hvert 10. minutt.

Som nevnt fikk jeg en større batch enn ønsket (ca 27,5l i gjæringskaret når det skulle vært 25l). Sist gang fikk jeg 19l i karet vs 25l ønsket. Jeg leste et sted at å fylle opp dødrommet under maltrøret kunne hjelpe mot for liten batch, men jeg hadde i 5 liter denne gangen og det ble nok for mye. OG ble for lav også, sist gang ble den for høy. Prøver å legge meg ca midt mellom neste gang, altså ha i 2-3 liter under maltrøret og se om jeg treffer på OG og batchvolum. Jeg har latt noen liter vørter med mye trub ligge igjen i bryggeren så målingene i gjæringskaret er ikke helt nøyaktig, men OG er trolig riktig (målt ved 20 grader).

Ser at du også har skaffet deg en liten pumpe. Hvordan virker den? Er du fornøyd? Har ikke fått tatt min i bruk enda. Venter på kran...
 
Har ikke noe å sammenligne den med, men den virker som en god pumpe. Bruker en 12v 1.5a strømforsyning fra restehaugen og en ebay-sak til å regulere ned spenningen/flowen. Den bruker 15 sek på å flytte en liter vann med litt klem på slangen på full effekt med dette oppsettet, og 20 sek med hjulet vridd ned til ca 1/3. Uten nevneverdig høydeforskjell. Jeg har brukt den på 1/3 for da går den uanstrengt. Pumpen er den største SP2020 fra www.solarprojectuk.co.uk og er næringsmiddelgodkjent
 
Det er denne jeg brygger på også. Mener det sto Neha på esken den kom i. Har ikke noe å sammenligne med, men er veldig fornøyd.
Jeg har hadde en Veria Clickmat Filler til overs, som jeg har skåret til og tapet rundt. Ser ut til å isolere bra.
Men - jeg var ikke klar over at man kan bestemme effekten. Trodde den bare gjorde det av seg selv. (Instruksjonsboka gikk selvsagt rett i gjenvinningen sammen med pappen den kom i... ;)
Jeg graver ned temperatursensoren til inkbird'en i malten, så jeg har en idé om hva tempen er DER. I tillegg satte jeg et in-line termometer (HomeBrewStuff Inline Thermometer for wort chiller and kettles for sale online | eBay) på enden av slangen, rett før et spredehode, så jeg vet hva tempen er på det som kommer ut.
Fremdeles en utfordring å holde noen lunde korrekt temp i mesken, men da vet jeg i det minste hvilke temperaturer jeg har rundt omkring
 
Det står neha på esken ja, tenkte at det betyr netthandelen. Instruksjonsboken var ikke så god syns jeg, så det var litt trykking før jeg forstod hvordan man stiller temp og effekt. Hvis noen lurer kan jeg slå på min og notere/filme stegene.

Jeg har et langt termometer som jeg stikker nedi malten og da får jeg litt forskjellige temp avhengig av hvor jeg stikker, derfor jeg sirkulerer og prøver å fordele varmen. Og jeg rører innimellom.

Hvilket spredehode bruker du?
 
Tilbake
Topp