New Zealand IPA

Er det noen som kan anbefale mengde motueka og centenniel som tørrhumle?
Jeg har tenkt 4g/l med motueka og 2g/l med centenniel høres det greit ut? Er motueka og centenniel i oppskriften (kok og hopstand), denne har jeg lagd før men vil nå tørrhumle i tillegg.
 

Eramik

Norbrygg-medlem
Noen som tør å si hvorfor denne ikke ble som forventet?

Det er ikke nødvendigvis et dårlig øl, men IPA er det definitivt ikke. Tappet forrige søndag, slik at den har kun litt over en uke på flaske.

Den er fortsatt umoden, men modning vil ikke kamuflere feilene.

OG 1.059
FG 1.016

Hva er feil?
1. Ubalansert, det er omtrent ikke noe bitterhet.
2. Vørteren tar for mye plass, ølet er søt på feil måte.
3. Det er en behagelig tropisk aroma, men ikke overveldende. Med andre ord som far som good. Det er antydning til humle, men den er så tilbaketrukket og for lite bitterhet.

Den minner mest om en Blond Ale eller humlet pils. Men humlemengden skulle gitt mye mer. Tipper uansett at guttungen på 20 blir godt fornøyd når han kommer hjem til påske.

Jeg skal ikke skylde på humlene, her er det definitivt bryggeren som ikke har fått ut potentialet.
Nectaron 2020, Rakau 2020, Waimea 2018.

Under bryggingen ble humlene liggende å duppe i overflaten. Både @5min og hopstand. 10 min under hopstand sank temperaturen ca 10 grader (billig liggeunderlag er kjøpt). Samt at jeg skal lese mer i bruksanvisningen til BB30auto.

Her er det bare å fyre løs, jeg er her for å lære.
 

Vedlegg

  • f_oWKB51DkoFP3Bmr7UQne5L4GwGs2_Brewfather_Frstereisgutt_20210316.pdf
    118,7 KB · Sett: 27

Sarge

Norbrygg-medlem
Tre ting:
1) Du har en BU:GU-ratio på 36:59=0.61. Den bør ligge på ca 0.80 for en IPA eller kanskje høyere for nok bitterhet.
2) Det er merkelig at humlen "duppet i overflaten" Brukte du noe annet enn pellets?
3) Jeg synes kanskje 5 dager er minimum for tørrhumling. Ville kanskje strukket den til 7, men det er lenge siden jeg tørrhumlet, så punkt 1 er nok langt viktigere.
 
Sist redigert:

Saison

Norbrygg-medlem
Noen som tør å si hvorfor denne ikke ble som forventet?

Det er ikke nødvendigvis et dårlig øl, men IPA er det definitivt ikke. Tappet forrige søndag, slik at den har kun litt over en uke på flaske.

Den er fortsatt umoden, men modning vil ikke kamuflere feilene.

OG 1.059
FG 1.016

Hva er feil?
1. Ubalansert, det er omtrent ikke noe bitterhet.
2. Vørteren tar for mye plass, ølet er søt på feil måte.
3. Det er en behagelig tropisk aroma, men ikke overveldende. Med andre ord som far som good. Det er antydning til humle, men den er så tilbaketrukket og for lite bitterhet.

Den minner mest om en Blond Ale eller humlet pils. Men humlemengden skulle gitt mye mer. Tipper uansett at guttungen på 20 blir godt fornøyd når han kommer hjem til påske.

Jeg skal ikke skylde på humlene, her er det definitivt bryggeren som ikke har fått ut potentialet.
Nectaron 2020, Rakau 2020, Waimea 2018.

Under bryggingen ble humlene liggende å duppe i overflaten. Både @5min og hopstand. 10 min under hopstand sank temperaturen ca 10 grader (billig liggeunderlag er kjøpt). Samt at jeg skal lese mer i bruksanvisningen til BB30auto.

Her er det bare å fyre løs, jeg er her for å lære.
Om humlene bare ble liggende og duppe i overflaten tror jeg det kan være mye av årsaken, de trenger å bli skikkelig oppløst og integrert (les: rørt inn) i vørteren. Under tørrhumlingen er ikke dette nødvendigvis lett eller hensiktsmessig, men under kok og under hopstand/wp er det absolutt hensiktsmessig. Går ut ifra at det er brukbar aroma (lukt) av brygget?
Syns også 16 grader gjæringstemperatur virker litt lavt med US05, men det burde ikke påvirke humlekarakteren.
 

Ekornskurken

Norbrygg-medlem
Humler du med fersk kongle siden de må røres inn? Jeg har enda aldri hatt det problemet med pellets! Ikke rører jeg i kok og i alle fall ikke under gjæringen ved tørrhumling, det er fyfy for meg. Kanskje jeg har vært heldig?
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
Noen som tør å si hvorfor denne ikke ble som forventet?

Det er ikke nødvendigvis et dårlig øl, men IPA er det definitivt ikke. Tappet forrige søndag, slik at den har kun litt over en uke på flaske.

Den er fortsatt umoden, men modning vil ikke kamuflere feilene.

OG 1.059
FG 1.016

Hva er feil?
1. Ubalansert, det er omtrent ikke noe bitterhet.
2. Vørteren tar for mye plass, ølet er søt på feil måte.
3. Det er en behagelig tropisk aroma, men ikke overveldende. Med andre ord som far som good. Det er antydning til humle, men den er så tilbaketrukket og for lite bitterhet.

Den minner mest om en Blond Ale eller humlet pils. Men humlemengden skulle gitt mye mer. Tipper uansett at guttungen på 20 blir godt fornøyd når han kommer hjem til påske.

Jeg skal ikke skylde på humlene, her er det definitivt bryggeren som ikke har fått ut potentialet.
Nectaron 2020, Rakau 2020, Waimea 2018.

Under bryggingen ble humlene liggende å duppe i overflaten. Både @5min og hopstand. 10 min under hopstand sank temperaturen ca 10 grader (billig liggeunderlag er kjøpt). Samt at jeg skal lese mer i bruksanvisningen til BB30auto.

Her er det bare å fyre løs, jeg er her for å lære.
72% utgjæring med US-05 er lavt, og 16 grader er lavt for 05, men burde fint klare å gjære ut.
36 IBU er vel ikke helt i IPA land, heller i APA land.

Lurer veldig på hvordan humlen ble liggende å duppe under kok, jeg har en ganske svak kok når jeg brygger, men mer enn nok til at humle "ruller" rundt i vørteren. Trenger ikke være nervøs for å røre litt når du tilsetter humle under kok/wp. Jeg brygger BIAB i en enkel kjele og har aldri tatt i en bryggemaskin dog.

Det at ikke tørrhumlingen puncher deg i ansiktet med den mengden du har brukt er merkelig, så her blir det ren spekulering.. Du sier den bare har stått til karbonering 1 uke. Hvor lenge lot du flasken stå kjølig før du smakte? Jeg spør fordi om det, 1, ikke var ferdig karbonert, eller 2, ikke rakk å bunnfelle før du smakte, kan være mye gjær i suspensjon og det kan, i alle fall i min erfaring, døve humle og andre smaker og aroma.
 

Eramik

Norbrygg-medlem
Tre ting:
1) Du har en BU:GU-ratio på 36:59=0.61. Den bør ligge på ca 0.80 for en IPA eller kanskje høyere for nok bitterhet.y
2) Det er merkelig at humlen "duppet i overflaten" Brukte du noe annet enn pellets?
3) Jeg synes kanskje 5 dager er minimum for tørrhumling. Ville kanskje strukket den til 7, men det er lenge siden jeg tørrhumlet, så punkt 1 er nok langt viktigere.
BU:GU-ratio er nytt for meg, og er åpenbart noe jeg må lese meg opp på . Takk.

Brukte humleposer, hadde et par klinkekuler i denne, men det var visst ikke nok til å senke posen. Dvs den var jo selvfølgelig under inn i mellom, men for det meste duppet de i overflaten. Har allerede kjøpt humlefilter, neste gang blir det å teste dette.

Tørrhumling har jeg prøvd å lese meg opp på, det er en del "skoler" der ute. Det er en del skepsis til å la humlene ligge for lenge. Derfor ble det en slags kort mellomting. Men det er jo bare å forsøke igjen.
Om humlene bare ble liggende og duppe i overflaten tror jeg det kan være mye av årsaken, de trenger å bli skikkelig oppløst og integrert (les: rørt inn) i vørteren. Under tørrhumlingen er ikke dette nødvendigvis lett eller hensiktsmessig, men under kok og under hopstand/wp er det absolutt hensiktsmessig. Går ut ifra at det er brukbar aroma (lukt) av brygget?
Syns også 16 grader gjæringstemperatur virker litt lavt med US05, men det burde ikke påvirke humlekarakteren.

Vedrørende humlene, se over.
Det jeg har lest på US-05 er at underpitching og lav temperatur kan lokke fram et ferskenpreg. Aromaen var som tidligere skrevet grei nok.

Jeg klarte forøvrig aldri å stabilisere temperaturen på 16. Den ble stort sett liggende mellom 18 og 20 grader. Ett døgn var den oppe i 24 grader.

72% utgjæring med US-05 er lavt, og 16 grader er lavt for 05, men burde fint klare å gjære ut.
36 IBU er vel ikke helt i IPA land, heller i APA land.

Lurer veldig på hvordan humlen ble liggende å duppe under kok, jeg har en ganske svak kok når jeg brygger, men mer enn nok til at humle "ruller" rundt i vørteren. Trenger ikke være nervøs for å røre litt når du tilsetter humle under kok/wp. Jeg brygger BIAB i en enkel kjele og har aldri tatt i en bryggemaskin dog.

Det at ikke tørrhumlingen puncher deg i ansiktet med den mengden du har brukt er merkelig, så her blir det ren spekulering.. Du sier den bare har stått til karbonering 1 uke. Hvor lenge lot du flasken stå kjølig før du smakte? Jeg spør fordi om det, 1, ikke var ferdig karbonert, eller 2, ikke rakk å bunnfelle før du smakte, kan være mye gjær i suspensjon og det kan, i alle fall i min erfaring, døve humle og andre smaker og aroma.

New Zealand IPA ligger lavere enn vanlig IPA på IBU, men også her er 36 IBU i laveste laget. Jeg er ikke altfor glad i høy IBU. Litt avhengig av hvordan bitterheten framstår hopper jeg av en plass mellom 40 og 50. Waimea som var en 2018-årgang, hadde nok mistet en del effekt. Men det forklarer nok mer fraværet av bitterhet enn av tropiske smaker.

Vedrørende humlene se svar over, forøvrig prøvde jeg febrilsk å senke humlene med rørpinnen.

Jeg lot ølen stå noen timer i kjøleskap, kanskje 5? Aner ikke om den er ferdig karbonet, men det var greit med fuss og skum.
 

Kloakk

Norbrygg-medlem
BU:GU-ratio er nytt for meg, og er åpenbart noe jeg må lese meg opp på . Takk.

Brukte humleposer, hadde et par klinkekuler i denne, men det var visst ikke nok til å senke posen. Dvs den var jo selvfølgelig under inn i mellom, men for det meste duppet de i overflaten. Har allerede kjøpt humlefilter, neste gang blir det å teste dette.

Tørrhumling har jeg prøvd å lese meg opp på, det er en del "skoler" der ute. Det er en del skepsis til å la humlene ligge for lenge. Derfor ble det en slags kort mellomting. Men det er jo bare å forsøke igjen.


Vedrørende humlene, se over.
Det jeg har lest på US-05 er at underpitching og lav temperatur kan lokke fram et ferskenpreg. Aromaen var som tidligere skrevet grei nok.

Jeg klarte forøvrig aldri å stabilisere temperaturen på 16. Den ble stort sett liggende mellom 18 og 20 grader. Ett døgn var den oppe i 24 grader.



New Zealand IPA ligger lavere enn vanlig IPA på IBU, men også her er 36 IBU i laveste laget. Jeg er ikke altfor glad i høy IBU. Litt avhengig av hvordan bitterheten framstår hopper jeg av en plass mellom 40 og 50. Waimea som var en 2018-årgang, hadde nok mistet en del effekt. Men det forklarer nok mer fraværet av bitterhet enn av tropiske smaker.

Vedrørende humlene se svar over, forøvrig prøvde jeg febrilsk å senke humlene med rørpinnen.

Jeg lot ølen stå noen timer i kjøleskap, kanskje 5? Aner ikke om den er ferdig karbonet, men det var greit med fuss og skum.
Jeg er heller ikke veldig glad i for høy IBU så den kjøper jeg glatt. Jeg brukte nettopp en Willamette humle fra 2016 som bitterhumle i en pils og den ga bortimot samme bitterhet som Magnum fra 2020, så med mindre den er oppbevart dårlig tror jeg ikke det er noe galt med med 2018 humlen din.

Og det eneste jeg kan foreslå da er at det ble litt mye plasking og O2 som har sluppet til og oksidert ølet, i min erfaring så er første steg i oksidering at all humle aroma tar kvelden, ølet smaker godt og har ingen usmaker som sådan, men humle blir fraværende... Men 1 uke er lite, når de har karbonert 2 uker og du slenger de i kjøleskapet 1 uke så kan ølet være noe helt annet :)
 

Sarge

Norbrygg-medlem
Ser flere kommenterer at de ikke er så glade i høy IBU, og leser også om New Zealand IPA at den gjerne har litt lavere bitterhet enn sitt amerikanske opphav. Mulig at BU:GU ikke trenger å ligge så høyt som jeg tidligere har nevnt.

Jeg tenker at en annen årsak til at det ikke blir som du vil er at du har vann som egner seg dårlig til IPA. Da er vi over i vannjustering og mer avansert brygging. Ser du har ganske avansert vannjustering inne i oppskriften, så her har du sikkert kontroll. Likevel er jeg usikker på om du bør ha så mye klorid ift sulfat. Jeg ville dobbeltsjekket.

Så det korte svaret er: Mulig du har grei IBU for stilen. Sjekk vannjusteringene dine ift. ideelt vann for NZ IPA.
 
Sist redigert:

Sarge

Norbrygg-medlem
Hadde du humleposer med 60 gram humle i? Jeg synes tørrhumling er vanskelig, så her får andre komme med råd, men pellets suger til seg vann/øl og utvider seg mye. Kan det hende at du fikk store klumper av humle inne i posene som aldri fikk frigitt smak til ølet?
 

PetterL

Norbrygg-medlem
Jeg tørrhumler kun 2 døgn uten at jeg føler jeg får noe mindre bidrag av den grunn. Her er det nok humlepose som er grunnen, humlen sveller og kan ha "pakket" seg sånn at mye humle inni aldri kom i kontakt med vørter. Uansett vil humlepose stjele noe i forhold til direkte kontakt med vørter så dropp det hvis mulig. Oksydering er desverre også en mulighet da humlearoma er det første som forsvinner og så skjer det mer ting med vørteren over tid.
 

Eramik

Norbrygg-medlem
Fordelte humla på 4 poser og det ble ganske tettpakket ja.
Ser flere kommenterer at de ikke er så glade i høy IBU, og leser også om New Zealand IPA at den gjerne har litt lavere bitterhet enn sitt amerikanske opphav. Mulig at BU:GU ikke trenger å ligge så høyt som jeg tidligere har nevnt.

Jeg tenker at en annen årsak til at det ikke blir som du vil er at du har vann som egner seg dårlig til IPA. Da er vi over i vannjustering og mer avansert brygging. Ser du har ganske avansert vannjustering inne i oppskriften, så her har du sikkert kontroll. Likevel er jeg usikker på om du bør ha så mye klorid ift sulfat. Jeg ville dobbeltsjekket.

Så det korte svaret er: Mulig du har grei IBU for stilen. Sjekk vannjusteringene dine ift. ideelt vann for NZ IPA.

Hadde du humleposer med 60 gram humle i? Jeg synes tørrhumling er vanskelig, så her får andre komme med råd, men pellets suger til seg vann/øl og utvider seg mye. Kan det hende at du fikk store klumper av humle inne i posene som aldri fikk frigitt smak til ølet?

Jeg tørrhumler kun 2 døgn uten at jeg føler jeg får noe mindre bidrag av den grunn. Her er det nok humlepose som er grunnen, humlen sveller og kan ha "pakket" seg sånn at mye humle inni aldri kom i kontakt med vørter. Uansett vil humlepose stjele noe i forhold til direkte kontakt med vørter så dropp det hvis mulig. Oksydering er desverre også en mulighet da humlearoma er det første som forsvinner og så skjer det mer ting med vørteren over tid.

Vannet er typisk norsk, bløtt.
Jeg tok utgangspunkt i vannprofilen til Bryggselv sin Stigbergets West Coast og justerte litt ned på klorid ift sulfat.

Hva tenker du @PetterL ? Kan jeg ha bommet helt på vannjusteringeringen? Hvilken vannprofil brukte du på din?

IBU- en ligger helt klart i nedre sjiktet, men siden også aroma humle er hemmet er jeg redd dette handler om oksidasjon :(

Det kan også være humleposene, fordelte 180 gr på 4 poser med (flere klinkekuler) slik at de lå godt under vann denne gang.

Men siden både bitterhet og aroma virker å være redusert er jeg redd dette er oksidering som sagt. Det ble litt styr med de siste flaskene for å få ut siste rest fra omstikningskaret. Jeg kan jo håpe at det var en av disse flaskene som er oksidert og at det ikke er hele batchen. Får teste igjen om noen dager.
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Oppskriften ser ganske grei ut. Men litt lite gjær (det kan kanskje forklare dårlig utgjæring), og vannprofilen for NZ IPA bør kanskje heller legges opp mot klassisk amerikansk IPA enn Neipa (Stigeberget Måka er en NEIPA). En av mine kjepphester er pH. Tilsatte du noe syre? 13 EBC er en ganske lys vørter, og trenger helt sikkert litt drahjelp fra syre. Mineraler hjelper litt, men sjelden nok.

Humleposer har fordeler og ulemper. Blant ulempene er dårligere utnyttelse av humlene, dessverre. Humlene i oppskriften kan jeg ikke si noe om. Nectaron virker veldig spennende på papiret, men har ikke rukket å teste den. Oksidering er selvsagt en mulighet. Den kommer i alle grader, men alvorlig oksidering er aldri vanskelig oppdage. Da får ølet et grått preg. Men selv mild oksidering tar livet av humlepreget. NZ IPA burde dog være grei å få til selv i plastbøtter og på flaske.
 
Sist redigert:

Eramik

Norbrygg-medlem
Oppskriften ser ganske grei ut. Men litt lite gjær (det kan kanskje forklare dårlig utgjæring), og vannprofilen for NZ IPA bør kanskje heller legges opp mot klassisk amerikansk IPA enn Neipa (Stigeberget Måka er en NEIPA). En av mine kjepphester er pH. Tilsatte du noe syre? 13 EBC er en ganske lys vørter, og trenger helt sikkert litt drahjelp fra syre. Mineraler hjelper litt, men sjelden nok.

Humleposer har fordeler og ulemper. Blant ulempene er dårligere utnyttelse av humlene, dessverre. Humlene i oppskriften kan jeg ikke si noe om. Nectaron virker veldig spennende på papiret, men har ikke rukket å teste den. Oksidering er selvsagt en mulighet. Den kommer i alle grader, men alvorlig oksidering er aldri vanskelig oppdage. Da får ølet et grått preg. Men selv mild oksidering tar livet av humlepreget. NZ IPA burde dog være grei å få til selv i plastbøtter og på flaske.
Hmm, da har jeg altså bommet på vannjusteringeringen.

Kan det tenkes at bommen tar ut det meste av bitterheten? Og at humleposene har kvelt aromaen?

Fordi ølet så i det minste nydelig ut :) Det er da noe :) Vi får ta med oss der vi kan .

3c3e982508a147d1ec4ae96f67839009_raw.jpg
 

Sarge

Norbrygg-medlem
Jeg vil tro at når det gjelder bitterhet, så har du rett og slett for lite bitterhumle dersom du ønsker mer bitterhet. Jeg er ikke noe humlehode, men såvidt jeg kan bedømme, så har du plenty av smaks- og aromahumler. Om du ikke får ut forventet av disse, så handler det om prosess (f.eks. for tettpakkede humleposer).
 

Holmentoppen

Norbrygg-medlem
Hmm, da har jeg altså bommet på vannjusteringeringen.

Kan det tenkes at bommen tar ut det meste av bitterheten? Og at humleposene har kvelt aromaen?

Fordi ølet så i det minste nydelig ut :) Det er da noe :) Vi får ta med oss der vi kan .

Vis vedlegget 50355
Det kan være en kombinasjon av flere uheldige omstendigheter. Litt lavt i utgangspunktet, humleposer og lite sulfat. Klorid fremhever malt, sulfat fremhever bitterhet.
 

Sarge

Norbrygg-medlem
Jeg la også merke til hvordan IBUene fordeler seg i oppskriften din. Av 36, så kommer bare 14 fra bitterhumlen ved 60 min. Resten er beregnet fra 5 min-humler og hopstand. Det er mye usikkerhet knyttet til bidrag til bitterhet fra så sene humletilsetninger.

Jeg er enig med Holmentoppen i at det kan være flere faktorer som spiller inn. Usikkerheten ved bidraget til bitterhet fra sene humletilsetninger kan være en av disse.
 

RealGone

Norbrygg-medlem
BU:GU-ratio er nytt for meg, og er åpenbart noe jeg må lese meg opp på . Takk.
BU/GU gjorde underverker for mine øl. Les litt om det. Du er i nedre ende av skalaen, min innenforbi.
Her en en fin oversikt :) Kan være greit å sikte seg mot midten, så har en litt å gå på. Husk, dette er kun et verktøy, ikkje en fasit ;)
Artikkel og bilde.
 

Eramik

Norbrygg-medlem
BU/GU gjorde underverker for mine øl. Les litt om det. Du er i nedre ende av skalaen, min innenforbi.
Her en en fin oversikt :) Kan være greit å sikte seg mot midten, så har en litt å gå på. Husk, dette er kun et verktøy, ikkje en fasit ;)
Artikkel og bilde.
Takk i går leste jeg litt på

Jeg skal også se litt på oppskrifter på øl jeg liker. For å se hvordan disse ligger.
 

RealGone

Norbrygg-medlem
Takk i går leste jeg litt på

Jeg skal også se litt på oppskrifter på øl jeg liker. For å se hvordan disse ligger.
Det er en god ide. Eg har lagt meg mot favorittøl i BU/GU. Funker fint det. Så har en noe å sikte seg inn mot.
Ellers har du fått gode tips. Vanskelig å beregne bitterhet ut av tilsetninger uten kok WP/HS/DH, så kan være greit å ha "nok" i kok i kanskje flere tilsetninger. Vurderingssak.
 
Topp