1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

NM 10 SS1 - Humlehelvete - Jan Halvor Fjeld (Skien)

En tråd i 'Sterk spesialøl' startet av Webmaster, 28 Apr 2010.

  1. Webmaster

    Webmaster
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    [tt][size=10pt]Generell informasjon
    Navn på brygget: Humlehelvete/Pliny goes to Telemark
    Kode: NES 119
    Hovedklasse: 5. Sterke spesialøl
    Øltype: 3.E. India pale ale
    Antall poeng i konkurransen: 42,66 av 50
    OG: 1075
    FG: 1011
    Farve (beregnet): 22 EBC
    Beregnet bitter: 260 IBU, med formel 'Tinseth'.
    Vørtermengde: 29 l
    Sluttvolum:  18 l

    Malt & sukker
    4300 gram 66,5 % Pale Ale T. Fawcett Maris Otter  5 EBC
    250 gram  3,9 % Carahell. Weyerman              25 EBC
    120 gram  1,9 % Caramalt                        30 EBC
    100 gram  1,5 % Crystalmalt                    120 EBC
    200 gram  3,1 % Demerasukker                    30 EBC
    1500 gram 23,2 % Muntons Light DME                8 EBC


    Vann
    27 l til innmesking
    5 l til skylling

    Meskeskjema
    5 min 52 °C
    30 min 62 °C
    20 min 66 °C
    15 min 70 °C
    10 min 76 °C
    Kommentar til mesking: Speidel 20l. Innmesking 30min på 38 grader.

    Humle
    30 gram Columbus  Pellet 14,2 %-alfa Mash-hopping
    100 gram Columbus  Pellet 14,2 %-alfa 90 min
    24 gram Columbus  Pellet 14,2 %-alfa 45 min
    30 gram Simcoe    Pellet 11,1 %-alfa 30 min
    30 gram Centennial Pellet  8,0 %-alfa  1 min
    74 gram Simcoe    Pellet 11,1 %-alfa  1 min
    30 gram Columbus  Pellet 14,2 %-alfa 14 dager tørrhumle
    30 gram Centennial pellet  8,0 %-alfa 14 dager tørrhumle
    30 gram Simcoe    Pellet 11,1 %-alfa 14 dager tørrhumle
      8 gram Columbus  Pellet 14,2 %-alfa  5 dager tørrhumle
      8 gram Centennial pellet  8,0 %-alfa  5 dager tørrhumle
      8 gram Simcoe    Pellet 11,1 %-alfa  5 dager tørrhumle

    Koketid
    Total koketid vørter: 95 min

    Gjær
    Betegnelsen på gjæren: Wyeast 1056 American Ale Flytende 2dl med slurry
    Kommentar til gjær: Slurry fra APA.

    Gjæringstemperatur og -tid
    Gjæring/primærgjæring:  14 dager ved 19 grader
    Modning/sekundærgjæring: 14 dager ved 19 grader
    Lagring:                  8 dager ved  1 grad

    Øvrig informasjon
    Filtrert: Ja
    CO2: Tilsatt
    Bryggedato: 26.01.2010
    Tappedato:  3.03.2010

    Kommentar: Tørrhumlet med 30+30+30g i 14 dager. Med 5 dager igjen(etter 9d) tilsatte 8+8+8g humle. Imperial IPA. Pliny the Elder-klone. Fra Zymurgy #4, july/aug 009 [/tt]
     
  2. P-I Knutsen

    P-I Knutsen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Er det denne som endte som Two Captains sammen med Nøgne Ø?
     
  3. Peter T

    Peter T
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Tøyen, Oslo
    Jepp!
     
  4. Rubencito

    Rubencito
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Skien
    Er det slik å forstå at man stikker om etter ca 14 dager for så å tørrhumle?
     
  5. Rutof

    Rutof
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fjell
    Nei
     
  6. Rubencito

    Rubencito
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Skien
    Man tørrhumle altså  og stikker om siden? (mellom sekundærgjæring og lagring?)
     
  7. Morten K. Agerup Myhr

    Morten K. Agerup Myhr
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    2016 Frogner
    Har noen nevnt noe om omstikking, da...?!? ;-). Keep it simple...
     
  8. Rutof

    Rutof
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fjell
    Ikke stikk om hiv oppi karet. Jeg tørrhumlet på 5 og 9 dager. Brygget denne 4-5 ganger
     
  9. Rubencito

    Rubencito
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Skien
    Takk for svar Rutof :)
     
  10. stanley

    stanley
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hvordan og når er sukkeret tilsatt?
     
  11. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    10 min før kokeslutt tipper jeg
    var i hvertfall det jeg gjorde, med hell
    men egentlig når du vil
    Tilsetter du etter den værste stormgjærina vil det ihvertfall være sunneste for gjæra
     
  12. Mikael

    Mikael
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Drammen
    Jeg har et par nybegynnerspørsmål til denne.  Brygget den igår og den står og gjærer nå.
    Jeg antar at tørrhumlingen skal skje i modning/sekundærgjæring? Skal jeg sen ta ur humleposene og sette bøtta kalt i 8 dager for lagring?
    Jeg har ikke utstyr til å tilsette CO2 og må ettergjære. Skal jeg stikke om etter lagring og tilsette primersukker da? Trenger jeg å tilsette ekstre gjær da, og i så fall hvor mye.

    Eller finnes det en enklere måte? Begynne med tørrhumlingen tidligere og flaske tidligere for å slippe tilsette ny gjær? Hvor lenge klarer seg gjæren før den blir for trøtt?

    Eller har jeg misforstått det meste?

    Mange spørsmål her, men jeg skulle bli veldig takknemmelig for svar.
     
  13. Ole Bråten

    Ole Bråten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Fauske
    Dropp å stikke om, når du skal tørrhumle så hiver du pellets rett i primærkaret, der ølet skal gjære i ca. 14 dager totalt. Altså, ikke vits å stikke om til et nytt kar.

    Når det er snakk om lagring av ølet, så er det etter at du har karbonert det. For en DIPA så kan du bruke ca. 6 g/l primersukker, smak og behag egentlig. Men 6 g/l er et fint utgangspunkt, husk å lage en sukkerlake av sukkeret.

    Spørs litt på gjærtypen om du trenger ekstra gjær ved flasking.

    Når det gjelder når tørrhumlingen skal skje, så er det vanligst å vente til stormgjæringen er over, typisk etter 4-5 dager, men dette avhenger også av gjærtype. Ser i oppskriften at det skal tørrhumles fra starten av gjæringen, og etter 9 dager. Regner med du ikke har tørrhumlet noe enda, men hadde jeg vært deg så hadde jeg tørrhumlet på dag 5 og 9. Tror ikke det er den store forskjellen.

    Kan sikkert være lurt å coldcrashe ølet også hvis du har mulighet. Dette gjør at humlen, gjæren og andre ting du ikke vil ha med på flasker, bunnfeller bedre.
     
  14. Mikael

    Mikael
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Drammen
    Takk for svar Ole. Det du beskriver høres kjent ut fra mine tidligere brygg. Ble bare litt forvirret over denne oppskriften.
     
  15. joikakaka

    joikakaka
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Molde
    Et kjapt spørsmål her, vi brygger på kjele med varmeelemet i, og det tar litt tid å nå de forskjellige mesketmpraturene. Regner man ikke den tiden man bruker på å nå de forskjellige mesketempraturene? Det blir jo en stund, med så mange steg.
     
  16. dagwayne

    dagwayne
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    For en ipa av dette slaget ville jeg forenklet meskeskjemaet.

    60 min på ca 64 grader
    10 min på ca 72 grader
     
  17. Alfonso

    Alfonso
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Kristiansund
    Handlet inn råvarer til dette i går. ble litt forskjellig humle enn tenkt da butikken var tom for Columbus og hadde lite Centennial igjen, så det ble Chinook som erstattning for Columbus og 50/50 centennial og cascade. Gjær WLP Dry English 007.. håper det funker greit.
     
  18. loebrygg

    loebrygg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Har hørt det vil bli dårlig å få tak i enkelte humle typer som Centennial, Cita, Nelson S. og Galaxy
    noen som vet no mer om det
     

Del denne siden