Finn Berger
Moderator
Jeg har kjørt en del no sparge, og tror ikke det er noen særlige forskjeller i forhold til sukker vs. maltsmak - uten at jeg skal si noe veldig sikkert om det. Har i hvert fall aldri tenkt at "du verden så maltrik smaken ble her". Fordelen med no sparge kvalitetsmessig er vel først og fremst at du ikke nærmer deg ekstraksjon av tanniner. Det er ikke på noen måte noen garanti for et bedre øl, det er bare en forsikring i forhold til en negativ faktor, slik jeg har forstått det. Mener ellers jeg har lest Gordon Strong og andre si noe om at det er no sparge når det brygges til konkurranser?
Maltpreget kan vel ellers styres mye gjennom salttilsetninger?
En fornuftig mellomløsning kunne jo være batch sparging? Der risikerer du heller ikke tanninekstraksjon, men du får et vesentlig høyere utbytte. (Så jeg har endt der.)
Maltpreget kan vel ellers styres mye gjennom salttilsetninger?
En fornuftig mellomløsning kunne jo være batch sparging? Der risikerer du heller ikke tanninekstraksjon, men du får et vesentlig høyere utbytte. (Så jeg har endt der.)