Hallstein
Norbrygg-medlem
Nå er jeg såpass heldig at jeg bor i Nord-Trøndelag og kan bestille ting fra Petit med relativt lav fraktkostnad!
Jeg tenkte jeg skulle bestille meg noe varer, og siden jeg har blitt bitt 100% av bryggebasillen, tenkte jeg at jeg skulle kjøpe varer til 3 brygg når jeg først er "at it"
Så, jeg tenkte at jeg aller først skulle brygge ett påskeøl, eller mer spesifikt, en Wit ! Tok en av de prisbelønte oppskriftene og endret litt sånn at den ble slik:
"Myra Wit"
Est. OG : 1.045
Est. IBU : 12,5
Est. EBC : 7,2
Est. ABV : 4,9%
Boil Vol : 16,31 Litres
Batch Size : 11.02 Litres
Brewh. Eff : 65 % (det jeg fikk sist jeg brygga BIAB iallefall... Hvis jeg får høyere OG, så vanner jeg ut den til riktig OG.)
Metode : Enstegsmesk ved 67 Grader, 90 Minutter (litt lengre enn oppskriften sier, for bedre utbytte.), Ingen skylling.
Malt :
1,16kg - Pale Malt Maris Otter
1,28kg - Hvetemalt
Humle og annet: (Koking i 90 minutter)
60 min - 12,13g - Hallertauer Mittelfruh Pellets.
10 min - 8,5g - Hallertauer Mittelfruh Pellets
10 min - 8g - Koriander
10 min - 12g - appelsinskall
Gjæres ved ca. 20-22 grader i 2 uker med Wyeast 3944 Belgian Witbier ACTIVATOR xl 125ml rett i gjæringskaret.
Karboneres med 1 Coopers Carbonation Drop i 0,33 flasker og lagres til påske (sikkert 5-6 uker når jeg først brygger det.)
----------------------------
Den andre ølla blir en hveteøl, den blir sikkert god utpå forvåren!
Hveteøl - Insipirert av Yngve Ydersbond's prisbelønte oppskrift.
Est. OG : 1.038
Est. IBU : 13,4
Est. EBC : 6,7
Est. ABV : 4,2%
Boil Vol : 16,31 Litres
Batch Size : 11.02 Litres
Brewh. Eff : 65 % (det jeg fikk sist jeg brygga BIAB iallefall... Hvis jeg får høyere OG, så vanner jeg ut den til riktig OG.)
Metode : Enstegsmesk ved 67 Grader, 90 Minutter (litt lengre enn oppskriften sier, for bedre utbytte.), Ingen skylling.
Malt :
1,1kg - Pilsenermalt
1,1kg - Hvetemalt
Humle og annet: Koking i 90 minutter
75 min - 4g - Magnumhumle, pellets
Gjæres ved ca. 20-22 grader i 2 uker med Wyeast Weihenstephan Weizen 3068 ACTIVATOR xl 125ml rett i gjæringskaret.
Karboneres med 1 Coopers Carbonation Drop i 0,33 flasker og lagres mørkt.
----------------------------------
Den tredje ølla blir en Kölsch. Her tar jeg Gahr sin oppskrift og nedskalerer litt:
Andrimne Kölsch 11 Liter
Est. OG : 1.048
Est. IBU : 34,7
Est. EBC : 7,5
Est. ABV : 5%
Boil Vol : 16,31 Litres
Batch Size : 11.02 Litres
Brewh. Eff : 65 % (det jeg fikk sist jeg brygga BIAB iallefall... Hvis jeg får høyere OG, så vanner jeg ut den til riktig OG.)
Metode : Enstegsmesk ved 65 Grader, 90 Minutter (litt lengre enn oppskriften sier, for bedre utbytte.), Ingen skylling.
Malt :
2,28kg - Pilsenermalt
0,12kg - Hvetemalt
0,12kg - Vienna Malt
Humle og annet: Koking i 90 minutter
60 min - 26,5g - Hallertauer Mittelfruh
15 min - 9g - Hallertauer Mittelfruh
Gjæres ved ca. 12-16 grader i 2 uker med Wyeast 1007 German Ale ACTIVATOR xl 125 ml rett i gjæringskaret.
Karboneres med 1 Coopers Carbonation Drop i 0,33 flasker og lagres mørkt.
----------------
Men ja, da lurer jeg litt på hva dere synes om oppskriftene, og om de virker greie for meg?... Jeg lager ikke starter eller noe slikt, siden jeg tross alt kun har 11 liter vørter som skal gjæres. (Ja jeg vet det er lite, men jeg liker variasjon i ølet mitt, samt at jeg liker eksperimentering.
Jeg tenkte jeg skulle bestille meg noe varer, og siden jeg har blitt bitt 100% av bryggebasillen, tenkte jeg at jeg skulle kjøpe varer til 3 brygg når jeg først er "at it"
Så, jeg tenkte at jeg aller først skulle brygge ett påskeøl, eller mer spesifikt, en Wit ! Tok en av de prisbelønte oppskriftene og endret litt sånn at den ble slik:
"Myra Wit"
Est. OG : 1.045
Est. IBU : 12,5
Est. EBC : 7,2
Est. ABV : 4,9%
Boil Vol : 16,31 Litres
Batch Size : 11.02 Litres
Brewh. Eff : 65 % (det jeg fikk sist jeg brygga BIAB iallefall... Hvis jeg får høyere OG, så vanner jeg ut den til riktig OG.)
Metode : Enstegsmesk ved 67 Grader, 90 Minutter (litt lengre enn oppskriften sier, for bedre utbytte.), Ingen skylling.
Malt :
1,16kg - Pale Malt Maris Otter
1,28kg - Hvetemalt
Humle og annet: (Koking i 90 minutter)
60 min - 12,13g - Hallertauer Mittelfruh Pellets.
10 min - 8,5g - Hallertauer Mittelfruh Pellets
10 min - 8g - Koriander
10 min - 12g - appelsinskall
Gjæres ved ca. 20-22 grader i 2 uker med Wyeast 3944 Belgian Witbier ACTIVATOR xl 125ml rett i gjæringskaret.
Karboneres med 1 Coopers Carbonation Drop i 0,33 flasker og lagres til påske (sikkert 5-6 uker når jeg først brygger det.)
----------------------------
Den andre ølla blir en hveteøl, den blir sikkert god utpå forvåren!
Hveteøl - Insipirert av Yngve Ydersbond's prisbelønte oppskrift.
Est. OG : 1.038
Est. IBU : 13,4
Est. EBC : 6,7
Est. ABV : 4,2%
Boil Vol : 16,31 Litres
Batch Size : 11.02 Litres
Brewh. Eff : 65 % (det jeg fikk sist jeg brygga BIAB iallefall... Hvis jeg får høyere OG, så vanner jeg ut den til riktig OG.)
Metode : Enstegsmesk ved 67 Grader, 90 Minutter (litt lengre enn oppskriften sier, for bedre utbytte.), Ingen skylling.
Malt :
1,1kg - Pilsenermalt
1,1kg - Hvetemalt
Humle og annet: Koking i 90 minutter
75 min - 4g - Magnumhumle, pellets
Gjæres ved ca. 20-22 grader i 2 uker med Wyeast Weihenstephan Weizen 3068 ACTIVATOR xl 125ml rett i gjæringskaret.
Karboneres med 1 Coopers Carbonation Drop i 0,33 flasker og lagres mørkt.
----------------------------------
Den tredje ølla blir en Kölsch. Her tar jeg Gahr sin oppskrift og nedskalerer litt:
Andrimne Kölsch 11 Liter
Est. OG : 1.048
Est. IBU : 34,7
Est. EBC : 7,5
Est. ABV : 5%
Boil Vol : 16,31 Litres
Batch Size : 11.02 Litres
Brewh. Eff : 65 % (det jeg fikk sist jeg brygga BIAB iallefall... Hvis jeg får høyere OG, så vanner jeg ut den til riktig OG.)
Metode : Enstegsmesk ved 65 Grader, 90 Minutter (litt lengre enn oppskriften sier, for bedre utbytte.), Ingen skylling.
Malt :
2,28kg - Pilsenermalt
0,12kg - Hvetemalt
0,12kg - Vienna Malt
Humle og annet: Koking i 90 minutter
60 min - 26,5g - Hallertauer Mittelfruh
15 min - 9g - Hallertauer Mittelfruh
Gjæres ved ca. 12-16 grader i 2 uker med Wyeast 1007 German Ale ACTIVATOR xl 125 ml rett i gjæringskaret.
Karboneres med 1 Coopers Carbonation Drop i 0,33 flasker og lagres mørkt.
----------------
Men ja, da lurer jeg litt på hva dere synes om oppskriftene, og om de virker greie for meg?... Jeg lager ikke starter eller noe slikt, siden jeg tross alt kun har 11 liter vørter som skal gjæres. (Ja jeg vet det er lite, men jeg liker variasjon i ølet mitt, samt at jeg liker eksperimentering.