Steinar Huneide
Norbrygg-medlem
Det er i mine auge fasiten på en weissbier.Weihenstephaner
Det er i mine auge fasiten på en weissbier.Weihenstephaner
Føles som om det var i går. Tiden flyr når man har det gøy!Vær imidlertid obs på at når Ørnegård snakker om ‘ikke lenge siden’, mener han 8år...
17.08.2012
Da er det bestilt 2 stk .Weihenstephaner
Veldig glad i en god weiss. Men det blir lett for mye banan.
Skriver under på det der. Jeg tror ikke jeg har greidd å få vridd balansen så mye over mot nellik som jeg ønsker, noen gang, sjøl med ferulsyrerast. Kanskje en nellikspiker eller to i koket kunne fikse det? (Dette var en spøk. Man gjør ikke sånt!)
Denne har det vært lenka til noen ganger før, men vi tåler sikkert en gang til, for nye lesere: Brewing Bavarian Weissbier — all you ever wanted to know Sjekk pkt.3 der for å se hvordan balansen mellom banan og nellik kan påvirkes.
Weihenstephan’s W-68 = Wyeast 3068 og White Labs WLP300
Weihenstephan’s W-175 = Wyeast 3638 og White Labs WLP351
WLP380 klarer jeg ikke å finne ut av hvor kommer fra. Kristen Englands tabell sier W-66 med spørsmålstegn etter, men det er en lagergjær. Whitelabs sier om denne gjæren: "Nutmeg, clove, and spice are more dominant than the banana and bubble gum aroma."
Jeg liker heller ikke banan, og har brukt WLP 380, startet på 12,7 grader og latt stige til 17,2. Har blitt et godt øl, men er en klone på Paulaner og er litt mørkere. Har også brukt meskesteg på 44 grader på denne. Tatt fra " The great bavarian weissbier project" på Northern Brewer forumet. Velding lang tråd, mye interresant.
Flasket en hefe nå på søndag og tenkte jeg kunne dele mine erfaringer. Har brygget weiss 2 ganger før, en gang med wlp300 og en gang med 380. Begge ganger med (det jeg mener er) alt for mye banan. Så nå var primærmålet å få redusert banansmaken.
GRIST - OG 1044 (fikk lav meskeeffektivitet, target 1048) FG 1010 (target 1012).
60% hvete
35% pils
5% Carahell
(+ tilsvarende 3% risskall)
Innmesk til 37grader, økte deretter til; 15min@44, 5min@55, 60min@68, 10min@76.
PH 5,4 uten justering under mesk og kok, 4,1 før flasking. Sulfat, klorid og kalsium drøyt 50ppm. Ellers vannprofil til maridalsvannet.
Pitchet 19 milliarder celler per liter med WLP380 og tilsatte 1,5min med oksygen.
Startet gjæring på 15grader, og justerte den gradvis ned til 12 grader ettersom aktiviteten økte. Økte motsatt på med temp når gjæringsaktiviteten begynte å synke etter stormgjæring osv.. Siste 3 dager på 20 grader. Gjæringsaktiviteten ble holdt "på lagernivå" så langt mulig under hele prosessen, og både stormgjæring og utgjæring lignet på et "lagerforløp".
Flasket etter 15 døgn med speise (gyle).
Ved flasking var det svært lite banan, nesten så jeg savnet det litt . Så jeg lyktes med å få ned banansmaken. Om det skyldes gjærmengde, oksygennivå og/eller temperaturregimet kan jeg ikke svare på …
Nå tror jeg ikke dette blir den beste hveteølen noensinne, men det er mange som skriver de ikke liker banansmak, og her ble det som tidligere nevnt svært lite banan.
Det er mulig min også har for mye nellik nå … Når flaskene står og karbonerer valgte jeg å sette dem på et sted med ca.19 grader fordi den fremstod litt ubalansert, og tenker dette kan skru opp banansmaken litt. Jeg opplever gjennomgående litt lavere effektivitet med mye hvete. Det er kanskje forventet?Jeg har også brygget et par stykker nå der jeg har gått inn for å få ned bananandelen, og skru opp nelliken. Jeg syntes det gikk bra - men så fikk jeg selvfølgelig kjeft av junior for å ha laget for mye nellik. Jeg gikk litt lenger enn deg for å stimulere 4-Vinylguajacol; jeg reduserte hveteandelen til i underkant av 50%, også.
En ting til. Vet du hvilke av tiltakene som har størst effekt?Jeg har også brygget et par stykker nå der jeg har gått inn for å få ned bananandelen, og skru opp nelliken. Jeg syntes det gikk bra - men så fikk jeg selvfølgelig kjeft av junior for å ha laget for mye nellik. Jeg gikk litt lenger enn deg for å stimulere 4-Vinylguajacol; jeg reduserte hveteandelen til i underkant av 50%, også.
Det er mulig min også har for mye nellik nå … Når flaskene står og karbonerer valgte jeg å sette dem på et sted med ca.19 grader fordi den fremstod litt ubalansert, og tenker dette kan skru opp banansmaken litt. Jeg opplever gjennomgående litt lavere effektivitet med mye hvete. Det er kanskje forventet?
En ting til. Vet du hvilke av tiltakene som har størst effekt?
Ville vært interessant å høre resultatet av det … Jeg endte ut med EBC ca.7,5, og synes den egentlig bare ser grumsete ut . Tenker jeg skal skru fargen opp en del neste gang for å få litt kobberskjær på hele ølet. Merker ikke så mye til karamell fra carahell etter gjæring, og jeg tror den kan ha godt av litt motvekt da den smaker litt syrlig nå. Så en eller annen caramunich kan vel slå to fluer i en smekk? Jeg likte den veldig tydelige hvetesmaken 60% hvete gav, og tror jeg skal holde på det inn til videre, i hvert fall nå som jeg vet at bananen lar seg kontrollere .Nei, det er problemet når du gjør flere ting på en gang. Men jeg antar jo at det er summen av dem. Jeg kunne tenke meg å prøve delvis samme fremgangsmåte (lav gjæringstemperatur - jeg brukte 14 grader - og lav andel hvete), men med innmesk rett på 64 grader neste gang.
Ville vært interessant å høre resultatet av det … Jeg endte ut med EBC ca.7,5, og synes den egentlig bare ser grumsete ut . Tenker jeg skal skru fargen opp en del neste gang for å få litt kobberskjær på hele ølet. Merker ikke så mye til karamell fra carahell etter gjæring, og jeg tror den kan ha godt av litt motvekt da den smaker litt syrlig nå. Så en eller annen caramunich kan vel slå to fluer i en smekk? Jeg likte den veldig tydelige hvetesmaken 60% hvete gav, og tror jeg skal holde på det inn til videre, i hvert fall nå som jeg vet at bananen lar seg kontrollere .
Sitter akkurat nå med første smak av siste hefeweissen, som har akkurat den fargen du etterlyser - eller kanskje noe lysere. Her er gristen:
3,0 kg hvetemalt (45%)
2,6 kg pilsnermalt (41%)
0,5 kg Golden Naked Oats (9%)
0,3 kg Caramunich 1 (5%)
Den har den samme balansen mellom banan og nellik som den første, men jeg liker godt bidraget fra GNO og Caramunich'en. Særlig GNO, tror jeg. Det er et malt jeg begynner å få veldig sans for.
Mener jeg har lest godord om GNO tidligere her, men den føres ikke av den lokale langeren, så det får bli inn til videre … Har heller ikke brygget med caramunich 1 tror jeg. Bør vel sette caramunich-variantene opp på lage te av maltlista min for å få oversikt … Hvilken EBC endte du på her?