Hei.
Har brygget øl for første gang og glemte selvfølgelig og måle OG før tilsetting av gjæren. Har eg fortsatt mulighet og finne ut alkohol %? vet heller ikke om eg har forstått meg helt på hydrometeret:/
Ølet eg har brygget er Tysk Kolsch fra brygg selv.no
Mesking: 60 min på 66 grader. 15 min på 76 grader. silte så ut vørteren. tilsette 7 liter vann i meske karet 76 grader til "skylling" (stod i 15 min) før eg silte ut resten, dette var for og få ca 27-28 liter vørter til og koke.
Før koking i 90 min målte eg SG. vist eg forstod meg rett på hydrometeret så viste den midt mellom 20-30. da blir vell det 1.25?
Etter koking og kjøling tilsette eg gjæren, safelagers-23/ tørrgjær. Eg har nå ca 23-24 liter til gjæring.
Var svært usikker på om det skulle tilsettes sukker, så under panikk og tolking av tabellen som følgte med hydrometeret ble det tilsatt 750 gram sukker. Gjæring startet etter 3-4 timer og det "puttret" bra i ca 6 dager. etter det gikk "puttringen" gradvis nedover og de siste dagene er det nesten ingen liv (har ikke målt men vil tro det går mellom 1-2 timer mellom hver "puttring") den har nå stått på 16-18 grader i 12 dager og skal etter oppskriften i kjøleskapet i 2-4 uker på ca 2-4 grader.
Ble en voldsom tekst dette Men det eg i grunn lurer på er om eg kan finne ut alkohol %? Og om eg skal la den stå som den står eller tappe den på flasker og tilsette karboneringsdrops for og så sette den på kjøl i noen uker før smaking?
All hjelp/svar blir tatt i mot med stor takknemlighet
Har brygget øl for første gang og glemte selvfølgelig og måle OG før tilsetting av gjæren. Har eg fortsatt mulighet og finne ut alkohol %? vet heller ikke om eg har forstått meg helt på hydrometeret:/
Ølet eg har brygget er Tysk Kolsch fra brygg selv.no
Mesking: 60 min på 66 grader. 15 min på 76 grader. silte så ut vørteren. tilsette 7 liter vann i meske karet 76 grader til "skylling" (stod i 15 min) før eg silte ut resten, dette var for og få ca 27-28 liter vørter til og koke.
Før koking i 90 min målte eg SG. vist eg forstod meg rett på hydrometeret så viste den midt mellom 20-30. da blir vell det 1.25?
Etter koking og kjøling tilsette eg gjæren, safelagers-23/ tørrgjær. Eg har nå ca 23-24 liter til gjæring.
Var svært usikker på om det skulle tilsettes sukker, så under panikk og tolking av tabellen som følgte med hydrometeret ble det tilsatt 750 gram sukker. Gjæring startet etter 3-4 timer og det "puttret" bra i ca 6 dager. etter det gikk "puttringen" gradvis nedover og de siste dagene er det nesten ingen liv (har ikke målt men vil tro det går mellom 1-2 timer mellom hver "puttring") den har nå stått på 16-18 grader i 12 dager og skal etter oppskriften i kjøleskapet i 2-4 uker på ca 2-4 grader.
Ble en voldsom tekst dette Men det eg i grunn lurer på er om eg kan finne ut alkohol %? Og om eg skal la den stå som den står eller tappe den på flasker og tilsette karboneringsdrops for og så sette den på kjøl i noen uker før smaking?
All hjelp/svar blir tatt i mot med stor takknemlighet