Noen spørsmål rundt mesking

fredrik_s

Norbrygg-medlem
Hei bryggere!

Etter noen brygg med varierende resulater og en nesten katastrofe i utbytte av mesken fra gårsdagens mesk så må jeg rett og slett krype til korset og stille noen elementere spørsmål jeg håper noen her inne kan svare på.

  • Hvor mye vann burde jeg bruke til selve mesk og til skyllingen (er vel da ute etter forholdet mellom de). Oppskriftene på bryggselv som er satt sammen av de og Ghar så begynner man med en stor mengde vann til selve meskingen og en liten mengde til skyllingen, mens på andre steder så står det f.eks 2,5L vann til hver KG med malt og så skylle med f.eks 20L. Hva er korrekt her? Eller hva er best? Jeg mesker i en kjøleboks. Jeg har slev brukt den store andelen av vann til selve meskingen også hatt i en mindre mengde etterpå.
  • Kan man røre rundt i meskekaret mens man skyller/tømmer det for vann? Jeg har hørt noen si at man skal la det være i fred og de som bruker BIAB er jo livredde for å klemme på posen med malt for å ikke få med ting de ikke vil ha med, gjelder dette her også? Eller burde jeg røre rundt?
  • Når skal man ha på skyllevannet? Er det når man har tatt ut nesten alt av vannet fra meskekaret? Skal man røre det inn først og så helle av?
På forhånd takk for alle svar og jeg håper at jeg kan få opp preboil OG :)
 
Meske- og skyllevann: Du kan f.eks. bruke kalkulatoren min (http://www.glennrlie.net/kalk_meskeskyllevann) for å regne litt på det. Det er litt avhengig av hvordan ditt system fungerer, men prøv deg litt frem så vil du lære systemet ditt å kjenne etter hvert slik at du kan gjøre eventuelle justeringer.

Hvorfor vil du egentlig røre rundt? :) Du risikerer å dra med deg mye "grums" og dermed et mer uklart sluttprodukt. Masken fungerer som en sil for skyllevannet slik at du får med deg sukkeret, men ikke maltrester.

La det være et lite lag væske over maltet til enhver tid under skyllingen. Altså: Tapp av og skyll (begge dele i et langsomt tempo). Stopp avtapping når SG når 1.008-ish (eventuelt når ønsket volum i kokekjele er nådd, dersom dette inntreffer tidligere).
 
Jeg har pleid å la maltet være i ro i det jeg tømmer det for vann. Jeg har pleid å få helt OK utbytte av mesken, men det har alltid vært i den lave enden av estimatene, og som sagt i går gikk det veldig dårlig. Jeg har lest et par artikler, og alle virker til å ha sin egen "vri" på hvordan man skal meske, derfor ville jeg høre her før jeg setter neste brygg.

Takk for svar
 
Kjøp jodtinktur på apoteket, så kan du gjøre en jodtest før du begynner skyllingen for å være sikker på at all stivelse er konvertert. Bruk lang tid på avtapping og skylling.
 
Skal prøve på det. Jeg har som regel brukt litt over en halv time på å tappe/skylle. Burde jeg sette av mere tid enn det?
 
Vanskelig å si, men personlig bruker jeg rundt 40-50 min på denne operasjonen på 20 liters batcher.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Tilbake
Topp