Noen tanker i vintermørket :-)

syver

 
Sitter og ser på BrewDogs sin tv serie og gjør meg noen små tanker. Tror vi er  endel "over the top" når det gjelder frykt for infeksjoner.
Gutta var i San Fransisco og brygget på den gamle måten der borte med kjøling over natta og gjæring i såkalte "coalships". Dvs store åpne kar i friluft på taket av bryggeriet midt i byen. Det er måten dette faktisk gjøres på i dag også, med store åpne kar med stor overflate (ikke mye gjærlås her nei), bare nå hadde de flyttet innendørs, men alikevel...

Her på berget dusjer vi gjerne i kaustksoda før brygging, lynkjappt på plass med gjærås, selvfølgelig desinfisert i 3 - 4 liter Star-San. Så er vi livredde for å løfte lokket på gjærspannet.
Tror vi kan trygt lene oss tilbake og slappe godt av, drikke en egenprodusert IPA, smake litt på vørten og så sette til det vi har lyst til. Mao. være kreativ, det vil nok gå bra skal du se :) Vikingene som drev med samme hobbyen for en 1000 år tid siden var vel ikke så inn i hampen reine de heller  ;D

Skål og god jul...

Syver  :biersmile:
 
Vel, coolships'ene til Anchor Brewery er i et lukket rom ventilert med filtrert luft, og ikke så gung-ho-style level som Brewdogs. Kvaliteten (og infeksjonsgraden) på vikingmjød kontra dagens craft beer er vel helt sikkert også merkbar ;)
 
syver skrev:
Vikingene som drev med samme hobbyen for en 1000 år tid siden var vel ikke så inn i hampen reine de heller  ;D

De var nok ikke så renslige kanskje, men nå tror jeg ikke nødvendig at jeg hadde synes at ølet hadde vært så friskt og fint om jeg hadde kommet over en vikinghalvliter i dag   ;D

Du har kanskje rett i at det er en "overdreven" frykt mtp renhold, men hvor går da grensen på hvor lite man skal trenge å desinfisere da? Starsan er meget drøy i bruk og når jeg
har brukt mange timer og mye arbeid i det å lage meg en god IPA på fritiden min, så vil jeg at dette skal bli godt og drikkenes. Jeg har brygget 10 batcher og alle sammen har vært infeksjonsfrie, jeg har
vel vært "overdreven" nøye mtp renhold og desinfisering men på den andre siden hadde jeg kanskje fått en infeksjon i et brygg om jeg hadde tatt det litt roligere med starsanen?

Jeg vet ikke  ;)

Dette har jo vært mye diskutert på forumet og det blir bare påstand mot påstand egentlig, men jeg velger å være nøye med renhold og desinfisere godt da jeg selv føler at jeg legger mye arbeid ned i bryggingen.
 
Cantillon bruker også coolships. Blir knakandes godt øl, men ikke akkurat fritt for mikrober.
 
Tilbake
Topp