Nøgne Ø God Jul oppskrift

Legger ved oppskriften jeg fikk fra Nøgne ø.. Men for 12 liter :)

Edit: Men kan vel nevne at min ble ikke god.    :mad:
 

Vedlegg

  • GOD_JUL.pdf
    225,8 KB · Sett: 653
Litt for sent,
men da var jeg jo ihvertfall ganske nærme :)

Nøgne Ø God Jul Style: Unspecified Brewer: Hans Christian Løberg

Statistics
Volume: 12 liters
Boil Volume: 16 liters
OG: 1086
BG: 1065
FG:
Alcohol: 8.5 % by vol.
Colour: 85 EBC (Black)
Bitterness: 34 IBU
BU/GU: 0.39
Fermentables
Liquid Light Extract 8 EBC 1800 g
Maris Otter Pale Malt 5 EBC 500 g
Crystal Malt 135 135 EBC 250 g
Crystal Rye 120 EBC 250 g
Rye Malt 6 EBC 6 EBC 500 g
Chocolate Malt 800 EBC 100 g
Peated Malt 3 EBC 500 g
Roasted Barley 1100 EBC 200 g
Mash schedule: xx degrees for nn minutes, yy degrees for mm minutes.
Hops
Columbus 16% alpha 10 g 60 minutes
Cascade 6.5%alpha 10 g 15 minutes
Columbus 16% alpha 10 g 1 minutes
Fermentation
Yeast: WLP007 Dry English Ale
 
Tengel skrev:
Blåser liv i denne tråden igjen siden tiden for julebrygging er her. Ble så besnæret av tanken på å putte 12 typer malt i juleølet at jeg har gjort ett forsøk på å sette opp en oppskrift som inkluderer alle sortene.
Har noen innspill på maltmengder og humleskjema?

Til 40L Regner 75% utbytte.

Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
6894,54 g Munich Malt (17,7 EBC) Grain 1 49,9 %
1349,33 g Melanoiden Malt (39,4 EBC) Grain 2 9,8 %
1349,33 g Wheat Malt, Ger (3,9 EBC) Grain 3 9,8 %
809,60 g Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 4 5,9 %
809,60 g Rye Malt (9,3 EBC) Grain 5 5,9 %
620,51 g Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) Grain 6 4,5 %
620,51 g Crystal Rye (190,0 EBC) Grain 7 4,5 %
376,52 g Roasted Barley (591,0 EBC) Grain 8 2,7 %
251,94 g Chocolate Malt (886,5 EBC) Grain 9 1,8 %
251,94 g Coffee malt pale (250,0 EBC) Grain 10 1,8 %
251,94 g Pale chocolate malt (600,0 EBC) Grain 11 1,8 %
242,91 g Peat Smoked Malt (5,5 EBC) Grain 12 1,8 %
47,00 g Chinook [13,00 %] - Boil 60,0 min Hop 13 30,1 IBUs
20,00 g Centennial [10,00 %] - Boil 5,0 min Hop 14 2,0 IBUs
50,00 g Columbus (Tomahawk) [14,00 %] - Boil 1,0 min Hop 15 1,5 IBUs
3,0 pkg Dry English Ale (White Labs #WLP007) [35,49 ml] Yeast

Beer Profile

Est Original Gravity: 1,078 SG Measured Original Gravity: 1,046 SG
Est Final Gravity: 1,015 SG
Est Color: 67,1 EBC

Var svært så presise maltmengder du bruker. Gjør ikke noe om du runder av til nærmeste hele 10 g... Ellers ok.
 
Har vært igjennom skaleringsverktøyet ett par ganger så avrundinger blir det til slutt.  :) Tenkte mer på prosentvise angivelser. Men da ser det ikke helt galt ut. Litt justeringer av spesialmalten (som vanlig  :) ) Så burde det bli ok.
 
Ok.
Med litt modifikasjoner samt ny skalering havner jeg sånn ca her.
Legger Chinooken mot slutten og håper på at den bidrar med litt av den røyksmaken den har gitt meg tidligere. Columbus som bitter og ved flameout. Og litt Centennial på 15 min.


12 Malts.

Speidel 50L Dobbeltmesk.

Utbytte ca 80%
Forventet OG 1079
Forventet SG 1013
Forventet IBU 43,7
Forventet styrke 8,7% vol
Til 60 L

10500,00 g Munich Malt (17,7 EBC) Grain 1 53,1 %
1840,00 g Melanoiden Malt (39,4 EBC) Grain 2 9,3 %
1800,00 g Wheat Malt, Ger (3,9 EBC) Grain 3 9,1 %
1180,00 g Rye Malt (9,3 EBC) Grain 4 6,0 %
1080,00 g Pale Malt, Maris Otter (5,9 EBC) Grain 5 5,5 %
830,00 g Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) Grain 6 4,2 %
830,00 g Crystal Rye (190,0 EBC) Grain 7 4,2 %
510,00 g Roasted Barley (591,0 EBC) Grain 8 2,6 %
340,00 g Chocolate Malt (886,5 EBC) Grain 9 1,7 %
335,00 g Coffee malt pale (250,0 EBC) Grain 10 1,7 %
335,00 g Pale chocolate malt (600,0 EBC) Grain 11 1,7 %
190,00 g Peat Smoked Malt (5,5 EBC) Grain 12 1,0 %
65,00 g Columbus (Tomahawk) [14,00 %] - Boil 60,0 min Hop 13 30,0 IBUs
55,00 g Centennial [10,00 %] - Boil 15,0 min Hop 14 9,0 IBUs
55,00 g Chinook [13,00 %] - Boil 5,0 min Hop 15 4,7 IBUs
60,00 g Columbus (Tomahawk) [14,00 %] - Aroma Steep 1,0 min Hop 16 0,0 IBUs

Mesk 1. 80 min 65 grader
Mesk 2. 80 min 65grader + 10 min 78 grader

Gjær: WLP 007.


Ikke akkurat KISS men er det jul så er det jul. :)

Inspirert av dette lille vers
Kjetil S skrev:
On the twelfth malt of Christmas,
my true love sent to me
A bottle of Islay whisky

...vurderer jeg også å tappe noe av brygget på et 9L Corneliusfat og tilsette ca 1dl Bowmore. For dem som ikke er venner med Bowmore kan det nevnes at til å være en Islay Whisky har den en utpreget smak av tørket frukt fremfor fjøs, røyk og tjære. Eller som min tjæreelskende kompis sa: " De smake AILLT ferr lite hæstpess ta'n" :)

Nok en gang ikke KISS men har en følelse at det i hvert fall kan bli interessant.

Med mindre noen har innvendinger går den i speidelen om 10 dager.
 
Ser at oppskriften man finner i "Ølbrygging - fhtm"-boka skal man bruke WLP#530 i God Jul.
Noen som har forsøkt dette? Any good?
Vil vel bli en litt mer fruktig smak....
 
Wlp 530 - bruk blow-off tube!!!! Ja, jeg har prøvd denne oppskriften, men feilet allerede på butikken da jeg handlet malt. Glemte rugen. Brukte tilsvarende mer maris otter og fikk et fantastisk øl men ingen klone:)
 
Har du prøvd oppskriften du satte opp Jonask? Den er vel kanskje ikke ferdig enda?

Har satt opp et forslag med utgangspunkt i din variant. Største forskjellen er at den bruker malt i stedet for DME og jeg har forsøkt å få med litt flere av humlene. Noen som vil mene noe? :)

Boil Size: 35.48 l
Post Boil Volume: 31.20 l
Batch Size (fermenter): 26.00 l
Bottling Volume: 25.00 l
Estimated OG: 1.079 SG
Estimated Color: 90.0 EBC
Estimated IBU: 33.3 IBUs
Brewhouse Efficiency: 65.00 % (Vi har slitt litt med å få opp effektiviteten…)
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt Name %/IBU
5.04 kg Munich Malt (17.7 EBC) 1 48.0 %
1.05 kg Melanoiden Malt (39.4 EBC) 2 10.0 %
0.94 kg Wheat Malt, Ger (3.9 EBC) 3 9.0 %
0.84 kg Pale Malt, Maris Otter (Thomas Fawcett) 4 8.0 %
0.84 kg Rye Malt (6.0 EBC) 5 8.0 %
0.73 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (130.0 EBC) 6 7.0 %
0.42 kg Chocolate Malt (Thomas Fawcett) (1000.8 7 4.0 %
0.31 kg Roasted Barley (Thomas Fawcett) (1199.7 8 3.0 %
0.31 kg Smoked Malt (5.4 EBC) 9 3.0 %

25.39 g Chinook [13.00 %] - Boil 60.0 min Hop 10 23.9 IBUs
15.00 g Goldings, East Kent [5.00 %] - Boil 30.0 Hop 11 4.2 IBUs
0.50 tsp Yeast Nutrient (Boil 10.0 mins) Other 12 -
15.00 g Columbus (Tomahawk) [14.00 %] - Boil 5.0 Hop 13 3.0 IBUs
25.00 g Columbus (Tomahawk) [14.00 %] - Boil 2.0 Hop 14 2.1 IBUs
1.0 pkg Dry English Ale (White Labs #WLP007) m/starter 15 -


Mash Schedule: Single Infusion, Medium Body, Batch Sparge
Total Grain Weight: 10.49 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Mash In Add 25.18 l of water at 73.7 C 65.0 C 60 min

Sparge: Batch sparge with 2 steps (3.07l, 17.74l) of 75.6 C water
Notes:

-------------------------------------------------------------------------------------

Prøvde denne oppskriften (bare med flakes oats istedenfor rye malt). Ikke i nærheten av så god som originalen, men fortsatt god og absolutt i samme gate! Men den var ferdig utgjæret på utrolige FG 1.031. Noen andre som havna så høyt? Er det bare mengden spesialmalt som gjør det?
 
Noen som har brygga denne med S-04 og kan si noe om hvordan det ble? Så vidt jeg har skjønt, så spekuleres det jo i om S-04=WLP007. :)
 
Har ikkje kjelda i hovudet her og no, men S-04 er ikkje 007. M.a. gjærer 007 lenger ut og gir anna smaksprofil.
 
S-04 virker ganske fjernt fra 007. Helt annen smaksprofil og utgjæringen er lavere. Ville heller sagt at Nottingham er nærmere 007.
 
Tilbake
Topp