Hei,
Jeg tenker å prøve meg på en juleøl basert på Nøgne Ø God Jul. Jeg har imidlertid lyst på litt mer røyksmak enn det er i originalen (jeg skal lage flere juleøl og har lyst på ett øl med ganske markant røyksmak). Har derfor også tittet litt på oppskriften til Nøgne Ø Sunturnbrew (
http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,2082.0/all.html ).
Oppskriften til God Jul bruker peated malt, men det fant jeg ikke hos brygeselv, så jeg har tatt utgangspunkt i smoked malt fra BestMaltz
http://www.bryggselv.no/products/rokt-malt-1kg-knust
Etter hva jeg skjønner gir smoked malt en mildere røyksmak enn peated malt, og en må derfor bruke mer av denne? Det var ifølge tråden rundt Sunturnbrew 33% smoked malt i denne (før de gikk over til peated malt).
Tenkte da at jeg burde ha minst 10% smoked malt for å få nok røksmak. Har også justert opp OG og bitterhet litt, siden Suntrunbrew som har mer røyksmak også har høyre og og bitterhet..
Noen synspunkter på mengde smoked malt, kan jeg ha enda mer i den? Vil dette bli et drikkbart juleøl? Utkast til oppskrift nedenfor.
God Julesnu
Christmas/Winter Specialty Spice Beer
Type: All Grain Date: 28.08.2012
Batch Size (fermenter): 20,00 l Brewer: Kristoffer Jakobsen
Boil Size: 25,88 l Asst Brewer:
Boil Time: 60 min Equipment: My Equipment ( 5 Gal/19 L) - All Grain
End of Boil Volume 22,88 l Brewhouse Efficiency: 75,00 %
Final Bottling Volume: 18,49 l Est Mash Efficiency 82,5 %
Fermentation: Ale, Two Stage Taste Rating(out of 50): 30,0
Taste Notes:
Ingredients
Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
3,22 kg Munich Malt (17,7 EBC) Grain 1 43,0 %
0,75 kg Melanoiden Malt (39,4 EBC) Grain 2 10,0 %
0,75 kg Smoked Malt (17,7 EBC) Grain 3 10,0 %
0,75 kg Wheat Malt, Ger (3,9 EBC) Grain 4 10,0 %
0,60 kg Rye Malt (Weyermann) (5,9 EBC) Grain 5 8,0 %
0,52 kg Crystal Malt - 60L (Thomas Fawcett) (118,2 EBC) Grain 6 7,0 %
0,37 kg Pale Malt, Maris Otter (Thomas Fawcett) (5,9 EBC) Grain 7 5,0 %
0,30 kg Chocolate Malt (Thomas Fawcett) (1000,8 EBC) Grain 8 4,0 %
0,22 kg Roasted Barley (Thomas Fawcett) (1199,7 EBC) Grain 9 3,0 %
18,00 g Chinook [13,00 %] - Boil 60,0 min Hop 10 22,1 IBUs
10,00 g Columbus (Tomahawk) [14,00 %] - Boil 30,0 min Hop 11 10,2 IBUs
10,00 g Columbus (Tomahawk) [14,00 %] - Boil 5,0 min Hop 12 2,6 IBUs
20,00 g Columbus (Tomahawk) [14,00 %] - Boil 2,0 min Hop 13 2,2 IBUs
1,0 pkg Dry English Ale (White Labs #WLP007) [35,49 ml] Yeast 14 -
Beer Profile
Est Original Gravity: 1,085 SG Measured Original Gravity: 1,046 SG
Est Final Gravity: 1,015 SG Measured Final Gravity: 1,010 SG
Estimated Alcohol by Vol: 9,2 % Actual Alcohol by Vol: 4,7 %
Bitterness: 37,1 IBUs Calories: 427,1 kcal/l
Est Color: 88,3 EBC
Mash Profile
Mash Name: Temperature Mash, 1 Step, Light Body Total Grain Weight: 7,50 kg
Sparge Water: 14,78 l Grain Temperature: 22,2 C
Sparge Temperature: 75,6 C Tun Temperature: 22,2 C
Adjust Temp for Equipment: FALSE Mash PH: 5,20
Mash Steps
Name Description Step Temperature Step Time
Saccharification Add 19,56 l of water at 71,2 C 65,0 C 75 min
Mash Out Heat to 75,6 C over 10 min 75,6 C 10 min