Gjæren bestemmer øltypen, så det blir en ale, ikke en pils. Men slett ikke ille; jeg brygger noe lignende. Det er en light-versjon av Kinns Bygdeoriginal. Den er en av husets favoritter.Vil prøve å brygge pilsen til Holmetoppen med en tørr ale gjær istedenfor 34/70. Hvilke erfaringer har dere med noe slikt? Blir det godt?
Er det fremdeles US05 som anbefales til slikt eller er det andre som kan brukes? Hvilken temperatur?
German (de)light.Og hva får du om du humler en American Blond som en tysk pils?
Det er vel ester- og fenolproduksjon det dreier seg om, så vidt jeg kan forstå.Hva er det egentlig lager gjær gir som ikke ale gjær har?
Er det rett å slett bare spørsmål om hvor "rent" resultatet blir? Og hva menes med "rent"?
Uten "smak"?
Det er vel ester- og fenolproduksjon det dreier seg om, så vidt jeg kan forstå.
Mindre. Jeg bruker ikke 05 - eller andre nærbeslekta varianter - men den er vel ikke kjent for å være fri for å produsere estere, egentlig? Men den produserer kanskje ikke så mye som vi oppfatter som usmaker, og det er muligens en grunn til at opplever vi den som rein?Og lagergjær har mer eller mindre av disse i forhold til f.eks us-05?
Jeg personlig syntes us-05 gir «cleanere» øl en de fleste lager gjær jeg har prøvd
Mener å huske at man fant ut at det var en dårlig ide å bruke den på lavere temperaturer, som tidligere blei anbefalt, fordi den da produserte merkbart med fersken. Jeg trur Fermentis endra temperaturanbefalingene på et tidspunkt pga det der. Nå sier de 18-26 grader, og om jeg husker riktig sa de tidligere at en kunne gå veldig lavt med den. Kan det stemme?Jeg ville brukt US-05. Den gir et nøytralt øl uten overraskelser. Har et par øl der den er førstevalg, og det blir alltid bra. K-97 er ikke min favoritt. Det blir godt øl, men det er verdens dårligste gjær til å flokkulere. Mange synes det er greit, men jeg føler det blir litt feil i et slikt øl.
Nja, det er vel noen anekdoter her på forumet. Kan ikke huske å ha sett noe mer solid grunnlag for at US-05 skulle gi fersken ved lave temperaturer. Kommer du over noe, er det selvsagt meget interessant. Selv ser jeg ikke noe grunn til å bruke den spesielt lavt. Da er det jo mange andre meget gode alternativer. Bruker den i et lyst gressklipperøl (en av sett-bestselgerne) – og det får mye skryt. Selv gjærer jeg det på 17 til 20 grader omtrent. Og i noen APAer selvsagt. Der er den perfekt.Mener å huske at man fant ut at det var en dårlig ide å bruke den på lavere temperaturer, som tidligere blei anbefalt, fordi den da produserte merkbart med fersken. Jeg trur Fermentis endra temperaturanbefalingene på et tidspunkt pga det der. Nå sier de 18-26 grader, og om jeg husker riktig sa de tidligere at en kunne gå veldig lavt med den. Kan det stemme?
Det er jo mange gjærtyper som kan gjæres ganske lavt og da gi et reinere resultat - som f.eks. McEwans gjæren (wlp028 etc.), som jeg nevnte ovenfor her, og Nottingham. Men det er altså muligens en dårlig ide å satse på det med 05. (Og så er det sjølsagt ei nedre grense du ikke bør gå under, fordi gjæren da begynner å bli alvorlig stressa, og produserer usmaker. Mener jeg har opplevd det med kølschgjær på 12 grader.)
Hvilken temperatur gjærer du den på?
Har alltid vært skeptisk til Nottingham etter å ha lest mye forskjellig om den. Men skal jammen gi den en sjanse ved neste korsvei.Syns Nottingham ved 14-15 grader er veldig rein, gjærer godt ut, og gir et klart resultat.
Det er nok mer enn noen anekdoter her på forumet. Og jeg er rimelig sikker på det med at temperaturanbefalingene blei endra på et tidapunkt. Poenget mitt var forsåvidt bare å formidle at det antakelig ikke er sånn med 05 som med en del andre gjærtyper at du får et reinere resultat ved å gå til en lavere temperatur enn anbefalt av produsenten. Det sier vel sitt at Fermentis oppgir øvre grense til 26 grader. Her er "sonen" paralellforskjøvet en del sammenligna med de fleste andre aletyper.Nja, det er vel noen anekdoter her på forumet. Kan ikke huske å ha sett noe mer solid grunnlag for at US-05 skulle gi fersken ved lave temperaturer. Kommer du over noe, er det selvsagt meget interessant. Selv ser jeg ikke noe grunn til å bruke den spesielt lavt. Da er det jo mange andre meget gode alternativer. Bruker den i et lyst gressklipperøl (en av sett-bestselgerne) – og det får mye skryt. Selv gjærer jeg det på 17 til 20 grader omtrent. Og i noen APAer selvsagt. Der er den perfekt.