Så, da var det tid for enda en bryggedag og første gang med et allgrain sett.
Oppskriften i og for seg var jo grei nok å følge, eneste jeg syns var litt synd/ merkelig er at den var beregnet for en brygger med konstant sirkulering og 80% effektivitet.
Vet ikke hvordan dere løser dette, men jeg forsøkte å legge inn grain bill i brewfather og få den til å justere vannet basert på tidligere effektivitet, fikk det ikke helt til da den endrer på kilo korn i stedet for vannmengden. Siden kilo korn var satt variabel ble det litt klundrete.
Forøvrig dette settet: https://nrnissumhaandbryg.dk/produkt/paulaner-hefe-weizen-klon/
Oppskriften startet med 19L i mesk, noe som var mye i forhold til brewfather som ønsket nærmere 15.
Jeg kjørte 19 oppi og i oppskriften står det skyll med 10-14 liter... Jaja... Skal bli 29 liter til kok.
Nr1. har ingen merking i kjelen, så UMULIG å få skylt til nådd antal. Brukte bare brewfather kalkulatoren og skylte med ca 12,6l vann.
Tips til annen måte jeg burde løst dette på?
Så kommer det til målinger.
Før kok og før skylling hadde jeg ca 1.069 (1.052 @61,5c)
Skyllevannet ble 1.013 (1.010 @ 31 c) - er dette normalt sukkerinnhold for skyllevann?
Totalen pre-boil ble 1.050 (1.038 @ 52c)
Siden jeg ikke har målt boiloff, har jeg bare satt den på ca 2 liter.
Måling etter kok ble: 1.050, skulle være på 1.054 så ikke såå way off.
Eneste jeg stusser litt på nå, er korrektheten av kalkulatorer som måler sukkervolum på gitte temperaturer. Underveis i kok målte jeg 1.040 på 60 grader, det skulle tilsvare 1.056 så trodde jeg var godt innafor.
Når vørteren derimot var kjølt ned målte den kun 1.050, ingen krise men kunne kokt bittelitt lengre eventuelt. Er nok vanskelig å beregne.
Så, da har man lært. Ferdigsett er litt znork. Liker å kunne se tallene i brewfather, samt lære litt hvordan ting henger sammen. Samt må lære meg å tilpasse utstyr.
Oppskriften i og for seg var jo grei nok å følge, eneste jeg syns var litt synd/ merkelig er at den var beregnet for en brygger med konstant sirkulering og 80% effektivitet.
Vet ikke hvordan dere løser dette, men jeg forsøkte å legge inn grain bill i brewfather og få den til å justere vannet basert på tidligere effektivitet, fikk det ikke helt til da den endrer på kilo korn i stedet for vannmengden. Siden kilo korn var satt variabel ble det litt klundrete.
Forøvrig dette settet: https://nrnissumhaandbryg.dk/produkt/paulaner-hefe-weizen-klon/
Oppskriften startet med 19L i mesk, noe som var mye i forhold til brewfather som ønsket nærmere 15.
Jeg kjørte 19 oppi og i oppskriften står det skyll med 10-14 liter... Jaja... Skal bli 29 liter til kok.
Nr1. har ingen merking i kjelen, så UMULIG å få skylt til nådd antal. Brukte bare brewfather kalkulatoren og skylte med ca 12,6l vann.
Tips til annen måte jeg burde løst dette på?
Så kommer det til målinger.
Før kok og før skylling hadde jeg ca 1.069 (1.052 @61,5c)
Skyllevannet ble 1.013 (1.010 @ 31 c) - er dette normalt sukkerinnhold for skyllevann?
Totalen pre-boil ble 1.050 (1.038 @ 52c)
Siden jeg ikke har målt boiloff, har jeg bare satt den på ca 2 liter.
Måling etter kok ble: 1.050, skulle være på 1.054 så ikke såå way off.
Eneste jeg stusser litt på nå, er korrektheten av kalkulatorer som måler sukkervolum på gitte temperaturer. Underveis i kok målte jeg 1.040 på 60 grader, det skulle tilsvare 1.056 så trodde jeg var godt innafor.
Når vørteren derimot var kjølt ned målte den kun 1.050, ingen krise men kunne kokt bittelitt lengre eventuelt. Er nok vanskelig å beregne.
Så, da har man lært. Ferdigsett er litt znork. Liker å kunne se tallene i brewfather, samt lære litt hvordan ting henger sammen. Samt må lære meg å tilpasse utstyr.