Ohoi!
Flasket mitt andre øl i kveld, et Captain's red ale bryggesett fra vestbrygg. Oppskriften indikerer OG 1.047 og FG 1.012. Da jeg tappet over fra kok til gjæringsbøtte målte jeg OG 1.047, og var selvfølgelig i ekstase over dette. Ved flasking derimot - FG 1.024...
I ettertid innser jeg det. I det kaoset som oppstår når urutinerte meg skal passe på at ferdig gjæret øl får minst mulig oksygen over i bøtten med sukkerlake (en bøtte som forøvrig lekker, så her må det raskes på for å få mest mulig øl på flaske og minst mulig alle andre steder), har jeg glemt å fylle opp målebegeret for måling av FG. Jeg fylte det derimot etter karboneringssukkeret var blandet i ølet og det var på vei i flaskene. Jeg lærer heldigvis aller best av mine feil, så dette skal nok sitte til neste gang!
Spørsmålene jeg sitter igjen med nå er; går det an å kalkulere tilbake til korrekt fg? Noen nyskjerrige vitenskapssjeler der ute som har prøvd å måle både før og etter karboneringssukker på gøy for å se hvor stor forskjell dette utgjør? Er det sannsynlig at dette avviket i FG kommer kun av denne målefeilen, eller snakker vi ufullstendig gjæring i tillegg? Om dette ikke kan forklare hele måleavviket, er det stor sjangs for at dette sukkeret setter i gang gjæringen igjen og sprenger flasker, badekar og hele huset?
Ekstraopplysning:
21 liter øl
6 gram per liter karboneringssukker (126 g) blandet ut og kokt i ca 3 dl vann
Flasket mitt andre øl i kveld, et Captain's red ale bryggesett fra vestbrygg. Oppskriften indikerer OG 1.047 og FG 1.012. Da jeg tappet over fra kok til gjæringsbøtte målte jeg OG 1.047, og var selvfølgelig i ekstase over dette. Ved flasking derimot - FG 1.024...
I ettertid innser jeg det. I det kaoset som oppstår når urutinerte meg skal passe på at ferdig gjæret øl får minst mulig oksygen over i bøtten med sukkerlake (en bøtte som forøvrig lekker, så her må det raskes på for å få mest mulig øl på flaske og minst mulig alle andre steder), har jeg glemt å fylle opp målebegeret for måling av FG. Jeg fylte det derimot etter karboneringssukkeret var blandet i ølet og det var på vei i flaskene. Jeg lærer heldigvis aller best av mine feil, så dette skal nok sitte til neste gang!
Spørsmålene jeg sitter igjen med nå er; går det an å kalkulere tilbake til korrekt fg? Noen nyskjerrige vitenskapssjeler der ute som har prøvd å måle både før og etter karboneringssukker på gøy for å se hvor stor forskjell dette utgjør? Er det sannsynlig at dette avviket i FG kommer kun av denne målefeilen, eller snakker vi ufullstendig gjæring i tillegg? Om dette ikke kan forklare hele måleavviket, er det stor sjangs for at dette sukkeret setter i gang gjæringen igjen og sprenger flasker, badekar og hele huset?
Ekstraopplysning:
21 liter øl
6 gram per liter karboneringssukker (126 g) blandet ut og kokt i ca 3 dl vann
Sist redigert: