Naturlig nok vil nok mange hevde. Bryggmester/bryggerimester- utdanningen i Dk bygges jo på farmasi og/eller kjemiutdanning. Historisk sett var bryggmestere farmasøyter i bunn.
Interessant med koplinga til farmasi.
Jo, sjølsagt er kjemi - og biokjemi og biologi - grunnvitenskaper innafor bryggefaget. Som bryggere bruker vi det vi måtte ha av kunnskaper, både om kjemi og andre relevante emner, for å få best mulig øl ut av råvarer av ulike slag. Noe av jobben er overlatt til spesialister som leverer råvarene i bearbeida form til oss - malterier, humleprodusenter, gjærlaboratorier og ellers en rekke andre som produserer alt som fantasifulle bryggere kan finne på å putte oppi ølet - og kanskje er den grensa jeg prøver å trekke opp, kunstig.
Men nye produkter er i alle fall blitt tilgjengelige, og flere kommer nok. Og for å sette det på spissen: Hvis vi kan kjøpe humlingseffekten i form av flytende essenser på flasker, blir det litt meningsløst å konkurrere om å lage øl med best mulig aroma. Legg til at du nå kan kjøpe ferdig vørter, også, og at du kan programmere inn et gjæringsforløp i glykolkjølte tanker. Det blir liksom ikke så mye igjen av håndverket - og moroa?
Vi er ikke der ennå. Men jeg synes noen nye produkter antyder ei utvikling i retning av noe sånt.