Jeg har brygget rundt 30 batcher det siste året, og i to av disse nr 12 og 26 fikk jeg en veldig karakteristisk smak som best kan beskrives som kjemisk/medisinsk fruktighet. Noe lignende lukt og smak som billig Cachaca.
Begge disse batchene hadde samme malt bill. Pilsner og Cara hell. Den første ble gjæret med tørket Oslokveik, og jeg trodde lenge at underpitching kunne være årsaken siden det bare ble brukt 4gr på 58 liter.
Den siste ble splittet mellom gjenbrukt 34/70 og nyhøstet Gjernes, og siden jeg fikk samme usmak på begge disse så begynner jeg å ane at det må være noe annet enn underpitching som er feilkilden her.
Jeg klarer heller ikke å se at det skal være infeksjon som gjør dette da 34/70 startet etter ca 2 døgn mens Gjernes startet etter tre timer og var stortsett ferdig før 34/70 startet?
Batchen jeg brygget før dette hadde også samme malt bill, men ble gjæret på fersk Oslo. Den ble perfekt i mine øyne, så det er ikke noe feil med kornet.
Kan slike smaker komme av taniner? Eller at pH blir for høy i mesken? Oversparging? Jeg smakte på vørteren og kan ikke si at der var noe som skulle tilsi at det var noe feil på det tidspunktet.
Den eneste plassen jeg kan se at det er infeksjonsrisiko på oppsettet mitt er på måleglasset på bryggemaskinen. Her vil jo "ukokt" vørter blande seg med resten av vørteren etterhvert som jeg pumper gjennom motstrømskjøleren, men jeg klarer ikke helt å kjenne igjen smaksbeskrivelsen til en infeksjon med den smaken jeg opplever på ølet mitt.
Er det noen som har noen gode forslag?
Begge disse batchene hadde samme malt bill. Pilsner og Cara hell. Den første ble gjæret med tørket Oslokveik, og jeg trodde lenge at underpitching kunne være årsaken siden det bare ble brukt 4gr på 58 liter.
Den siste ble splittet mellom gjenbrukt 34/70 og nyhøstet Gjernes, og siden jeg fikk samme usmak på begge disse så begynner jeg å ane at det må være noe annet enn underpitching som er feilkilden her.
Jeg klarer heller ikke å se at det skal være infeksjon som gjør dette da 34/70 startet etter ca 2 døgn mens Gjernes startet etter tre timer og var stortsett ferdig før 34/70 startet?
Batchen jeg brygget før dette hadde også samme malt bill, men ble gjæret på fersk Oslo. Den ble perfekt i mine øyne, så det er ikke noe feil med kornet.
Kan slike smaker komme av taniner? Eller at pH blir for høy i mesken? Oversparging? Jeg smakte på vørteren og kan ikke si at der var noe som skulle tilsi at det var noe feil på det tidspunktet.
Den eneste plassen jeg kan se at det er infeksjonsrisiko på oppsettet mitt er på måleglasset på bryggemaskinen. Her vil jo "ukokt" vørter blande seg med resten av vørteren etterhvert som jeg pumper gjennom motstrømskjøleren, men jeg klarer ikke helt å kjenne igjen smaksbeskrivelsen til en infeksjon med den smaken jeg opplever på ølet mitt.
Er det noen som har noen gode forslag?