1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Økning av ABV ved karbonering med sukker?

En tråd i 'Brygging' startet av HåvardF, 19 Mai 2014.

  1. HåvardF

    HåvardF
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Gjettum, Bærum
    Jeg leste på Stein Norem Wisteds hjemmeside, «Venstrehåndsbryggeriet», at ved å karbonere (på flaske for min del) med eksempelvis 5, 6 eller 7 gram sukker per liter, vil alkoholprosenten øke med henholdsvis 0,25%, 0,3% og 0,35%, osv.

    Stemmer dette?
     
  2. Sotrajohnny

    Sotrajohnny
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sotra
    Sånn ca ja.

    Sent fra min C6903 via Tapatalk
     
  3. Ingemarh

    Ingemarh
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
    Når du flaskekarbonerer så setter du i gang gjæringsprosessen igjen og et nydelig resultat av dette er mer alkohol.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  4. Oddvar Demmo

    Oddvar Demmo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Den øker med 1% for hvert 16 gr. du tilsetter pr. liter.
    Så da blir det 0,3125%,  0,375%,  0,4375 %
     
  5. HåvardF

    HåvardF
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Gjettum, Bærum
    Takk for svar! Skulle bare vært en kalkulator som regner på dette.
     
  6. Stein Norem Wisted

    Stein Norem Wisted
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sandnes
    Trodde det var 1% pr 17 gram sukker jeg, men uansett utregningen er enkel :

    antall gram sukker/17 (eller 16), f.eks 5/17 = 0,29% 6/17 = 0,35%
     
  7. Laegreiden

    Laegreiden
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Turøy
    +1

    Det er 17 g på literen for 1% jeg har brukt
     
  8. HåvardF

    HåvardF
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Gjettum, Bærum
    Har i det siste brukt regnestykket etter tips fra dere: [Antall gram sukker per liter] delt på 17.
    Deretter lagt dette til opprinnelig ABV, og fått ny og høyere alkoholprosent.

    Det jeg lurer på nå blir naturligvis (igjen) litt pirkete, men hvordan iberegner dere f.eks. 3 dl vann i sukkerlaken? Om vi f.eks. tar utgangspunkt i 23 liter øl, 6 gram sukker per liter, og 3 dl vann i sukkerlaken. Vil det likevel bli økning av ABV?
     
  9. Sjakkt

    Sjakkt
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Vøyenenga
    6 gram sukker per liter gir økning på 0.35, mens 3 dl på 23 liter kun påvirker siste desimalet, så karboneringen vil fortsatt øke ABV med cirka 0.3%.
     
    HåvardF liker dette.
  10. FritzWilly

    FritzWilly
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ser at du har ca. samme spørsmål som jeg har, så jeg hiver meg på her:

    Så hvis man får en FB som er for lav i forhold til hva ABV skulle ha vært.
    (Si man snakker om 1% for lite.) Kan man da legge til sukker for å justere, samtidig som ikke korken spretter av og ølen får for mye kullsyre?

    OG - 1.048
    FG - 1.022
    Alcohol By Volume: 3.41%
    Skulle vært 4,5-5%
     
  11. TorsteinO

    TorsteinO
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Nesodden
    Hvis du tilsetter det og lar det gjære ut, så tilsetter nytt for flasking vil det funke, men for mye rent sukker i øl kan gi noen bismaker, mener jeg. Det vil også gjøre ølet tynnere og senke FG litt siden det gjærer helt ut.
     
    Forvirret liker dette.
  12. Arcticjan

    Arcticjan
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Lierne
    Kanskje veldig dumt spørsmål, men: som dere sier da ved 7g sukker pr liter, flaskekabonering, øker abv ca med 0.4%. Hvis da ølen før er 5.0%, blir den da 5.4%, eller er det bare at den øker med 5% (5/100)x100.4 = 5.02% ???
     
  13. Kontorstol

    Kontorstol
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
    Den blir selvsagt 5,4%. :)
     

Del denne siden