Oksidering

Hei!

Om jeg brygger 14 liter øl i et 30 liters gjæringskar og lar det stå i tre uker på karet, vil det da kunne oksidere?
Ølet vil nok være ferdig gjæret etter en ukes tid, men lar det bare stå tre uker..
Karet er jo bare halvfullt. Om jeg ikke åpner det etter endt gjæring så burde det vel gå greit eller?

Har også et spørsmål angående vin.. Om noen her kanskje kan svare  :)

La oss si at du har en vinflaske som er tappet og deretter lagret i seks mnd. Så snart denne er åpnet så må den drikkes relativt raskt for å unngå oksidering og at den taper seg. Om du kun drikker halve flasken så kan du sette på en kork og ha den i kjøleskapet en stund. Eller enda bedre, du kan du tømme over innholdet i en mindre flaske, sette på kork og lagre den i kjøleskapet og da holder den litt lenger..

Men om du f.eks bruker naturlig klaring når du lager vinen så lar du den stå i gjæringskar i la oss si seks mnd.
Underveis her så tappes vinen om flere ganger for deretter til slutt igjen tappes om på flasker.
Nå lagres den og så snart du åpner den så taper den seg raskt.

Kan noen forklare hvordan dette virker? Ved naturlig klaring så åpnes og lukkes vinen flere ganger, men så snart den er på flaske så kan den ikke åpnes?


Har det noe med at vinen svovles flere ganger ved naturlig klaring?
 
skruffens skrev:
Hei!

Om jeg brygger 14 liter øl i et 30 liters gjæringskar og lar det stå i tre uker på karet, vil det da kunne oksidere?
Ølet vil nok være ferdig gjæret etter en ukes tid, men lar det bare stå tre uker..
Karet er jo bare halvfullt. Om jeg ikke åpner det etter endt gjæring så burde det vel gå greit eller?

Har også et spørsmål angående vin.. Om noen her kanskje kan svare  :)

La oss si at du har en vinflaske som er tappet og deretter lagret i seks mnd. Så snart denne er åpnet så må den drikkes relativt raskt for å unngå oksidering og at den taper seg. Om du kun drikker halve flasken så kan du sette på en kork og ha den i kjøleskapet en stund. Eller enda bedre, du kan du tømme over innholdet i en mindre flaske, sette på kork og lagre den i kjøleskapet og da holder den litt lenger..

Men om du f.eks bruker naturlig klaring når du lager vinen så lar du den stå i gjæringskar i la oss si seks mnd.
Underveis her så tappes vinen om flere ganger for deretter til slutt igjen tappes om på flasker.
Nå lagres den og så snart du åpner den så taper den seg raskt.

Kan noen forklare hvordan dette virker? Ved naturlig klaring så åpnes og lukkes vinen flere ganger, men så snart den er på flaske så kan den ikke åpnes?


Har det noe med at vinen svovles flere ganger ved naturlig klaring?

Jeg setter stort sett alltid batcher på 15 liter i 30 liters kjæringsdunk fra europris, har ikke fått oksydert øl til nå.
 
Det er godt å høre, har lest en del på utenlandske forum der det hevdes at for stor headspace ødelegger ølet - selv om det ikke var snakk om oksidering...
 
Tilbake
Topp