Øl som ikke egner seg til karbonering med sukker på flaske?

Hvis jeg bare har ett par flasker å fylle etter å ha fylt et fat f.eks bruker jeg ofte bare krana uten stav
Går fint det
 
Har ikke merket no negativt med det. Lar den renne langs siden så det ikke plasker. Fordelen er at det er enklere å få den fyllinga du ønsker. Tror egentlig ikke det har noen større negativ effekt enn å bruke stav
 
Hvis du ikke bruker stav går jeg ut fra at du bruker en slange. Ser for meg at det kan bli litt tricky?

Uten stav må du jo nødvendigvis bruke krana. Men hvorfor bruker du ikke stav?
Det var egentlig et spørsmål til deg, har eksperimentert litt og bruker 9/10 ganger tappestav.
Dog forsøkte meg på David Heats budget neipa for halvt års tid siden og for å minimere oksygen tok jeg å fylte med kranen siden man da kan fylle omtrent til randen og flaskekarbonering forhåpentligvis fjernet resterende oksygen. Holder flasken litt skrått så det renner langs veggen.
Usikker hvor mye det hadde å si og usikker på om den ble oksidert eller ikke.
Lagde den i mars, smakte fint og hvis jeg ser beskrivelser av smaksnotene på oksidert øl (papp, godteri?? ) tror jeg ikke jeg var der.
Dog på bilde kan den se litt mørk ut, men igjen var ikke en normal NEIPA, men mer fattigmannsneipa.
thumbnail_IMG_2466.jpg Her var vel omtrentlig 1 mnd etter ferdig flasket.
Her var i september, siste flaske. Så noe mørkere ut men absolutt drikkende.
thumbnail_IMG_2ACFCD96-B01C-42CD-8F3C-EC62472BDC76.jpg
 
Det var egentlig et spørsmål til deg, har eksperimentert litt og bruker 9/10 ganger tappestav.
Dog forsøkte meg på David Heats budget neipa for halvt års tid siden og for å minimere oksygen tok jeg å fylte med kranen siden man da kan fylle omtrent til randen og flaskekarbonering forhåpentligvis fjernet resterende oksygen. Holder flasken litt skrått så det renner langs veggen.
Usikker hvor mye det hadde å si og usikker på om den ble oksidert eller ikke.
Lagde den i mars, smakte fint og hvis jeg ser beskrivelser av smaksnotene på oksidert øl (papp, godteri?? ) tror jeg ikke jeg var der.
Dog på bilde kan den se litt mørk ut, men igjen var ikke en normal NEIPA, men mer fattigmannsneipa.
Vis vedlegget 75436 Her var vel omtrentlig 1 mnd etter ferdig flasket.
Her var i september, siste flaske. Så noe mørkere ut men absolutt drikkende.
Vis vedlegget 75437
Ikke noe problem å fylle nesten helt opp med staven. Du fyller først på vanlig måte så langt det går. Så trekker du staven nesten opp av flaska og setter staven mot innsida av flaskehalsen helt oppe ved åpningen. Trykker du så lett inn mot sida der, åpner du staven litt, og kan fylle nesten helt opp. Med litt trening går det veldig greit.

Når du lar ølet renne ned langs innsida av flaska får du en stor overflate med bevegelse i, og tar nok opp en god del oksygen. Du får i alle fall garantert mindre med staven. Jeg skal ikke mene noe sterkt om hvor stor forskjellen er:).
 
Ikke noe problem å fylle nesten helt opp med staven. Du fyller først på vanlig måte så langt det går. Så trekker du staven nesten opp av flaska og setter staven mot innsida av flaskehalsen helt oppe ved åpningen. Trykker du så lett inn mot sida der, åpner du staven litt, og kan fylle nesten helt opp. Med litt trening går det veldig greit.

Når du lar ølet renne ned langs innsida av flaska får du en stor overflate med bevegelse i, og tar nok opp en god del oksygen. Du får i alle fall garantert mindre med staven. Jeg skal ikke mene noe sterkt om hvor stor forskjellen er:).
Da jeg begynte med stav ble jeg faktisk mer plaga av oksidasjon, trolig fordi jeg ikke hadde øvd inn den vanen med å fylle helt opp. Så en godt fylt flaske uten stav er bedre enn en dårlig fylt med stav ;-)
 
Ikke noe problem å fylle nesten helt opp med staven. Du fyller først på vanlig måte så langt det går. Så trekker du staven nesten opp av flaska og setter staven mot innsida av flaskehalsen helt oppe ved åpningen. Trykker du så lett inn mot sida der, åpner du staven litt, og kan fylle nesten helt opp. Med litt trening går det veldig greit.

Når du lar ølet renne ned langs innsida av flaska får du en stor overflate med bevegelse i, og tar nok opp en god del oksygen. Du får i alle fall garantert mindre med staven. Jeg skal ikke mene noe sterkt om hvor stor forskjellen er:).
Akkurat det der er jo ekstremt enkelt å teste: Fyll et par flasker helt opp og et par flasker med "normalt fribord" og sett dem til side så de blir stående lengere enn hva man normalt ville latt det stå. Tror jeg må teste dette neste gang jeg lager et øl med mye humle som vel er mest oksidasjonsfølsomt. (Jeg pleier å avslutte fyllingen når øl+fyllestav fyller flaska, så det blir noen cm med luft i halsen, flaskene ser penere ut og er enklere å håndtere, ingen katastrofer så langt, men...)
 
Akkurat det der er jo ekstremt enkelt å teste: Fyll et par flasker helt opp og et par flasker med "normalt fribord" og sett dem til side så de blir stående lengere enn hva man normalt ville latt det stå. Tror jeg må teste dette neste gang jeg lager et øl med mye humle som vel er mest oksidasjonsfølsomt. (Jeg pleier å avslutte fyllingen når øl+fyllestav fyller flaska, så det blir noen cm med luft i halsen, flaskene ser penere ut og er enklere å håndtere, ingen katastrofer så langt, men...)
Det har blitt testet mange ganger, og i hvert fall jeg merker betydelig forskjell
 
Akkurat det der er jo ekstremt enkelt å teste: Fyll et par flasker helt opp og et par flasker med "normalt fribord" og sett dem til side så de blir stående lengere enn hva man normalt ville latt det stå. Tror jeg må teste dette neste gang jeg lager et øl med mye humle som vel er mest oksidasjonsfølsomt. (Jeg pleier å avslutte fyllingen når øl+fyllestav fyller flaska, så det blir noen cm med luft i halsen, flaskene ser penere ut og er enklere å håndtere, ingen katastrofer så langt, men...)
Jeg trur @loebrygg har testa det.

Jeg gidder ikke. Dette er såpass allment akseptert at jeg synes det er unødvendig - men jeg veldig happy om andre gidder:).
 
Tilbake
Topp