cjohansen
Norbrygg-medlem
Jøss, do tell. Hvordan gjør du sanitisering og oppbevaring osv?Tørre flasker her. Våte flasker er oksygen-infisert.
Jøss, do tell. Hvordan gjør du sanitisering og oppbevaring osv?Tørre flasker her. Våte flasker er oksygen-infisert.
Det er fra en podcast med Colin Kaminski (han med hovedansvaret for boka Water) om oksygen og tapping av øl. Han jobber jo innafor det profesjonelle feltet, der normen for hva som tolereres er en helt annen enn hva vi har muligheta til å holde oss innafor. Og der er absolutt alt som kan tilføre noe som helst av oksygen, noe som må unngås. Det gjelder også våte flesker.Han har målt hva det tilfører, og det betyr noe i hans sammenheng - som altså befinner seg på en annen planet enn den vi brygger på.Jøss, do tell. Hvordan gjør du sanitisering og oppbevaring osv?
Kaminski opererer med ppb.KI mener…
· Kjemisk bundet oksygen (en del av H₂O-molekylet): 88,8 %
· Fritt, oppløst oksygengass (O₂): ca. 0,0008 %
Det er fra en podcast med Colin Kaminski (han med hovedansvaret for boka Water) om oksygen og tapping av øl. Han jobber jo innafor det profesjonelle feltet, der normen for hva som tolereres er en helt annen enn hva vi har muligheta til å holde oss innafor. Og der er absolutt alt som kan tilføre noe som helst av oksygen, noe som må unngås. Det gjelder også våte flesker.Han har målt hva det tilfører, og det betyr noe i hans sammenheng - som altså befinner seg på en annen planet enn den vi brygger på.
Jeg har vondt for å tru at det spiller noen særlig rolle for oss hjemmebryggere - i alle fall om vi flaskekarbonerer. Om jeg hadde gjort alt jeg kunne for å bli kvitt gjær før jeg fata, ville jeg kanskje tenkt litt alvorlig på det.
Men uansett, det gjør jo ikke noe å unngå det om jeg kan. Så det gjør jeg. Jeg skyller/vasker flaskene godt når jeg har brukt dem - eller får tilbake flasker - og så bader jeg dem grundig i StarSan. Har ei bøtte stående. Så er det opp på flasketreet til tørk, og deretter setter jeg dem i kasse med lokk. Plastkassene til bjørnungene har jeg laga lokk av gråpapir til, så ikke noe sniker seg oppi dem. Og hvis det ikke har gått for lang tid, hvilket det sjelden har
, så gjør jeg ikke noe mer. Jeg tar dem bare rett fra kassene når jeg flasker.
Poenget for meg er ikke primært å unngå oksygenet. Det er rett og slett mer praktisk. Flaskedagene er lange nok som de er.
Og så langt har det gått bra.
Ikke be meg om attest hvis du søker jobb på et bryggeri21% vs 0,0008%
Tenker jeg konsentrerer meg om å redusere luft, jeg…![]()
Helt klart. Man ønsker mindre enn 100 ppb for å oppnå optimal stabilitet. Utopisk for oss hjemmebryggere, under 300 ppb er mere realistisk.Oksygen i luft er jo helt ufarlig for ølet. Det er det som er oppløst i vann som er skummelt
Trur jeg må repetere litt grunnleggende mattematikk. Jeg blir alltid satt ut av sånne tallHelt klart. Man ønsker mindre enn 100 ppb for å oppnå optimal stabilitet. Utopisk for oss hjemmebryggere, under 300 ppb er mere realistisk.
0,0008% er 8000 ppb.
Mye billigere, ja men finnpipette er ikke så vanvittig dyrt og ekstremt mye mindre kløn når man skal måle opp samme volum mange ganger. (Har jobbet på lab en gang i tiden...)Kjøp heller en 50 ml sprøyte på apoteket.
Går fint å dosere riktig mengde .
Og mye billigere.
Jeg tror det er litt gambling, selv om den kan tåle opp til 18% er det ikke sikkert den vil klare det under slike forholdLanvin EC-1118 gjæren som brukes sammen med demararasukkeret til å øke alkoholnivået har en alkoholtoleranse opp til 18%. Jeg forstår at den gjæren som brukes under gjæringa sannsynligvis er utslitt ved slutten av gjæringsprosessen, men det bør vel være mulig å bruke en ny pose EC-1118 gjær til sukkerkarbonering.
Sikkert dumt spørsmål:
Er ikke poenget med DH å mate på med sukker til gjæren dør grunnet høy alkohol? Til slutt bruker man sukker for å få fylde og sødme?
Det er helt riktig. Den gjæren som er brukt under siste del av gjæringsprosessen er utslitt. Derfor tenker jeg å bruke en ny pose gjær som har alt av vitalitet, steroler, etc. Mulig det er gambling, men jeg har kun brukt en mottrykksfyller en gang for lenge siden og det ble mye søl.Er ikke poenget med DH å mate på med sukker til gjæren dør grunnet høy alkohol? Til slutt bruker man sukker for å få fylde og sødme
Men hvis du får den i gang igjen vil den jo spise det sukkeret du har brukt til å søte med også, og du vil få flaskebomber og tørt øl.Det er helt riktig. Den gjæren som er brukt under siste del av gjæringsprosessen er utslitt. Derfor tenker jeg å bruke en ny pose gjær som har alt av vitalitet, steroler, etc. Mulig det er gambling, men jeg har kun brukt en mottrykksfyller en gang for lenge siden og det ble mye søl.
Det er et godt poeng.Men hvis du får den i gang igjen vil den jo spise det sukkeret du har brukt til å søte med også, og du vil få flaskebomber og tørt øl.
skrur du bare av og på kranen da hvis du ikke bruker stav?Jeg mener jeg heller ikke opplevde katastrofal oksidering før jeg begynte å fylle opp flaskene. Er du forsiktig, blir det ikke ille - men jeg er helt sikker på at du reduserer holdbarheta på ølet når du lar det frirommet stå der. Og jeg er også helt sikker på at fylling til topps har vært viktig på veien mot bedre øl. For jeg brygger nokså mye bedre øl enn jeg gjorde i starten.
Ved sida av NEIPA, er engelske bittertyper/pale ale veldig utsatte for oksidering. Jeg har helt ut en del sånne.