Old Salt Tavern

Ser nå at jeg huska feil:
Oppskrifta sier Target @60 min til 25 IBU. Hvor mye humle det er avhenger av styrken på humla du har. Det er det eneste stedet der du må beregne hvor mye du bruker.
Humletilsetningene @5 min og i Whirlpool kommer i tillegg. (de er ikke bitterhumletilsetninger). Derfor vil du totalt komme opp rundt 50 IBU. (avhengig av styrken på aromahumlene).
 

Vedlegg

  • Screenshot_20240717_064805_Brewfather.jpg
    Screenshot_20240717_064805_Brewfather.jpg
    194,9 KB · Sett: 7
Ser nå at jeg huska feil:
Oppskrifta sier Target @60 min til 25 IBU. Hvor mye humle det er avhenger av styrken på humla du har. Det er det eneste stedet der du må beregne hvor mye du bruker.
Humletilsetningene @5 min og i Whirlpool kommer i tillegg. (de er ikke bitterhumletilsetninger). Derfor vil du totalt komme opp rundt 50 IBU. (avhengig av styrken på aromahumlene).
Ah, takk.
Det ga mening :)

Har aldri brygga med så mye humle før(IPA er ingen favoritt, si.), men må prøve etter å fulgt denne tåden.
Blir spennende. 50 IBU
 
Sist redigert:
Jeg lurer på dette med 5. min humle, i orginaloppskrifta:
Vis vedlegget 68650
Så ser jeg @Finn Berger og du skriver/ setter inn humle fra 60 min?

Hva er det jeg ikke skjønner..

Og mener du at du ikke velger 1,5g/l av bitterhumla, men justerer den til 30 IBU? Hos meg blir det 40 IBU med 33 gr Target 11% i 60 min (22liter).
Vis vedlegget 68651
Jeg prøvde meg frem med de humler jeg har inne nå som ligger nærmest(lander på 26 IBU);
Under "Innmesk og forsukring" står det at du skal bruke så mye Target @ 60 at det gir 25 IBU. Det skulle sjølsagt ikke stått der, men under "Humle og tilsetninger".

Enkelte detaljer i disse oppskriftene som NØ har lagt ut, er merkelige. Jeg trur det skyldes at de er overført fra notater som bryggmesteren har gjort, som nok burde vært vurdert litt mer kritisk. Her har han åpenbart ført en del av humlinga på feil sted i skjemaet sitt.

Her er oppskrifta mi slik jeg etter hvert har kommet fram til at funker best. Da har jeg kutta til dels kraftig i de seine tilsetningene.

Malt til 30 liter før tapping
5,70 kg Muntons Planet Pale Ale
0,50 kg Imperial (Bisquit)
0,20 kg Premium English Caramalt 60 EBC
0,20 kg Crystal T50 130 EBC
Humle
35 gr Target @ 60
30 gr Target @ 5
30 gr EKG @ 5
35 gr Target @ wp 10/82
70 gr EKG @ wp 10/82
Gjær
Imperial A09 Pub

Om du ønsker å brygge noe som ligner på originalen, må du holde deg til engelske humler - og jeg trur du helst skal velge dem som oppskrifta har, også. Sjølsagt kan du bruke Citra, men da blir det et annet øl.
 
Ah, takk.
Det ga mening :)

Har aldri brygga med så mye humle før(IPA er ingen favoritt, si.), men må prøve etter å fulgt denne tåden.
Blir spennende. 50 IBU
Oppskrifta sier at ølet har 30 IBU. Dette er en del av merkelighetene jeg snakka om over her, og jeg trur ikke NØ har noe klart svar om du spør dem:). Jeg har sikta meg inn mot 30 IBU - men har ikke noen måte å beregne wp-effekten på. (IBU-tall er egentlig bare tull. Antakelig ligger de virkelige verdiene langt unna de vi får ut av kalkulatorene. Men så lenge vi bruker dem på den samme måten hver gang vi brygger, får vi jo likevel en skala som gir mening for oss.)

Jeg fant i alle fall ut at ølet blei altfor bittert om jeg ikke kutta kraftig ned på de seine tilsetningene. En sterk engelsk "bitter" - som dette er - er ikke et veldig bittert øl. Norbryggs definisjon av den sier 25-45 IBU. (Ølet på den oppskrifta jeg ga over her, kom på 2.plass i Oslomesterskapet i vår, med noe over 40 poeng, så det er antakelig greit innafor de grensene.)
 
Sist redigert:
Oppskrifta sier at ølet har 30 IBU. Dette er en del av merkelighetene jeg snakka om over her, og jeg trur ikke NØ har noe klart svar om du spør dem:). Jeg har sikta meg inn mot 30 IBU - men har ikke noen måte å beregne wp-effekten på. (IBU-tall er egentlig bare tull. Antakelig ligger de virkelige verdiene langt unna de vi får ut av kalkulatorene. Men så lenge vi bruker dem på den samme måten hver gang vi brygger, får vi jo likevel en skala som gir mening for oss.)

Jeg fant i alle fall ut at ølet blei altfor bittert om jeg ikke kutta kraftig ned på de seine tilsetningene. En sterk engelsk "bitter" - som dette er - er ikke et veldig bittert øl. Norbryggs definisjon av den sier 25-45 IBU. (Ølet på den oppskrifta jeg ga over her, kom på 2.plass i Oslomesterskapet i vår, med noe over 40 poeng, så det er antakelig greit innafor de grensene.)
 
Men fortsatt famler jeg i tåkeheimen…. Når du Finn sier 30 IBU - mener du da Tinseth eller Rager ? Ut fra kalkulatorene blir det stor forskjell.
 
Når jeg skal beregne en øl(med flere tilsetninger, på flere tidspunkt og temperaturer) med en viss IBU, så legger jeg inn alle humler utenom 60min først, for så å tilsette så mye 60 humle at jeg treffer riktig IBU :)
 
Sist redigert:
Under "Innmesk og forsukring" står det at du skal bruke så mye Target @ 60 at det gir 25 IBU. Det skulle sjølsagt ikke stått der, men under "Humle og tilsetninger".

Enkelte detaljer i disse oppskriftene som NØ har lagt ut, er merkelige. Jeg trur det skyldes at de er overført fra notater som bryggmesteren har gjort, som nok burde vært vurdert litt mer kritisk. Her har han åpenbart ført en del av humlinga på feil sted i skjemaet sitt.

Her er oppskrifta mi slik jeg etter hvert har kommet fram til at funker best. Da har jeg kutta til dels kraftig i de seine tilsetningene.

Malt til 30 liter før tapping
5,70 kg Muntons Planet Pale Ale
0,50 kg Imperial (Bisquit)
0,20 kg Premium English Caramalt 60 EBC
0,20 kg Crystal T50 130 EBC
Humle
35 gr Target @ 60
30 gr Target @ 5
30 gr EKG @ 5
35 gr Target @ wp 10/82
70 gr EKG @ wp 10/82
Gjær
Imperial A09 Pub

Om du ønsker å brygge noe som ligner på originalen, må du holde deg til engelske humler - og jeg trur du helst skal velge dem som oppskrifta har, også. Sjølsagt kan du bruke Citra, men da blir det et annet øl.
Takk.

Ja, jeg har akkurat tømt EKG-lageret mitt, og det var disse humlene som lå nærmest orginalene (som jeg har inne).
Mittelfruh og EKG ga ganske lik profil på https://beermaverick.com/hops/hop-comparison-tool/ . Må handle før brygging.

Når du humler i wp, lar du da tempen være på 82, eller fortsetter du nedkjølinga, og tar humlen ut etter 10 min?
 
Når jeg skal beregne en øl(med flere tilsetninger, på flere tidspunkt og temperaturer) med en viss IBU, så legger jeg inn alle humler utenom 60min først, for så å tilsette så mye 60 humle at jeg treffer riktig IBU :)
Vanligvis gjør jeg det også. Men Nøgne Ø's oppskriftshefte som ligger her på forumet er litt uklart og ikke helt konsekvent: Om OST sier de IBU for bitterhumla aleine, resten av tilsetningene gis i form av g/L uten å angi stykre på humlene etter hva jeg har skjønt. Er rimelig overbevist om at Nøgne Ø sin Old Salt Tavern ikke har en IBU på 25.
 
Vanligvis gjør jeg det også. Men Nøgne Ø's oppskriftshefte som ligger her på forumet er litt uklart og ikke helt konsekvent: Om OST sier de IBU for bitterhumla aleine, resten av tilsetningene gis i form av g/L uten å angi stykre på humlene etter hva jeg har skjønt. Er rimelig overbevist om at Nøgne Ø sin Old Salt Tavern ikke har en IBU på 25.
Nei den har vel 30?
Screenshot_20240717_151531_com.android.chrome.jpg
 
Det er 26 IBU i tilsetningene etter bitterhumla (target 10.5% og EKG 4.8%) om du whirlpooler i 15 min ved 80°. 4 IBU igjen til bitterhumling. Tror det blir rart i en bitter.
Mener å huske at @Kjempetorsken har sagt noe om dette, men greier ikke finne det igjen.
 
Det er 26 IBU i tilsetningene etter bitterhumla (target 10.5% og EKG 4.8%) om du whirlpooler i 15 min ved 80°. 4 IBU igjen til bitterhumling. Tror det blir rart i en bitter.
Mener å huske at @Kjempetorsken har sagt noe om dette, men greier ikke finne det igjen.
Joda, men er ikke sikkert nøgne tenker IBU under 80 grader, om det står på flasken at den har 30 IBU så tenker jeg det er lurt å legge seg der.

Og igjen, gjøre en side om side evaluering med originalen og sin egen, så kan man justere deretter til neste brygg :)
 
Takk.

Ja, jeg har akkurat tømt EKG-lageret mitt, og det var disse humlene som lå nærmest orginalene (som jeg har inne).
Mittelfruh og EKG ga ganske lik profil på https://beermaverick.com/hops/hop-comparison-tool/ . Må handle før brygging.

Når du humler i wp, lar du da tempen være på 82, eller fortsetter du nedkjølinga, og tar humlen ut etter 10 min?
Trur nok EKG og Mittelfrüh gir nokså ulikt resultat.

Har vel gjort begge deler med humla. Er ikke så farlig. Men jeg tar ikke humla ut igjen, sjøl om du sikkert kan gjøre det. Men hva slags system har du da for humla?
 
Men fortsatt famler jeg i tåkeheimen…. Når du Finn sier 30 IBU - mener du da Tinseth eller Rager ? Ut fra kalkulatorene blir det stor forskjell.
Som Morten sier; alltid Tinseth. (Resultatet blir antakelig helt feil, men det er ikke så farlig så lenge du bare bruker det samme systemet hele tda, og lærer deg av erfaring hvilken subjektivt opplevd bitterhet en viss verdi tilsvarer.)
 
Trur nok EKG og Mittelfrüh gir nokså ulikt resultat.

Har vel gjort begge deler med humla. Er ikke så farlig. Men jeg tar ikke humla ut igjen, sjøl om du sikkert kan gjøre det. Men hva slags system har du da for humla?
Jeg legger humla i humlefilteret, til angitt tid, og tar filteret ut etter at vørteren er i gjæringskaret. Kan ta det ut når som helst.

Ser at 10-15 min ekstra i hopstand gir ganske mye utslag på brewfathers utregninger.
 
Jeg legger humla i humlefilteret, til angitt tid, og tar filteret ut etter at vørteren er i gjæringskaret. Kan ta det ut når som helst.

Ser at 10-15 min ekstra i hopstand gir ganske mye utslag på brewfathers utregninger.
OK, et romslig humlefilter skal vel funke (https://brulosophy.com/2023/11/27/e...sh-filter-has-on-an-international-pale-lager/). Antakelig gjør det ikke noe om du tar ut humla, men jeg kan jo ikke vite noe sikkert om det.

Erfaringa mi er at jeg får mer bitterhet enn en skulle tru ut av wp-tilsetninger - og mindre smak/aroma enn forventa. Så jeg er blitt småskeptisk til denne metoden. Men her må hver enkelt bygge seg opp et forråd av egne erfaringer. Jeg trur ikke jeg skal gi råd; jeg kan bare referere hva jeg mener å ha opplevd.
 
Sist redigert:
007ende himmel?
Nei, den har jeg faktisk aldri brukt:).

Når det gjelder befordring til den 7. himmel - som altså er gudenes sfære - så er jo ikke det noen hemmelighet. Hvorfor brygger vi øl?

Skjønt når sant skal sies, så var de gamle gudene stort sett en heller tvilsom gjeng, så man skal være litt forsiktig med å ha overdreven omgang med dem. Likevel; jeg tar sjansen på å brygge en ny batch av OST snart. Den siste flaska gikk i går, og dette er et øl jeg ikke vil være foruten for lenge.
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp