Nidveg skrev:1. Sideren bør gjæres kaldere neste gang for å bevare smak/aroma. Vi gjæret på 19-20 denne gangen, etter å slitt med å få i gang gjæring på 15-16 (I etterkant ser jeg at reell gjæringstemperatur på det kaldere trinnet sannsynligvis var nærmere 14 grader, Gjæring på ca 20 etterlot ikke så mye eplesmak).
Eplesmaken kommer faktisk _tilbake_ etter lagring! Tro det eller ei, men akkurat nå er den erfaringsmessig på sitt minst eplete. Prøv den igjen til påske - da vil den nok ha mye mer eplepreg.
Uten veldig mye bakenforliggende empiri tror jeg gjæring rundt 18-19 grader i et par måneder, deretter kjellertemp, er et greit sted å begynne.
Nidveg skrev:5. Jeg er allergisk mot rå eplesaft.
Ånei, jmf 3). Hjelper det med pasteurisering?
Prøv også whiskytoddy med hjemmelaget eplecider: Varm opp eplesider til kokepunktet og hell over i en en kopp med en skvett whisky, en vaniljestang, litt honning, litt sitron, noen nellikspiker og eventuelt ingefær for den eksperimentelle. Blir mmmmdeilig.