1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

OmCider

En tråd i 'Oslo Amatørbryggerlaug' startet av Nidveg, 2 Sep 2013.

  1. Roger

    Roger
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Så forsiden på siste BYO. Dere kan sikkert hente litt inspirasjon der. Mange artikler om Cider.
     
  2. Per Øyvind Arnesen

    Per Øyvind Arnesen
    Expand Collapse
    NM-arrangør

    Bosted:
    Krokkleiva
    Jeg fikk en kopi av Roger, la den på https://www.dropbox.com/s/jwf5l576e2rlnfy/Cider.zip.
     
  3. Nidveg

    Nidveg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg må si jeg blir glad av alle de hyggelige folka som ringer og donerer epler til oss. Vi har to-tre hus å plukke hos, noen vil dra på epleslang på søndag?
     
  4. agedahl

    agedahl
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Lørenskog
    Jeg reiser gjerne å plukker litt på søndag.
    Adresse?
    Noen som tar imot på Godlia?
     
  5. Nidveg

    Nidveg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Vi skal ikke langt, det er lokalt foretak foreløpig. Har ikke alle adressene ennå, vi koordinerer på søndag.
     
  6. agedahl

    agedahl
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Lørenskog
    Tidspunkt?
    Jeg kan komme i 13 tiden
     
  7. Nidveg

    Nidveg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Da sier vi 1315.
     
  8. Per Øyvind Arnesen

    Per Øyvind Arnesen
    Expand Collapse
    NM-arrangør

    Bosted:
    Krokkleiva
    Kunne dere ha fått luftet litt i epleposene? Epler har egentlig ikke godt av å ligge tett i poser for lenge pga etylen, etc.
     
  9. agedahl

    agedahl
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Lørenskog
    Kunne dere ha fått luftet litt i epleposene? Epler har egentlig ikke godt av å ligge tett i poser for lenge pga etylen, etc.
    [/quote]

    Vi ordner det.
    Ville være synd om flere sekker med epler ble ødelagt.
     
  10. Nidveg

    Nidveg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hva tenker dere om å presse epler på tirsdag ettermiddag? Alternativt mandag, onsdag.
     
  11. agedahl

    agedahl
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Lørenskog
    Alle dager du nevner passer for meg.
    Klarer vi alt på en kveld :jaha:
     
  12. Nidveg

    Nidveg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det beste hadde vært å starte på mandag, og fortsette på tirsdag/onsdag. Eventuelt kan vi jo hente pressa på søndag dersom det lar seg gjøre, og starte allerede da?
     
  13. tfheen

    tfheen
    Expand Collapse
    Administrator

    Bosted:
    Oslo
    Sent på mandag (etter 20) eller onsdag er det som passer for meg, men dere kan jo kjøre på uten meg, evt.

    Vi har hatt litt biltrøbbel, men jeg skal se om jeg kan få transportert det jeg har av epler hjemme til Godlia før helgen.
     
  14. Martin E

    Martin E
    Expand Collapse
    Dommerkomitemedlem

    Bosted:
    Oslo
    Vår erfaring er at en 50-liters batch med eplejuice krever omtrent 110-120 kg epler*, og tar 3-4 timer å presse og pasteurisere med vår presse dersom man er minst 3 personer. Dere bør kanskje beregne litt mer tid siden dere ikke kjenner utstyret.

    *Dette er ikke målt så veldig nøyaktig, så ta det med en klype salt.
     
  15. cral

    cral
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stovner, Oslo
    Jeg kan være behjelpelig med transport...

    Carl
     
  16. Nidveg

    Nidveg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Vi får satse på å hente epler i dag. Hvis ingen kan før åttetida er det imidlertid ikke enkelt å få gjort noe.

    Så fikk vi også presset de fleste eplene i går, 25 liter cider står og plopper med OG 1050 og cidergjær fra wyeast på ca 17 grader i kjellern.

    Vi har definitivt nok epler til minst én batch til.
     
  17. Nidveg

    Nidveg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Vi har fått til mye site uka, om vi legger inn giret kan vi bli ferdig med pressinga snart. Vi får ikke låne pressa så altfor mye lengre, så vi må bli ferdig en dag til uka.

    DOODLE: http://doodle.com/4h2apgi673mt7rav
     
  18. Martin E

    Martin E
    Expand Collapse
    Dommerkomitemedlem

    Bosted:
    Oslo
    Haster ikke for meg altså.
     
  19. Martin E

    Martin E
    Expand Collapse
    Dommerkomitemedlem

    Bosted:
    Oslo
    Ryktene vil ha det til at dere har mistet filterposene til eplepressa vår og vil kjøpe nye. Vi setter pris på det -  2 stk 20L filterposer herfra: http://www.mamut.net/fruktpresse/prodlist.htm hadde gjort susen.

    Hvordan gikk ciderprosjektet?
     
  20. Nidveg

    Nidveg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Prosjektet var lærerikt! Vi fikk presset ca 110 liter i år, og endte opp med mye godt. Vi venter med smakstesting til den har modnet noen måneder, noe den sårt trenger.
    Inntil da har jeg notert meg noen lekser:
    1. Sideren bør gjæres kaldere neste gang for å bevare smak/aroma. Vi gjæret på 19-20 denne gangen, etter å slitt med å få i gang gjæring på 15-16 (I etterkant ser jeg at reell gjæringstemperatur på det kaldere trinnet sannsynligvis var nærmere 14 grader, Gjæring på ca 20 etterlot ikke så mye eplesmak).
    2. Veeeldig stor forskjell på matepler og siderepler i smakskarakter. Det er nok fullt mulig å bruke mateplene vi har, men justeringer må nok til.
    3. Eplesaft er veldig godt. Nam nam. Mer av dette neste år.
    4. Mange folk er svært gode mennesker, om det så gjelder epledonasjon eller lån av siderpresse. :skitbra:
    5. Jeg er allergisk mot rå eplesaft.
     

Del denne siden