Jeg har et øl gående nå som smaker en del syrligere enn jeg liker. Men det er ikke lett å finne info om temaet "ph under gjæring", og det jeg har funnet, er ikke entydig - snarere tvert i mot. Så jeg tar opp igjen denne tråden.
Ølet har stormgjæret kraftig, og har gått fra 1.064 til 1.025 på rundt 30 timer. Det plopper fremdeles friskt, men krausen har lagt seg. Jeg pitchet relativt mye nyoppdyrket gjær, og ga godt med oksygen og gjærnæring, så betingelsene har vært optimale. Traff ph godt i mesken.
Da jeg målte ph i dag tidlig - tror jeg hadde fått ut all kullsyren - var den nesten nede på 4 blank. Det må da være for lavt? (Ph i ferdig øl bør ligge mellom 4,3 - 4,5 i følge Gordon Strong). Og smaken er altså ganske syrlig. Tror ikke det er snakk om noen infeksjon, heller.
Hva gjør man med sånt? Jeg har slengt oppi en liten teskje kritt - det kan vel ikke skade?