Oppbevaring av tørrgjær

Ut fra hva jeg har sett av råd, er det lenger holdbarhet i fryser enn i kjøleskap. Og jeg hadde ingen problemer med en pose New England fra Lallemand som hadde ligget i kjøleskapet mitt til over ett år over utløpsdatoen:). Men den var altså uåpna.

Produsentenes råd vil være nokså konservative. 6 måneder i fryser for ei åpna pakke er vanlig. Jeg vil tru den holder vesentlig mye lenger. Men jeg ville vakumert mindre porsjoner, og putta dem i ei glasskrukke med tett lokk. Det skulle gi optimal beskyttelse mot fukt og luft.
Jeg har lest det motsatte. Tørrgjær er ikke helt tørr, den inneholder en andel vann. Problemet med frysing er bla. at vannet krystaliseres, og kan trenge ut, (som man ofte ser på fryst mat som har ligget lenge, og vannet er krystalisert ut på overflaten).
Når det er sagt; Jeg har også (tidligere) oppbevart posjonsposer med gjær (11g) i fryser, og det har funka fint. Men etterhvert gikk jeg over til å oppbevare i kjøl. Kjøpte en 1/2kg 34/70 for 1 år siden, og har godt over halvparten igjen … håper den holder en stund til … :)
 
Sist redigert:
Jeg har lest det motsatte. Tørrgjær er ikke helt tørr, den inneholder en andel vann. Problemet med frysing er bla. at vannet krystaliseres, og kan trenge ut, (som man ofte ser på fryst mat som har ligget lenge, og vannet er krystalisert ut på overflaten).
Når det er sagt; Jeg har også (tidligere) oppbevart posjonsposer med gjær (11g) i fryser, og det har funka fint. Men etterhvert gikk jeg over til å oppbevare i kjøl. Kjøpte en 1/2kg 34/70 for 1 år siden, og har godt over halvparten igjen … håper den holder en stund til … :)
Trur i og for seg at oppbevaring i kjøl holder lenge, men jeg tru det er gammal info om frysing du har lest der. Jeg har i alle fall ikke snubla over noen advarsler mot oppbevaring i fryser.
 
Jeg har lest det motsatte. Tørrgjær er ikke helt tørr, den inneholder en andel vann. Problemet med frysing er bla. at vannet krystaliseres, og kan trenge ut, (som man ofte ser på fryst mat som har ligget lenge, og vannet er krystalisert ut på overflaten).
Når det er sagt; Jeg har også (tidligere) oppbevart posjonsposer med gjær (11g) i fryser, og det har funka fint. Men etterhvert gikk jeg over til å oppbevare i kjøl. Kjøpte en 1/2kg 34/70 for 1 år siden, og har godt over halvparten igjen … håper den holder en stund til … :)
nah-man.gif

Tørrgjær holder lengre i fryseren enn den gjør i kjøleskapet. Det er ikke uten sine ulemper, men de fleste kan unngås med små tiltak.

For det første bør pakken med gjær deles opp, gjerne helt ned til porsjonspakker som passer den størrelsen brygg man ofte brygger. Brygger man mange forskjellige størrelser bør man uansett dele det opp, i verste fall 5, men helst 10 individuelle pakker. Klips(knarke) poser er mer en sterile nok til å dytte gjæra direkte nedi og bør være en enkel affære, dytt ut så mye luft som mulig og zip igjen posen.

Det er viktig å ha de individuelle pakkene i en eller flere helt lufttette beholdere og plassere de i et hjørne hvor temperatursvingninger er mindre hyppig om fryseren åpnes daglig.

Det anbefales å ta ut gjæra minimum 1 time før pitch, men det beste er nok over natten i et kjøleskap og så et par timer i romtemperatur før pitch.

Så lenge det ikke er temperatursvingninger eller fuktighet slipper til, så er fryser en ypperlig plass for å lagre store mengder gjær.
 
Vis vedlegget 70340

Tørrgjær holder lengre i fryseren enn den gjør i kjøleskapet. Det er ikke uten sine ulemper, men de fleste kan unngås med små tiltak.

For det første bør pakken med gjær deles opp, gjerne helt ned til porsjonspakker som passer den størrelsen brygg man ofte brygger. Brygger man mange forskjellige størrelser bør man uansett dele det opp, i verste fall 5, men helst 10 individuelle pakker. Klips(knarke) poser er mer en sterile nok til å dytte gjæra direkte nedi og bør være en enkel affære, dytt ut så mye luft som mulig og zip igjen posen.

Det er viktig å ha de individuelle pakkene i en eller flere helt lufttette beholdere og plassere de i et hjørne hvor temperatursvingninger er mindre hyppig om fryseren åpnes daglig.

Det anbefales å ta ut gjæra minimum 1 time før pitch, men det beste er nok over natten i et kjøleskap og så et par timer i romtemperatur før pitch.

Så lenge det ikke er temperatursvingninger eller fuktighet slipper til, så er fryser en ypperlig plass for å lagre store mengder gjær.
Jeg lagret tørrgjæren min i fryser, da jeg antok at dette beskyttet er bedre, inntil jeg hørte på en podkast dette ble diskutert, og ble der anbefalt og at det var bedre å lagre at i kjøleskap. Det kan dessverre ikke huske hvilken podkast det var men det var i dialog med en fagperson/labressurs fra en av de store tørrgjær produsentene (lallemand/fermentis). Argumentet var nettopp at siden tørrgjær har 2-8 % vanninnhold så vil frysing kunne føre til at vannet krystalliseres ut av cellene og beveger seg ut av cellene, og reduserert cellenes viabilitet. Jeg er rimelig sikker på at dette var enten på «The Brew Lab» eller «Master brewers podcast). Jeg endret min praksis for cirka ett år siden så det må ha vært omtrent da podcasten kom ut.
Jeg har prøvd å finne referanser til oss som er foretrukket med Google search men kan ikke finne seriøse artikler enten fra produsentene sine sider eller vitenskapelige artikler som diskuterer nettopp dette men kan ikke finne referanse artikler på disse påstandene. Så det hadde vært veldig interessant hvis noen av dere på forumet kan linke til artikler som påpeker det motsatte.

Fra ChatGPT:
1. Fermentis:

• In their documentation, Fermentis notes that dry yeast should be stored in a cool, dry place and specifically mentions refrigeration between 36-42°F (2-6°C) as ideal for long-term viability. They state that while freezing is possible, it does not significantly extend shelf life and could cause slight damage to yeast due to residual moisture (around 2-4%). This was summarized in discussions like the Northern Brewer forum, which references a direct communication from Fermentis’ technical team .

2. Lallemand:
• Lallemand’s general FAQ discusses proper storage conditions and emphasizes refrigeration for dry yeast, although it doesn’t explicitly discourage freezing. However, they highlight the importance of keeping yeast in sealed packaging and avoiding fluctuations in temperature and humidity to ensure stability .
 
Sist redigert:
Jeg lagret tørrgjæren min i fryser, da jeg antok at dette beskyttet er bedre, inntil jeg hørte på en podkast dette ble diskutert, og ble der anbefalt og at det var bedre å lagre at i kjøleskap. Det kan dessverre ikke huske hvilken podkast det var men det var i dialog med en fagperson/labressurs fra en av de store tørrgjær produsentene (lallemand/fermentis). Argumentet var nettopp at siden tørrgjær har 2-8 % vanninnhold så vil frysing kunne føre til at vannet krystalliseres ut av cellene og beveger seg ut av cellene, og reduserert cellenes viabilitet. Jeg er rimelig sikker på at dette var enten på «The Brew Lab» eller «Master brewers podcast). Jeg endret min praksis for cirka ett år siden så det må ha vært omtrent da podcasten kom ut.
Jeg har prøvd å finne referanser til oss som er foretrukket med Google search men kan ikke finne seriøse artikler enten fra produsentene sine sider eller vitenskapelige artikler som diskuterer nettopp dette men kan ikke finne referanse artikler på disse påstandene. Så det hadde vært veldig interessant hvis noen av dere på forumet kan linke til artikler som påpeker det motsatte.

Fra ChatGPT:
1. Fermentis:

• In their documentation, Fermentis notes that dry yeast should be stored in a cool, dry place and specifically mentions refrigeration between 36-42°F (2-6°C) as ideal for long-term viability. They state that while freezing is possible, it does not significantly extend shelf life and could cause slight damage to yeast due to residual moisture (around 2-4%). This was summarized in discussions like the Northern Brewer forum, which references a direct communication from Fermentis’ technical team .

2. Lallemand:
• Lallemand’s general FAQ discusses proper storage conditions and emphasizes refrigeration for dry yeast, although it doesn’t explicitly discourage freezing. However, they highlight the importance of keeping yeast in sealed packaging and avoiding fluctuations in temperature and humidity to ensure stability .
Virker i og for seg rimelig, men det er såpass mye anekdotisk bevis ute at jeg tviler på at risikoen ved frysing er stor. Så får en veie det opp mot at temperatur har betydning for hvor fort prosesser foregår.

Jeg vil jo tru at det holder langt å oppbevare i kjøleskap - om det er rimelig kaldt i det. (4 grader)
 
Sist redigert:
Jeg lagret tørrgjæren min i fryser, da jeg antok at dette beskyttet er bedre, inntil jeg hørte på en podkast dette ble diskutert, og ble der anbefalt og at det var bedre å lagre at i kjøleskap. Det kan dessverre ikke huske hvilken podkast det var men det var i dialog med en fagperson/labressurs fra en av de store tørrgjær produsentene (lallemand/fermentis). Argumentet var nettopp at siden tørrgjær har 2-8 % vanninnhold så vil frysing kunne føre til at vannet krystalliseres ut av cellene og beveger seg ut av cellene, og reduserert cellenes viabilitet. Jeg er rimelig sikker på at dette var enten på «The Brew Lab» eller «Master brewers podcast). Jeg endret min praksis for cirka ett år siden så det må ha vært omtrent da podcasten kom ut.
Jeg har prøvd å finne referanser til oss som er foretrukket med Google search men kan ikke finne seriøse artikler enten fra produsentene sine sider eller vitenskapelige artikler som diskuterer nettopp dette men kan ikke finne referanse artikler på disse påstandene. Så det hadde vært veldig interessant hvis noen av dere på forumet kan linke til artikler som påpeker det motsatte.

Fra ChatGPT:
1. Fermentis:

• In their documentation, Fermentis notes that dry yeast should be stored in a cool, dry place and specifically mentions refrigeration between 36-42°F (2-6°C) as ideal for long-term viability. They state that while freezing is possible, it does not significantly extend shelf life and could cause slight damage to yeast due to residual moisture (around 2-4%). This was summarized in discussions like the Northern Brewer forum, which references a direct communication from Fermentis’ technical team .

2. Lallemand:
• Lallemand’s general FAQ discusses proper storage conditions and emphasizes refrigeration for dry yeast, although it doesn’t explicitly discourage freezing. However, they highlight the importance of keeping yeast in sealed packaging and avoiding fluctuations in temperature and humidity to ensure stability .
nah-man.gif

Både du, produsentene og resten av kildene dine tar ikke hensyn til premisset i den diskusjonen vi har her på forumet. Og den er å kjøpe en stor pakke med gjær å spe den ut over flere måneder/år.

Om det er snakk om å lagre 11,5g pakker så er jeg helt enig i at kjøleskapet er beste plassen, med mindre den skal lagres mer enn 2-3 år etter best før, da mener jeg igjen fryseren er bedre.

Måten produsentene pakker tørrgjæren sin på kan den gjennomsnittlige hjemmebrygger bare slå fra seg med en gang, det skjer ikke. Og det er derfor å fryse gjæren er et bedre alternativ enn kjøleskapet. For vi snakker om en åpnet pakke med gjær..
 
Måten produsentene pakker tørrgjæren sin på kan den gjennomsnittlige hjemmebrygger bare slå fra seg med en gang, det skjer ikke. Og det er derfor å fryse gjæren er et bedre alternativ enn kjøleskapet. For vi snakker om en åpnet pakke med gjær..
Har vakuum maskin som drar på -0,96 bar. Pakker til gjennomsnittlig pitch rate når jeg åpner en halvkilo og slenger i kjøleskapets skuff til det behøves. Fungerte helt fint med BE-134 som var halvannet år over dato hvertfall.
 
Har vakuum maskin som drar på -0,96 bar. Pakker til gjennomsnittlig pitch rate når jeg åpner en halvkilo og slenger i kjøleskapets skuff til det behøves. Fungerte helt fint med BE-134 som var halvannet år over dato hvertfall.
Tviler ikke. Det er på siden av poenget dog.
 
Har vel like mye med varp for brygger interesse å gjøre som de andre siste innlegga. ;)

Jeg ser ikke poeng med å fryse en vakuumert pose med tørrgjær.
Altså i ditt tilfelle så er jeg enig, hvor mange brygg tar det deg å bruke 500g, 10 kanskje? Da er det ingen grunn til å fryse.

Vakuumposer kan forøvrig ikke sammenlignes med posene gjær kommer i, ei heller "vakkum" i forhold til nitrogen flusha gjær poser fra de store gutta.

Poenget med å fryse og ikke minst det viktigste, dele opp gjær i bryggstørrelser før frysing er at forholdene er mer stabile enn i kjøleskap.
 
Altså i ditt tilfelle så er jeg enig, hvor mange brygg tar det deg å bruke 500g, 10 kanskje? Da er det ingen grunn til å fryse.

Vakuumposer kan forøvrig ikke sammenlignes med posene gjær kommer i, ei heller "vakkum" i forhold til nitrogen flusha gjær poser fra de store gutta.

Poenget med å fryse og ikke minst det viktigste, dele opp gjær i bryggstørrelser før frysing er at forholdene er mer stabile enn i kjøleskap.
Kan eventuelt flushe posen med litt Co2 før forsegling...
1733475706141.png
 
Mangler jo noen høhø, datoer, men det går nok helt greit. Men om du har 48 forskjellige varianter av tørka kveik så tipper jeg du har de i fryseren ;)
Ja, er ikke så vanskelig å se hvilken gjærsort det var kona mi som henta på posten, pakka opp og la i kjøleskapet. ;)
Datoen står på pakken liksom så...
 
Vis vedlegget 70416

Både du, produsentene og resten av kildene dine tar ikke hensyn til premisset i den diskusjonen vi har her på forumet. Og den er å kjøpe en stor pakke med gjær å spe den ut over flere måneder/år.

Om det er snakk om å lagre 11,5g pakker så er jeg helt enig i at kjøleskapet er beste plassen, med mindre den skal lagres mer enn 2-3 år etter best før, da mener jeg igjen fryseren er bedre.

Måten produsentene pakker tørrgjæren sin på kan den gjennomsnittlige hjemmebrygger bare slå fra seg med en gang, det skjer ikke. Og det er derfor å fryse gjæren er et bedre alternativ enn kjøleskapet. For vi snakker om en åpnet pakke med gjær..
Ok. Igjen, det hadde vært interressant med referanser. Eller er det åpenbart at du har rett, gitt den nedlatende meme’n. På grunn av …

Uten å ha lett spesiellt mye, finner jeg ikke videnskaplige artikler som behandler dette, kun hva produsentene skriver. Og hvis de skriver at gjæren kan skades av å fryses grunnet krystallisering av vanninnholdet, sliter jeg å se hvilken fordel lengre lagring av åpen pakke skulle bidra med.
 
Ok. Igjen, det hadde vært interressant med referanser. Eller er det åpenbart at du har rett, gitt den nedlatende meme’n. På grunn av …

Uten å ha lett spesiellt mye, finner jeg ikke videnskaplige artikler som behandler dette, kun hva produsentene skriver. Og hvis de skriver at gjæren kan skades av å fryses grunnet krystallisering av vanninnholdet, sliter jeg å se hvilken fordel lengre lagring av åpen pakke skulle bidra med.
Okey, jeg skal gjøre et siste forsøk. For å prøve å sikre meg mot mulige misforståelser så vil jeg si dette.

Det vi her snakker om er hvordan man oppbevarer en ÅPNET pakke med gjær lengst mulig med flest levedyktige celler.

Hva vi IKKE snakker om er hvor det er best å oppbevare en UÅPNET pose med gjær. Sånn da var det på plass.

Grunnen til at det er bedre å oppbevare gjær i fryseren er av samme grunn som at man fryser mat, det er faktisk SÅ enkelt. Kan det skade cellene? Absolutt! Vil en en åpnet pakke med gjær oppbevart i kjøleskapet skade cellene? Absolutt!

Det er gjort lite forskning generelt på frysing av gjær og den forskningen det er å oppdrive handler om å fryse ned til -300 og dermed ikke så voldsomt relevant for oss hjemmebrygere.

Det som er sikkert er at om du dytter en åpnet pakke gjær i kjøleskapet og en i fryseren venter 20 år og så prøver å få liv i de igjen, så VET vi begge hvilken pakke som vil ha flest levedyktige celler. Spesielt om både fryser og kjøleskap er i daglig bruk..

At dette må dokumenteres syns jeg er rimelig døvt i seg selv, men siden produsentene er veien til pålitelig kilde, ja så kjører vi det, fra fermentis:

"Refer to best before end date printed on the sachet. Opened sachets must be sealed and stored at 4°C (39°F) and used within 7 days of opening."
 
Okey, jeg skal gjøre et siste forsøk. For å prøve å sikre meg mot mulige misforståelser så vil jeg si dette.

Det vi her snakker om er hvordan man oppbevarer en ÅPNET pakke med gjær lengst mulig med flest levedyktige celler.

Hva vi IKKE snakker om er hvor det er best å oppbevare en UÅPNET pose med gjær. Sånn da var det på plass.

Grunnen til at det er bedre å oppbevare gjær i fryseren er av samme grunn som at man fryser mat, det er faktisk SÅ enkelt. Kan det skade cellene? Absolutt! Vil en en åpnet pakke med gjær oppbevart i kjøleskapet skade cellene? Absolutt!

Det er gjort lite forskning generelt på frysing av gjær og den forskningen det er å oppdrive handler om å fryse ned til -300 og dermed ikke så voldsomt relevant for oss hjemmebrygere.

Det som er sikkert er at om du dytter en åpnet pakke gjær i kjøleskapet og en i fryseren venter 20 år og så prøver å få liv i de igjen, så VET vi begge hvilken pakke som vil ha flest levedyktige celler. Spesielt om både fryser og kjøleskap er i daglig bruk..

At dette må dokumenteres syns jeg er rimelig døvt i seg selv, men siden produsentene er veien til pålitelig kilde, ja så kjører vi det, fra fermentis:

"Refer to best before end date printed on the sachet. Opened sachets must be sealed and stored at 4°C (39°F) and used within 7 days of opening."
Ok, det er kanskje meningsløst å argumentere videre, men … heh; Man fryser sjelden man for å gjenopplive, derimot for å hindre bakterier/sopp å få utviklle seg, samt å forsinke at fett harskner osv. Derfor er det mindre behov for å fryse tørrvarer.
Men en åpen pakke med gjær som gjennomgår betydelige temperaturendringer vil jo «puste», (dvs luft utvider og trekker seg sammen, så fuktig luft vil trenge inn, og også kunne trekke med seg mye ulumskheter, (bakterier/soppsporer), så ja; der har du ett poeng. Men det er jo ikke SÅ vanskelig å pakke en murstein tørrgjær någenlunde tett, da. Ett syltetøyglass holder jo på vakuum.


Jau, gjør det med 2 poser, en i fryser, 1 i kjøleskap, få liv i de etter 20 år, for det er DET vi snakker om.

Ah, legger meg paddeflat. Fikk ikke med meg at det var snakk om 20 år gammel gjær. Må lære meg å lese.
 
Ok, det er kanskje meningsløst å argumentere videre, men … heh; Man fryser sjelden man for å gjenopplive, derimot for å hindre bakterier/sopp å få utviklle seg, samt å forsinke at fett harskner osv. Derfor er det mindre behov for å fryse tørrvarer.
Men en åpen pakke med gjær som gjennomgår betydelige temperaturendringer vil jo «puste», (dvs luft utvider og trekker seg sammen, så fuktig luft vil trenge inn, og også kunne trekke med seg mye ulumskheter, (bakterier/soppsporer), så ja; der har du ett poeng. Men det er jo ikke SÅ vanskelig å pakke en murstein tørrgjær någenlunde tett, da. Ett syltetøyglass holder jo på vakuum.




Ah, legger meg paddeflat. Fikk ikke med meg at det var snakk om 20 år gammel gjær. Må lære meg å lese.
Altså vi snakker om levedyktighet på en åpnet pakke med gjær, og hvordan man kan bevare den utover best før dato. Som jeg skrev tidligere, deler man opp en murstein med gjær i bryggstørrelser og vet man får brukt den før den går ut på dato er kjøleskap godt nok.

Jeg tror uansett at en åpnet murstein(som man gjentatte ganger åpner for å hente nok til et brygg) holder seg bedre i fryseren og mister færre celler om det tar mer enn 12 måneder å bruke den opp, intet annet :)
 
Tilbake
Topp