Hei hå.
Sitter å funderer i hodet mitt på å lage en løsning hvor jeg bruker en liten pumpe til å sirkulere vann gjennom kjølern min. Jeg har lyst til å lage meg et bryggeri som er litt mindre værutsatt en det jeg bruker nå, så jeg vurderer å flytte inn i boden. Men der har jeg ikke tilgang på vann. Så jeg ser for meg å bruke en kjølebag eller to med isvann som kan sirkuleres med en liten pumpe for å få kjøling. Jeg brygger jo bare 10 liter om gangen, så det kan da ikke være all verdens vann som trengs for å kjøle ned en batch? Jeg minnes at vi lærte noe om dette med temperaturutveksling en gang i tiden, når man gikk på grunnskolen, men jeg klarer ikke å huske helt hvordan det var. Hvor mye vann som holder 5 grader trengs for å kjøle ned 10 liter vørter fra kokende til rett under 20 et sted? Et eller annet i hodet mitt roper 40 liter, men jeg er jammen ikke sikker på hva det er som roper, og hvorfor. Så derfor spør jeg dere, som forhåpentligvis er mer oppdatert en meg.
Sitter å funderer i hodet mitt på å lage en løsning hvor jeg bruker en liten pumpe til å sirkulere vann gjennom kjølern min. Jeg har lyst til å lage meg et bryggeri som er litt mindre værutsatt en det jeg bruker nå, så jeg vurderer å flytte inn i boden. Men der har jeg ikke tilgang på vann. Så jeg ser for meg å bruke en kjølebag eller to med isvann som kan sirkuleres med en liten pumpe for å få kjøling. Jeg brygger jo bare 10 liter om gangen, så det kan da ikke være all verdens vann som trengs for å kjøle ned en batch? Jeg minnes at vi lærte noe om dette med temperaturutveksling en gang i tiden, når man gikk på grunnskolen, men jeg klarer ikke å huske helt hvordan det var. Hvor mye vann som holder 5 grader trengs for å kjøle ned 10 liter vørter fra kokende til rett under 20 et sted? Et eller annet i hodet mitt roper 40 liter, men jeg er jammen ikke sikker på hva det er som roper, og hvorfor. Så derfor spør jeg dere, som forhåpentligvis er mer oppdatert en meg.