Etter oppfordring fra Fredda og Asle S poster jeg nå mine erfaringer med brygging av graf.
I likhet med en del andre så har jeg blitt nysgjerrig på konseptet Graf etter å ha sett Brewing TV-episoden om Graf, så jeg tenkte jeg skulle prøve det i håp om at dette ble årets sommerdrikk. I motsetning til andre søkte jeg ikke rundt på ulike forum etter oppskrifter, jeg tenkte simpelthen at sweet stout + cider = sant, under følger oppskriften:
Beersmith 2 Recipe Printout - http://www.Beersmith.com Recipe: #9 Lineær Graf
Brewer: Nicolai Gjellestad
Asst Brewer:
Style: Sweet Stout
TYPE: All Grain
Taste: (30.0)
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 16.30 l
Post Boil Volume: 13.46 l
Batch Size (fermenter): 11.02 l
Bottling Volume: 10.18 l
Estimated OG: 1.050 SG
Estimated Color: 70.8 EBC
Estimated IBU: 37.3 IBUs
Brewhouse Efficiency: 65.00 %
Est Mash Efficiency: 76.4 %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
2200.00 g Pale Malt, Maris Otter (5.9 EBC) Grain 1 78.9 %
200.00 g Caramel/Crystal Malt - 60L (118.2 EBC) Grain 2 7.2 %
150.00 g Aromatic Malt (150.0 EBC) Grain 3 5.4 %
120.00 g Chocolate Malt (689.5 EBC) Grain 4 4.3 %
120.00 g Roasted Barley (1450.0 EBC) Grain 5 4.3 %
25.00 g Fuggles [4.50 %] - Boil 60.0 min Hop 6 24.1 IBUs
25.00 g Goldings, East Kent [5.00 %] - Boil 15.0 Hop 7 13.3 IBUs
1.0 pkg English Cider Yeast (White Labs #WLP775) Yeast 8 -
Mash Schedule: BIAB, Full Body
Total Grain Weight: 2790.00 g
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Saccharification Add 18.01 l of water at 72.0 C 68.9 C 60 min
Mash Out Heat to 75.6 C over 7 min 75.6 C 10 min
Sparge: Remove grains, and prepare to boil wort
Notes:
------
Dette ble tilsammen ca. 11 liter vørter, og jeg blandet det med 10.75 liter Sunniva Premium eplejuice, og på grunn av tidsmangel så ble den stående i gjæringskaret i 4-5 uker. Jeg gjæret med WLP775 English Cider, bygget den opp i to omganger i starter fordi jeg bare hadde 1 rør på 22 liter tilsammen. Ved tapping smakte det veldig tynt og surt, og jeg fryktet at det ikke ble så godt, men etter noen uker karbonering så smaker det friskt og deilig av eple og malt, jeg vil kalle dette årets sommerdrikk!
Eneste problem jeg har opplevd er at gjæren er svært lite flokkulerende, så i en del flasker er det problem at når jeg åpner den, så flyter det mange gjærflak rundt (litt som en snøkule), og danner mange nukleasjonspunkter, og dermed blir en skummende opplevelse. Når jeg skal brygge dette igjen skal jeg prøve å tappe det over i sekundærkar noen uker før tapping, og forhåpentligvis slippe for mye gjær over i flaskene.
Håper dette var til hjelp/inspirasjon!
Edit: La til info om gjæren og starter.
I likhet med en del andre så har jeg blitt nysgjerrig på konseptet Graf etter å ha sett Brewing TV-episoden om Graf, så jeg tenkte jeg skulle prøve det i håp om at dette ble årets sommerdrikk. I motsetning til andre søkte jeg ikke rundt på ulike forum etter oppskrifter, jeg tenkte simpelthen at sweet stout + cider = sant, under følger oppskriften:
Beersmith 2 Recipe Printout - http://www.Beersmith.com Recipe: #9 Lineær Graf
Brewer: Nicolai Gjellestad
Asst Brewer:
Style: Sweet Stout
TYPE: All Grain
Taste: (30.0)
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 16.30 l
Post Boil Volume: 13.46 l
Batch Size (fermenter): 11.02 l
Bottling Volume: 10.18 l
Estimated OG: 1.050 SG
Estimated Color: 70.8 EBC
Estimated IBU: 37.3 IBUs
Brewhouse Efficiency: 65.00 %
Est Mash Efficiency: 76.4 %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
2200.00 g Pale Malt, Maris Otter (5.9 EBC) Grain 1 78.9 %
200.00 g Caramel/Crystal Malt - 60L (118.2 EBC) Grain 2 7.2 %
150.00 g Aromatic Malt (150.0 EBC) Grain 3 5.4 %
120.00 g Chocolate Malt (689.5 EBC) Grain 4 4.3 %
120.00 g Roasted Barley (1450.0 EBC) Grain 5 4.3 %
25.00 g Fuggles [4.50 %] - Boil 60.0 min Hop 6 24.1 IBUs
25.00 g Goldings, East Kent [5.00 %] - Boil 15.0 Hop 7 13.3 IBUs
1.0 pkg English Cider Yeast (White Labs #WLP775) Yeast 8 -
Mash Schedule: BIAB, Full Body
Total Grain Weight: 2790.00 g
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Saccharification Add 18.01 l of water at 72.0 C 68.9 C 60 min
Mash Out Heat to 75.6 C over 7 min 75.6 C 10 min
Sparge: Remove grains, and prepare to boil wort
Notes:
------
Dette ble tilsammen ca. 11 liter vørter, og jeg blandet det med 10.75 liter Sunniva Premium eplejuice, og på grunn av tidsmangel så ble den stående i gjæringskaret i 4-5 uker. Jeg gjæret med WLP775 English Cider, bygget den opp i to omganger i starter fordi jeg bare hadde 1 rør på 22 liter tilsammen. Ved tapping smakte det veldig tynt og surt, og jeg fryktet at det ikke ble så godt, men etter noen uker karbonering så smaker det friskt og deilig av eple og malt, jeg vil kalle dette årets sommerdrikk!
Eneste problem jeg har opplevd er at gjæren er svært lite flokkulerende, så i en del flasker er det problem at når jeg åpner den, så flyter det mange gjærflak rundt (litt som en snøkule), og danner mange nukleasjonspunkter, og dermed blir en skummende opplevelse. Når jeg skal brygge dette igjen skal jeg prøve å tappe det over i sekundærkar noen uker før tapping, og forhåpentligvis slippe for mye gjær over i flaskene.
Håper dette var til hjelp/inspirasjon!
Edit: La til info om gjæren og starter.