Oslomesterskap i Amerikansk Øl 2021

Kikka litt på definisjoner, og stussa litt over dette krevet når det gjelder amerikansk IPA: Svak maltaroma, med karakter av karamell/Svak karamelagtig maltsmak.

Når det gjelder amerikansk øl er det vel grunn til å høre på BJCP, og der ser de litt annerledes på karameller: Malt flavor should be low to medium-low, and is generally clean and grainy-malty although some light caramel or toasty flavors are acceptable.

Går det an å spørre om det faktisk vil bli trekk for manglende bruk av karamellmalt i en IPA?
 
Kikka litt på definisjoner, og stussa litt over dette krevet når det gjelder amerikansk IPA: Svak maltaroma, med karakter av karamell/Svak karamelagtig maltsmak.

Når det gjelder amerikansk øl er det vel grunn til å høre på BJCP, og der ser de litt annerledes på karameller: Malt flavor should be low to medium-low, and is generally clean and grainy-malty although some light caramel or toasty flavors are acceptable.

Går det an å spørre om det faktisk vil bli trekk for manglende bruk av karamellmalt i en IPA?
Det er usikkert om jeg skal være med å dømme, men regner med det hvis jeg ikke deltar selv.

Jeg vil tolke det omtrent slik:
Først og fremst må humlebruken være vellykket. IPA er et humledrevet øl, og ingen maltbase kan veie opp for oksidert humle.
Så må balansen være riktig.
Maltbasen skal være riktig og det skal være noe karamell, men dette er kun avgjørende når resten er på plass.

Norbrygg beskriver altså en litt annen IPA enn BJCP. Så, ja, man kan bli trukket noe dersom det ikke er noe karamellpreg.
 
Det syntes høres rart ut at det skal trekkes for manglende karamel. Typedefinisjonene til Norbrygg beskriver tydeligvis en klassisk amerikansk IPA slik den var for flere tiår siden, men amerikansk IPA har bevegd seg langt siden det (west-coast) og jeg syntes begge varianter bør være akseptable
 
Det syntes høres rart ut at det skal trekkes for manglende karamel. Typedefinisjonene til Norbrygg beskriver tydeligvis en klassisk amerikansk IPA slik den var for flere tiår siden, men amerikansk IPA har bevegd seg langt siden det (west-coast) og jeg syntes begge varianter bør være akseptable
Ja, det er helt riktig at det beskrives en klassisk IPA slik den var da typedefinisjonene ble beskrevet.

Som dommer forholder jeg meg til konkurransereglene, ikke mine preferanser for øl eller hva som er andre organisasjoners forståelse av en type. Da kan jeg ikke se bort fra reglene for IPA, fordi jeg synes at de burde vært oppdatert.

Samtidig så er må jeg jo også veie de ulike delene av beskrivelsen opp mot hverandre. Å dømme øl er ikke, som noen ser ut til å mene, ei slags sjekkliste der man enten er innenfor eller utenfor, men ei totalvurdering. I totalvurderinga av IPA skal det være karamell for å komme helt opp mot toppen, men det er en viss grad av vurdering hvor mye det skal telle.
 
Det er usikkert om jeg skal være med å dømme, men regner med det hvis jeg ikke deltar selv.

Jeg vil tolke det omtrent slik:
Først og fremst må humlebruken være vellykket. IPA er et humledrevet øl, og ingen maltbase kan veie opp for oksidert humle.
Så må balansen være riktig.
Maltbasen skal være riktig og det skal være noe karamell, men dette er kun avgjørende når resten er på plass.

Norbrygg beskriver altså en litt annen IPA enn BJCP. Så, ja, man kan bli trukket noe dersom det ikke er noe karamellpreg.
Det er jo som @loebrygg sier; dette er en historisk variant. Det blir jo ellers argumenttert for at man må ta hensyn til hvordan øltypene har utvikla seg, jfr. norsk pils, som nå skal være mindre bitter enn den var for noen tiår sida. Sitatet mitt fra BJCP er identisk i 2008- og 2015-utgavene, så det er ikke akkurat noe nytt, dette her.

Om folk ser på Norbrygg-definisjonen og brygger med karamellmalt, så taper de jo ikke noe på det. Det er ikke noe å vinne på å brygge med f.eks. bare basismalt og litt münchener, som er en klassisk amerikansk IPA-grist. Og da synes jeg det ville være rimelig å overse et åpenbart utdatert punkt i definisjonen.

edit: For ordens skyld så får jeg vel si at jeg ikke sitter på en lys IPA uten karamellmalt som jeg gjerne skulle sendt inn:).
 
Selv om typedefinisjonene er en retningslinje og skal bedømmes etter, er det likevel langt fra sikkert punktet om karamellmalt blir utslagsgivende: Ja, om to like gode øl konkurrerer om tittelen, kanskje, men jeg vil anta de fleste blir "felt" på andre feil og mangler før det kommer til det.
 
Selv om typedefinisjonene er en retningslinje og skal bedømmes etter, er det likevel langt fra sikkert punktet om karamellmalt blir utslagsgivende: Ja, om to like gode øl konkurrerer om tittelen, kanskje, men jeg vil anta de fleste blir "felt" på andre feil og mangler før det kommer til det.
Det du sier er kanskje at det er lov å bruke huet uten å si at man gjør det;)?

Men seriøst; hvor vanskelig er det å kjapt endre en åpenbar feil i en definisjon? Det er jo absolutt ingen tvil om at amerikansk IPA i virkeligheta der borte ikke nødvendigvis må brygges med karamellmalt og ha smak/aroma av karamell. Og da er det jo litt merkelig at vi sitter med en definisjon som krever det. Det er faktisk snakk om å bevare legitimiteten til argumentet om at definisjonene skal speile virkeligheta.
 
Det kan jo være verdt å minne om hva "svak" betyr i denne sammenhengen også:
Dommeren kan så vidt kjenne emnet. På grensen av deteksjonsgrense og det vil kreve noe trening å kjenne igjen emnet.
 
I intruksene står det "I denne konkuransen kan hver person delta med til sammen maksimum tre forskjellige bidrag per konkurranse." Bare for å være helt sikker: Det betyr at vi ikke kan levere mer enn tre bidrag totalt?
 
I intruksene står det "I denne konkuransen kan hver person delta med til sammen maksimum tre forskjellige bidrag per konkurranse." Bare for å være helt sikker: Det betyr at vi ikke kan levere mer enn tre bidrag totalt?
Helt korrekt Finn. Det er samme tekst som alltid har stått der ifb Pils-konkuransene

peram
 
Det kan jo være verdt å minne om hva "svak" betyr i denne sammenhengen også:
Dommeren kan så vidt kjenne emnet. På grensen av deteksjonsgrense og det vil kreve noe trening å kjenne igjen emnet.
NØ #500 er vel ikke brygget med noe karamellmalt, men er likevel et eksempel på en Imperial IPA, som skal ha en "Svak til kraftig maltaroma, med karakter av brød, kjeks og karamell". Poenget mitt er at en kan få en karamellaroma uten bruk av karamellmalt.

Men, det er vel ikke poenget til @Finn Berger. Forskjellen mellom kan ha og skal ha i BJCP vs. Norbrygg er vel klar og litt uforståelig.
 
Sist redigert:
NØ #500 er vel ikke brygget med noe karamellmalt, men er likevel et eksempel på en Imperial IPA, som skal ha en "Svak til kraftig maltaroma, med karakter av brød, kjeks og karamell". Poenget mitt er at en kan få en karamellaroma uten bruk av karamellmalt.

Men, det er vel ikke poenget til @Finn Berger. Forskjellen mellom kan ha og skal ha i BJCP vs. Norbrygg er vel klar og litt uforståelig.
Nemlig.

Jeg har hørt det påstått at humla kan gi karamell, så jeg googla etter sammenhengen mellom humle og karamell, og fant fire humler - ingen av dem hadde jeg hørt om - som visstnok skal ha karamell i smaksprofilen.

Jeg synes det virker veldig søkt å kreve maltaroma av en amerikansk IPA når den amerikanske definisjonen ikke gjør det. Det er åpenbart at det brygges amerikansk IPA uten hint av karamell. Den amerikanske definisjonen inkluderer både østkyst- og vestkysttradisjonen, mens den norske ekskluderer en god del av det som brygges innafor vestkysttradisjonen. Ingen av de to tradisjonene kan gjøre krav på noen forrang framfor den andre, så hvorfor skal den norske definisjonen bare akseptere østkysttradisjonen?

Det er mulig det lar seg gjøre å få fram en svak karamellkarakter uten å bruke karamellmalt. Men i og med at en risikerer at en dommer faktisk ikke klarer å kjenne den, og at det vil føre til trekk, vil en jo måtte være idiot om en brygger en amerikansk IPA for konkurranse uten å sikre seg at det er nok karamellmalt i gristen til at det kjennes.
 
Nemlig.

Jeg har hørt det påstått at humla kan gi karamell, så jeg googla etter sammenhengen mellom humle og karamell, og fant fire humler - ingen av dem hadde jeg hørt om - som visstnok skal ha karamell i smaksprofilen.

Jeg synes det virker veldig søkt å kreve maltaroma av en amerikansk IPA når den amerikanske definisjonen ikke gjør det. Det er åpenbart at det brygges amerikansk IPA uten hint av karamell. Den amerikanske definisjonen inkluderer både østkyst- og vestkysttradisjonen, mens den norske ekskluderer en god del av det som brygges innafor vestkysttradisjonen. Ingen av de to tradisjonene kan gjøre krav på noen forrang framfor den andre, så hvorfor skal den norske definisjonen bare akseptere østkysttradisjonen?

Det er mulig det lar seg gjøre å få fram en svak karamellkarakter uten å bruke karamellmalt. Men i og med at en risikerer at en dommer faktisk ikke klarer å kjenne den, og at det vil føre til trekk, vil en jo måtte være idiot om en brygger en amerikansk IPA for konkurranse uten å sikre seg at det er nok karamellmalt i gristen til at det kjennes.
Minner om at vi benytter norbrygg sine typedefinisjoner for bedømming, og hvis jeg ikke husker feil så har nettopp Amerikansk IPA blitt oppdatert ifb NM ?

Er "problemet" da løst ?

peram
 
Sist redigert:
Minner om at vi benytter norbrygg sine typedefinisjoner for bedømming, og hvis jeg ikke husker feil så har nettopp Amerikansk IPA blitt oppdatert ifb NM ?

Er "problemet" da løst ?

peram
Det har jeg aldri vært i tvil om. Jeg håper likevel at det ikke kommer til å bli et problem på den måten at denne detaljen blir avgjørende for resultatet av OM.

Når du bruker anførselstegn, mener du vel å si at dette er et konstruert problem. Jeg mener vi har et problem hvis man skulle bli straffa for å brygge en amerikansk IPA på en måte som er helt kurant i USA. Legitimiteten til definisjonssystemet hviler på at det har ei forankring i virkeligheta, og når det dømmes etter en definisjon som på ett viktig punkt ikke har det, har man definitivt et problem. Når kartet ikke stemmer med terrenget, bør kartet endres. Men jeg skjønner sjølsagt at det ikke vil bli gjort over natta.

Jeg skjønner også at definisjoner alltid vil kunne ha diskutable punkter, men samtidig finnes det udiskutable fakta de må forholde seg til. Ett sånt faktum er at det brygges IPA uten krystallmalt i USA, et annet er at det er anerkjent i den amerikanske definisjonen av amerikansk IPA. Det er dessuten ikke noe nytt: Formuleringa om at karamell godtas, men ikke er nødvendig, var der allerede i 2008-versjonen av BJCP, og blei ikke endra i 2015-versjonen.

Krystallmalt, som oftest i ganske små mengder, er vanlig i amerikanske IPA-oppskrifter. De fleste jeg har sett, har det. Men ikke alle har det, og det har vært en bevegelse bort fra det, parallelt med økende vekt på humla.

 
Det har jeg aldri vært i tvil om. Jeg håper likevel at det ikke kommer til å bli et problem på den måten at denne detaljen blir avgjørende for resultatet av OM.

Når du bruker anførselstegn, mener du vel å si at dette er et konstruert problem. Jeg mener vi har et problem hvis man skulle bli straffa for å brygge en amerikansk IPA på en måte som er helt kurant i USA. Legitimiteten til definisjonssystemet hviler på at det har ei forankring i virkeligheta, og når det dømmes etter en definisjon som på ett viktig punkt ikke har det, har man definitivt et problem. Når kartet ikke stemmer med terrenget, bør kartet endres. Men jeg skjønner sjølsagt at det ikke vil bli gjort over natta.

Jeg skjønner også at definisjoner alltid vil kunne ha diskutable punkter, men samtidig finnes det udiskutable fakta de må forholde seg til. Ett sånt faktum er at det brygges IPA uten krystallmalt i USA, et annet er at det er anerkjent i den amerikanske definisjonen av amerikansk IPA. Det er dessuten ikke noe nytt: Formuleringa om at karamell godtas, men ikke er nødvendig, var der allerede i 2008-versjonen av BJCP, og blei ikke endra i 2015-versjonen.

Krystallmalt, som oftest i ganske små mengder, er vanlig i amerikanske IPA-oppskrifter. De fleste jeg har sett, har det. Men ikke alle har det, og det har vært en bevegelse bort fra det, parallelt med økende vekt på humla.

Grunnen til at jeg skrev "problem" var at vi hele tiden har sagt at vi forholder oss til typedefinisjonene til Norbrygg. Slik jeg ser det - hvis man skal delta i konkuransen så må man brygge ihht de rettningslinjene som foreligger. På samme måte som at man ikke kan skøyte i klassisk Langrenn :)

I tillegg så håpet jeg at denne tråden kunne fokusere på ting rund konkurransen spesielt siden det er laget en egen tråd om typedefinisjoner.

det var alt.

peram
 
På samme måte som at man ikke kan skøyte i klassisk Langrenn :)
Med all respekt, dette synes jeg ikke var en god analogi. Dersom det ikke er lov å skøyte i skirenn i Norge, men det er lov i Sverige, Finland, kontinentet etc., så vil norske skiløpere ha en ulempe når de konkurrerer i utlandet. Og utenlandske løpere som konkurrerer i Norge blir disket...
 
Grunnen til at jeg skrev "problem" var at vi hele tiden har sagt at vi forholder oss til typedefinisjonene til Norbrygg. Slik jeg ser det - hvis man skal delta i konkuransen så må man brygge ihht de rettningslinjene som foreligger. På samme måte som at man ikke kan skøyte i klassisk Langrenn :)

I tillegg så håpet jeg at denne tråden kunne fokusere på ting rund konkurransen spesielt siden det er laget en egen tråd om typedefinisjoner.

det var alt.

peram
Det er greit, vi avslutter denne diskusjonen nå. Men all den stund det dreier seg om en konkurranse i amerikansk øl, og amerikansk IPA er en helt sentral kategori, så mener jeg diskusjonen om bedømming av denne øltypen har vært relevant.
 
Vil bare minne om at det er mulig å levere øl til denne i drammensveien 43 i dag 1630-1800. Pt er det 7 bryggere med 8 bidrag påmeldt
 
Får feilmelding om at jeg ikke har korrekt passord når jeg prøver å logge meg på konkurransesystemet. Men jeg er pålogget Norbrygg på både laptopp og mobil med passordet jeg prøver å bruke … Noen som kan hjelpe meg her?
 
Tilbake
Topp