Lars Bjørnstad
Norbrygg-medlem
Hei,
Her kommer en liten rapport fra hjemmebryggermiljøet i Busan, Sør-Koreas nest største by, der jeg for tiden oppholder meg. De som fulgte med på forrige ukes nyheter har fått med seg at dette var byen der krompen og Mette-Marit feiret en fremskyndet 17. mai forrige fredag, og de som fulgte ekstra godt med på TV kunne se undertegnede drikkende på en boks øl i bakgrunnen av den kongelige pilkastseansen... vel vel.
Til saken: Jeg kom over en koreansk webside for hjemmebryggere, og med "litt" hjelp fant jeg til min store overraskelse ut at de skulle ha møte et par dager senere, kun et stopp med T-banen unna der jeg bor. De har møter hver annen måned, og det var bare å melde seg på og ta med en flaske hjemmebrygg eller tre, men hvis man ikke hadde noe ferdig så var det også greit (noe som passet bra siden det første ølet jeg har brygget her nede fortsatt står og gjærer).
Lokalet var en restaurant/pub i annen etasje, og i en litt avskjermet del hadde det møtt opp ca 20 personer med diverse medbrakt. Det begynte med noe spesialimportert japansk kjøpeøl for å varme opp, så en hjemmelaget cider (veldig bra, ikke for søt eller tørr), før det ekte hjemmebrygget kom på bordet. Vi fikk vel servert en rundt 15-20 typer i løpet av kvelden, og variasjonen i utvalget var imponerende. Blant annet pale ale, brown ale, weissbier, witbier, belgisk ale, munchener dunkel, stout, imperial stout og rauchbier. Det var stort sett plastflasker med skrukork som ble brukt, noe som jo passet veldig bra med de 1,25-liters norske plastflaskene jeg har tatt med. Så da kan jeg gli inn i miljøet...
Bortsett fra ett av ølene, som var brygget i en Mr. Beer (denne liggende plasttønna) og var vedkommendes første brygg, sto ikke kvaliteten tilbake for det norske nivået. De virket også å være veldig gira på å prøve ut nye og litt sære ingredienser og varianter som rauchbier etc. Så det var absolutt bra å få smakt på litt ekte hjemmebrygg med mye humle og smak igjen..! Ingrediensene var av samme sort som vi bruker i Norge, hovedsakelig importert fra USA. Det var en god blanding av ekstrakt- og maltbrygg. Og alle oppskriftene ble behørig presentert med projektor på et lerret.
Det var også et par-tre kvinnelige deltakere som hadde møtt opp "helt på egen hånd", og det var tydelig at hjemmebrygging ikke var en like mannsdominert hobby som i Norge. Dette tror jeg henger sammen med at produksjonen av tradisjonelle alkoholholdige drikker som ris-"øl" (makgeolli), fruktvin etc har vært en typisk husmorsyssel (slik det jo var i Europa også, før den industrielle revolusjon).
Litt småmat ble også servert (som alltid når man drikker i Korea), både vestlig inspirert og den tradisjonelle tørkede fisken og blekkspruten. Siste øl var et fat med spesialimportert Paulaner Salvator dobbelbokk, som også smakte utmerket. Til slutt var det en uhøytidelig avstemning over de beste ølene, og vinnerne fikk diverse ingredienser i premie. Alle de
fremmøtte fikk videre 5 kg koreansk pilsnermalt, så den ser jeg frem til å prøve (var visstnok lavt modifisert - og dessuten må jeg få kvernet den...). En kapselpåsettertang fikk jeg også med meg, men den var fra et konkursbo og var noe rusten, så jeg etterpå...
Jeg må innrømme at jeg ikke forsto alt som ble sagt og diskutert, men jeg hadde jo med meg tolk så jeg fikk med meg det viktigste... Og lederen for gruppa var en IT-forsker fra byens mest prestisjetunge universitet, han hadde vært i USA og snakket bra engelsk.
Alt i alt en trivelig kveld, og en bra måte å møtes på for hjemmebryggere, synes jeg. Mer uhøytidelig og mye enklere å arrangere enn et stort arrangement som NM, og samtidig mer enn bare å møtes på en pub for å drikke kjøpeøl. Nå er det jo litt vanskelig å gjøre noe sånt på en pub i Norge, men hvis man bruker et lokale som eldresenteret på Tåsen (der NM-forbedømningen ble holdt i år) kunne det jo være noe å prøve... Og en bra måte for lokallag å møtes på.
Da satser jeg på å ta med 1-2 brygg neste gang, og håper at forventningene ikke blir gjort til skamme etter å ha presentert meg som forhenværende leder i den norske hjemmebryggerforeningen...!
mvh
Lars Bjørnstad
PS. Synes det passet bra inn i underforumet Regionalt forum - Her kan du omtale regionalt begrensede aktiviteter
Her kommer en liten rapport fra hjemmebryggermiljøet i Busan, Sør-Koreas nest største by, der jeg for tiden oppholder meg. De som fulgte med på forrige ukes nyheter har fått med seg at dette var byen der krompen og Mette-Marit feiret en fremskyndet 17. mai forrige fredag, og de som fulgte ekstra godt med på TV kunne se undertegnede drikkende på en boks øl i bakgrunnen av den kongelige pilkastseansen... vel vel.
Til saken: Jeg kom over en koreansk webside for hjemmebryggere, og med "litt" hjelp fant jeg til min store overraskelse ut at de skulle ha møte et par dager senere, kun et stopp med T-banen unna der jeg bor. De har møter hver annen måned, og det var bare å melde seg på og ta med en flaske hjemmebrygg eller tre, men hvis man ikke hadde noe ferdig så var det også greit (noe som passet bra siden det første ølet jeg har brygget her nede fortsatt står og gjærer).
Lokalet var en restaurant/pub i annen etasje, og i en litt avskjermet del hadde det møtt opp ca 20 personer med diverse medbrakt. Det begynte med noe spesialimportert japansk kjøpeøl for å varme opp, så en hjemmelaget cider (veldig bra, ikke for søt eller tørr), før det ekte hjemmebrygget kom på bordet. Vi fikk vel servert en rundt 15-20 typer i løpet av kvelden, og variasjonen i utvalget var imponerende. Blant annet pale ale, brown ale, weissbier, witbier, belgisk ale, munchener dunkel, stout, imperial stout og rauchbier. Det var stort sett plastflasker med skrukork som ble brukt, noe som jo passet veldig bra med de 1,25-liters norske plastflaskene jeg har tatt med. Så da kan jeg gli inn i miljøet...
Bortsett fra ett av ølene, som var brygget i en Mr. Beer (denne liggende plasttønna) og var vedkommendes første brygg, sto ikke kvaliteten tilbake for det norske nivået. De virket også å være veldig gira på å prøve ut nye og litt sære ingredienser og varianter som rauchbier etc. Så det var absolutt bra å få smakt på litt ekte hjemmebrygg med mye humle og smak igjen..! Ingrediensene var av samme sort som vi bruker i Norge, hovedsakelig importert fra USA. Det var en god blanding av ekstrakt- og maltbrygg. Og alle oppskriftene ble behørig presentert med projektor på et lerret.
Det var også et par-tre kvinnelige deltakere som hadde møtt opp "helt på egen hånd", og det var tydelig at hjemmebrygging ikke var en like mannsdominert hobby som i Norge. Dette tror jeg henger sammen med at produksjonen av tradisjonelle alkoholholdige drikker som ris-"øl" (makgeolli), fruktvin etc har vært en typisk husmorsyssel (slik det jo var i Europa også, før den industrielle revolusjon).
Litt småmat ble også servert (som alltid når man drikker i Korea), både vestlig inspirert og den tradisjonelle tørkede fisken og blekkspruten. Siste øl var et fat med spesialimportert Paulaner Salvator dobbelbokk, som også smakte utmerket. Til slutt var det en uhøytidelig avstemning over de beste ølene, og vinnerne fikk diverse ingredienser i premie. Alle de
fremmøtte fikk videre 5 kg koreansk pilsnermalt, så den ser jeg frem til å prøve (var visstnok lavt modifisert - og dessuten må jeg få kvernet den...). En kapselpåsettertang fikk jeg også med meg, men den var fra et konkursbo og var noe rusten, så jeg etterpå...
Jeg må innrømme at jeg ikke forsto alt som ble sagt og diskutert, men jeg hadde jo med meg tolk så jeg fikk med meg det viktigste... Og lederen for gruppa var en IT-forsker fra byens mest prestisjetunge universitet, han hadde vært i USA og snakket bra engelsk.
Alt i alt en trivelig kveld, og en bra måte å møtes på for hjemmebryggere, synes jeg. Mer uhøytidelig og mye enklere å arrangere enn et stort arrangement som NM, og samtidig mer enn bare å møtes på en pub for å drikke kjøpeøl. Nå er det jo litt vanskelig å gjøre noe sånt på en pub i Norge, men hvis man bruker et lokale som eldresenteret på Tåsen (der NM-forbedømningen ble holdt i år) kunne det jo være noe å prøve... Og en bra måte for lokallag å møtes på.
Da satser jeg på å ta med 1-2 brygg neste gang, og håper at forventningene ikke blir gjort til skamme etter å ha presentert meg som forhenværende leder i den norske hjemmebryggerforeningen...!
mvh
Lars Bjørnstad
PS. Synes det passet bra inn i underforumet Regionalt forum - Her kan du omtale regionalt begrensede aktiviteter