FrodeSy
Norbrygg-medlem
Sitat fra Jens Maudals artikkel om gjenbruk av gjær av 14.04.07:
"Parallell kultivering. Metoden går ut på å bygge opp f.eks. fra en Wyeast-gjærpose en stor gjærstarter på 1-2 liter, denne kan da deles i et antall mindre startere avhengig av hvor stor kultur man lager. Delingen bør skje helst før starteren er utgjæret, da plasseres de alle i kjøleskapet og er klare til bruk. Gjort på denne måten kan de lagres i flere måneder uten fare for å bli ødelagt. Det er viktig at de settes kaldt mens det ennå er nok næring for gjæren, i kjøleskapet er gjæraktiviteten svært lav, en liten mengde næring kan holde liv i gjæren i lang tid. På denne måten får man god økonomi ut av en gjærpose."
Synes at dette med parallell kultivering virker enklere å få til enn å bruke gjærkaka, så jeg lurer på om noen har erfaring med denne metoden.
Har en pakke Wyeast 1056 American ale som jeg har tenkt å bruke til to IPAer (NØs IPA og en til som jeg ennå ikke har bestemt meg for, men antar at det blir et brygg med OG mellom 1060 og 1080 (DIPA?). Er veldig usikker på hvor stor gjærstarter jeg må lage for å kunne fordele denne på to brygg. Har noen gode innspill på denne (fra en sunnmøring som vil ha mest mulig for pengene :ber?
"Parallell kultivering. Metoden går ut på å bygge opp f.eks. fra en Wyeast-gjærpose en stor gjærstarter på 1-2 liter, denne kan da deles i et antall mindre startere avhengig av hvor stor kultur man lager. Delingen bør skje helst før starteren er utgjæret, da plasseres de alle i kjøleskapet og er klare til bruk. Gjort på denne måten kan de lagres i flere måneder uten fare for å bli ødelagt. Det er viktig at de settes kaldt mens det ennå er nok næring for gjæren, i kjøleskapet er gjæraktiviteten svært lav, en liten mengde næring kan holde liv i gjæren i lang tid. På denne måten får man god økonomi ut av en gjærpose."
Synes at dette med parallell kultivering virker enklere å få til enn å bruke gjærkaka, så jeg lurer på om noen har erfaring med denne metoden.
Har en pakke Wyeast 1056 American ale som jeg har tenkt å bruke til to IPAer (NØs IPA og en til som jeg ennå ikke har bestemt meg for, men antar at det blir et brygg med OG mellom 1060 og 1080 (DIPA?). Er veldig usikker på hvor stor gjærstarter jeg må lage for å kunne fordele denne på to brygg. Har noen gode innspill på denne (fra en sunnmøring som vil ha mest mulig for pengene :ber?