Finn Berger
Moderator
Jeg satte en Tripel i går, oppskrift så original som mulig basert på info i Stan Hieronymus' Brew Like a Monk. Der står det også om Extra, et øl som Westmalle i følge boka brygger kun til munkene, og som nærmest må være en light-versjon av trippelen - skjønt det har en historie som går 100 år lenger tilbake i tid enn trippelen.
Nå har det ølet vært å få på polet, så de gode trappistene har vel funnet ut at de må dele med resten av verden. Jeg testa det for ei stund sida, og det var jo godt. Og siden jeg nå har Westmallegjæren i hus, ville det jo være synd å ikke brygge en lillebror til Tripel'en.
Noen som har prøvd seg på å brygge dette? Det er vel nærmest en saison, bare med en litt annen gjær. 100% pilsnermalt, 5,3% (den de selger har 4,8), 88% utgjæring og ganske tungt humla, sier Hieronymus.
Jeg tenker å brygge den som trippelen, dvs. maks gjærbarhet og ikke høyere gjæringstemperatur enn 20 grader, samt 4 ukers lagering på 8 grader før tapping.
Edit: Etter litt folkeopplysning fra @Jens Erik Jacobsen og @Kold Brygg har jeg fått med stilbetegnelsene "enkel" og "patersbier". "Blond(e)" har visst også vært brukt. Stan Hieronymus nevner ingen stilbetegnelse på dette ølet i Brew Like a Monk. Det er kanskje ikke så rart, siden boka er fra 2005. og ikke noe sånt øl da blei solgt - ikke av noen av klosterbryggeriene, i alle fall, trur jeg. Noen storselger er det vel ikke nå heller, men det finnes noen. (Westmalles Ekstra kom visst på markedet i 2010.)
edit2: Blei plutselig klar over at BJCP har inkludert denne øltypen i sitt sett av definisjoner, under navnet "Trappist single": https://www.bjcp.org/style/2015/26/26A/trappist-single/
Nå har det ølet vært å få på polet, så de gode trappistene har vel funnet ut at de må dele med resten av verden. Jeg testa det for ei stund sida, og det var jo godt. Og siden jeg nå har Westmallegjæren i hus, ville det jo være synd å ikke brygge en lillebror til Tripel'en.
Noen som har prøvd seg på å brygge dette? Det er vel nærmest en saison, bare med en litt annen gjær. 100% pilsnermalt, 5,3% (den de selger har 4,8), 88% utgjæring og ganske tungt humla, sier Hieronymus.
Jeg tenker å brygge den som trippelen, dvs. maks gjærbarhet og ikke høyere gjæringstemperatur enn 20 grader, samt 4 ukers lagering på 8 grader før tapping.
Edit: Etter litt folkeopplysning fra @Jens Erik Jacobsen og @Kold Brygg har jeg fått med stilbetegnelsene "enkel" og "patersbier". "Blond(e)" har visst også vært brukt. Stan Hieronymus nevner ingen stilbetegnelse på dette ølet i Brew Like a Monk. Det er kanskje ikke så rart, siden boka er fra 2005. og ikke noe sånt øl da blei solgt - ikke av noen av klosterbryggeriene, i alle fall, trur jeg. Noen storselger er det vel ikke nå heller, men det finnes noen. (Westmalles Ekstra kom visst på markedet i 2010.)
edit2: Blei plutselig klar over at BJCP har inkludert denne øltypen i sitt sett av definisjoner, under navnet "Trappist single": https://www.bjcp.org/style/2015/26/26A/trappist-single/
Sist redigert: