Stig Aa. skrev:Morn.
Har et rom som holder ca 11 grader og tenker det er perfekt for å prøve meg på min første pils. Men så er det dette med at den skal lagres på ca. 4 grader i ca. 4 uker. Hvor avgjørende er dette? Hvis den lagres på 11 grader... hva skjer da?
Kald lagring vil etter sigende gi en noe renere smak på ølet. Jeg har lagret mye pils på 10-12 grader og mye på ca 4 grader og kan ikke si at jeg ser den store forskjellen. Kald lagring vil og kunne felle mer proteiner i ølet og gi et klarere øl med mindre kjøletåke. Dette er sikkert riktig. Men den pilsen som hadde værst kjøletåke hittil var en som ble lagret mellom 0 og 4 grader. Det var ganske sikkert en tilfeldighet. Uansett er det min mening at det er mer enn fullt mulig å få til svært god pils selv om den lagres mellom 10 og 12 grader etter gjæring. Da er selve gjæringsforløpet svært mye viktigere.
Nok gjær og nok O2 og for all del ikke gjør som enkelte produsenter anbefaler å pitche på 16-18 grader. Pitch heller 1-2 grader kaldere enn gjæringstemperaturen og juster opp varmen til anbefalt temperatur etter at gjæringa har startet. Det er etter min mening viktigere for å få en ren pils.
mvh
Bårdd
Jeg har samme utfordring som noen over her skriver. Jeg har laget en dobbel batch med pils, og skulle ha lagret på 0-4 grader nå som carboneringen er unnagjort. Noen over skriver at de ikke merker stor forskjell på om ølet er lagret på 4 eller 12 grader. Men det er sikkert 20 grader der jeg lagrer mesteparten av flaskene nå. Noen som har hatt negative erfaringer med det?
Jeg hadde med et fat på bryggerlaugsmøte. Det mistet jo temperaturen utover kvelden. Ble satt i bilen hvor det sto til neste dag. Var sikkert oppe i 20-25gr. Satte det tilbake kjølig, men det har iallefall fått seg en knekk. Om det blir drukket opp eller slått ut vet jeg ikke. Det får stå så lenge jeg ikke trenger fatet tenker jeg.
--