Hei!
Er det noen der ute som har erfaring med bruk av pors i ølbrygging? Jeg ser at temaet PORS som smakstilsettning i øl har vært diskutert i forumet tidligere, men det er sparsomt med erfaringsdeling, utover at "det smakte bra osv"...
Jeg har tidligere brukt porsblader og rakler til fremstilling av urtebrennevin, hvor resultatet ble meget bra. Smaken minner om lukten av skog, granbar, harpiks og duften av myrtjern en varm sommerkveld... meget godt alternativ til akevitten ved fet, salt og røkt mat, eller som følge til grillmaten om sommeren. For de som vil prøve: Plukk 1 dl nyutsprungne blader av pors om våren (om et par uker). La dem trekke i 70 cl brennevin (bruk ikke sterkere brennevin en 40%. Anbefaler en vodka av høy kvalitet)i 2-3 dager på et mørkt sted. bruk en tesil som filter (ikke kaffefilter) og tapp på flaske. Vinner mye på å lagres (klar til julebordsessongen, fantastisk til grillsessongen).
Det jeg har lest om pors til urtebrennevin (rekner med at det samme gjelder for bruk i øl?), er at blader bør sankes tidlig på sessongen, når det er nyutsprunnget. Da har de minst bitterstoffer i seg og mest aroma. Porsblader kan fryses og brukes etter behov, og er således et anvendelig råstoff. Jeg har funnet pors i strandkanten/torvkanten ved skogsvann og tjern på det sentrale østlandsområdet. Finnmarkspors har jeg også vært borti på turer i østfinnmark, men den er GIFTIG!!
Jeg har vært i skogen i helgen og plukket en liter med porsrakler. De lukter fantastisk og minner om små humlekongler. Smaken er en blanding av timian,humle og lime, og jeg mener at de har en mer kompleks smakssammensettning en jeg kan huske å ha funnet i porsblader. Så omsider kommer jeg til spørsmålene mine;
* Er det noen som har erfaring med bruk av pors i ølbrygging?
* Er det noen som har brukt både rakler og blader og har noen erfaring om disse bidrar på ulik måte i smaken av det ferdige brygget?
* Bør blader og rakler tørkes før bruk eller kan de brukes ferske?
* Er det noen som har en oppskrift på et porsøl som de ønsker å dele?
MVH
Thomas Vold
Er det noen der ute som har erfaring med bruk av pors i ølbrygging? Jeg ser at temaet PORS som smakstilsettning i øl har vært diskutert i forumet tidligere, men det er sparsomt med erfaringsdeling, utover at "det smakte bra osv"...
Jeg har tidligere brukt porsblader og rakler til fremstilling av urtebrennevin, hvor resultatet ble meget bra. Smaken minner om lukten av skog, granbar, harpiks og duften av myrtjern en varm sommerkveld... meget godt alternativ til akevitten ved fet, salt og røkt mat, eller som følge til grillmaten om sommeren. For de som vil prøve: Plukk 1 dl nyutsprungne blader av pors om våren (om et par uker). La dem trekke i 70 cl brennevin (bruk ikke sterkere brennevin en 40%. Anbefaler en vodka av høy kvalitet)i 2-3 dager på et mørkt sted. bruk en tesil som filter (ikke kaffefilter) og tapp på flaske. Vinner mye på å lagres (klar til julebordsessongen, fantastisk til grillsessongen).
Det jeg har lest om pors til urtebrennevin (rekner med at det samme gjelder for bruk i øl?), er at blader bør sankes tidlig på sessongen, når det er nyutsprunnget. Da har de minst bitterstoffer i seg og mest aroma. Porsblader kan fryses og brukes etter behov, og er således et anvendelig råstoff. Jeg har funnet pors i strandkanten/torvkanten ved skogsvann og tjern på det sentrale østlandsområdet. Finnmarkspors har jeg også vært borti på turer i østfinnmark, men den er GIFTIG!!
Jeg har vært i skogen i helgen og plukket en liter med porsrakler. De lukter fantastisk og minner om små humlekongler. Smaken er en blanding av timian,humle og lime, og jeg mener at de har en mer kompleks smakssammensettning en jeg kan huske å ha funnet i porsblader. Så omsider kommer jeg til spørsmålene mine;
* Er det noen som har erfaring med bruk av pors i ølbrygging?
* Er det noen som har brukt både rakler og blader og har noen erfaring om disse bidrar på ulik måte i smaken av det ferdige brygget?
* Bør blader og rakler tørkes før bruk eller kan de brukes ferske?
* Er det noen som har en oppskrift på et porsøl som de ønsker å dele?
MVH
Thomas Vold