Porter med kaffe?

Her er oppskriften jeg tenker å prøve meg på, kopiert deler av nøgne ø sin oppskrift og lagt til\endret mengder selv. Lurer litt på å tilsette kaffebønner ved 0 min, noen som har forslag til type og eventuelt mengder?

Ellers mottas tips og råd mht basisoppskriften med takk!

Recipe: Morgenkaffe
Brewer: Alexander Dagestad
Asst Brewer:
Style: Robust Porter
TYPE: All Grain
Taste: (30,0)

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 28,82 l
Post Boil Volume: 26,52 l
Batch Size (fermenter): 25,00 l
Bottling Volume: 24,00 l
Estimated OG: 1,070 SG
Estimated Color: 88,0 EBC
Estimated IBU: 53,8 IBUs
Brewhouse Efficiency: 75,00 %
Est Mash Efficiency: 76,5 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
5,75 kg Pale Malt (2 Row) UK (7,5 EBC) Grain 1 72,8 %
0,60 kg Caramel/Crystal Malt - 80L (160,0 EBC) Grain 2 7,6 %
0,60 kg Oats, Malted (2,0 EBC) Grain 3 7,6 %
0,50 kg Chocolate Malt (1000,0 EBC) Grain 4 6,3 %
0,30 kg Munich Malt (14,5 EBC) Grain 5 3,8 %
0,15 kg Black (Patent) Malt (1400,0 EBC) Grain 6 1,9 %
30,00 g Chinook [13,00 %] - First Wort 90,0 min Hop 7 40,8 IBUs
20,00 g Northern Brewer [8,50 %] - Boil 15,0 min Hop 8 7,5 IBUs
20,00 g Northern Brewer [8,50 %] - Boil 10,0 min Hop 9 5,5 IBUs
2,0 pkg California Ale (White Labs #WLP001) [35, Yeast 10 -


Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Full Body
Total Grain Weight: 7,90 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Saccharification Add 20,60 l of water and heat to 67,0 C ove 67,0 C 50 min
Mash Out Heat to 76,0 C over 12 min 76,0 C 5 min

Sparge: Batch sparge with 2 steps (Drain mash tun , 16,13l) of 75,6 C water
 
Kaldtrekk kaffen og tilsett før flasking, det har jeg hatt gode erfaringer med. :)
60-70 gram kaffe pr. 20 liter. Kaldtrekk den i en presskanne over natten.
 
Hva er fordelene med å kaldtrekke i forhold til å lage den varm? Har bare brukt kaffe en gang, da brukte jeg presskanne og bare helte varm kaffe i dunken et par dager før flasking. Det gikk veldig bra.
 
Diskuterte dette med Mikkeller på mail og på Nøgne. Han benytter ferdig traktet kaffe (stempelkanne). Han benyttet denne metoden etter han kontaktet Alesmith for å høre hva de gjorde med sin Speedway Stout. De anbefalte å lage kaffen på den måten som gav best resultat. Smak på kaldutrekk av kaffe og smak så på en optimalt traktet kaffe.

Mitt tips: bruk en god kaffe med lav bitterhet. Espresso shots eller Aeropress (pass på å ha så optimal temp som mulig). Tilsett kaffen ved flasking/fating.
 
Hvis poenget er å tilsette så tett opptil tapping som mulig
Hvorfor ikke da bare ha kaffen i ølglasset? o_O
 
Praksisen stammer fra kommersielle bryggerier. Vanskelig å selge et øl med kaffen utenom ;)

Når man lager ølet selv kan man jo tilsette kaffe - to taste.
 
Smakte på denne litt før tapping, og siden jeg har hatt to stouts før som jeg ikke synes var noe bra overhodet, alt for tynne og spisse i smak. Synes denne var fortreffelig selv før karbonering og valgte derfor å bare tappe den uten kaffe, selv med en ABV på litt over 7% var den smooth. Blir ikke bedre en det :)
 
Tilbake
Topp