Hei..
Har brygget ca 8 brygg av malt og etter oppskrifter til no..Men eg har eit problem med alle ølene eg lager..Uansett hvordan eg brygger og hvilket øl eg brygger og med tanke på temperaturer og mesking skylling osv, så får eg ein stram (bitter) ettersmak av alle ølene eg lager og det er den samme smaken i alle typer øl.Eg lurer på hva som kan gjøre dette..Eg lagrer alle mine øl på flasker med sukker som karbonering.sukkerlaken blir kokt og kjølt ned med lokk over seg.Eg har enda ikkje opplevd flaske bomber som om ølet hvar innfisert,men lurer på om det faktisk er det? !! Men eg har lest og sett at visst eit øl holder på skummet lenge så er det eit bra øl..Og visst skummet synker fort så er det dårlig..mine brygg så pleier skummet og holde seg oppe og synker svært sakte!!Og da tyder det på at ølet er bra.Dvs ein skummtopp på 2,5 cm synker ned til 1 cm på 2 min..
Bryggingen
starter med vann og malt som etter oppskrift. Så får eg temperatur på 75-76 c og tømmer malten oppi.den er nyknust frå egen kvern..rører rundt og får temperaturen ned i 66 grader..meskingen har vert litt ujevn med +-5c og eg lurer på om det er det som lager smaken..Har fått ny panne og induksjons plate på 3.5Kw og har klart og holde vann med sirkulasjon i 1 time og hatt 0,1 C forskjell i løpet av 1 time
Jeg har hatt uten og med sirkulasjon under meskingen.uten noen forskjell på ettersmaken..
etter 1 time mesking så skyller eg i 1,5 time på 66-70 grader..har prøvd med lavere temperatur og høyrere temperatur heilt opp i 80 grader..Fortsatt ingen forskjell på ettersmaken..
Så koker eg vørteren i 1 time med humle..Og har oppi kjølespiralen 15min før kokingen er ferdig og kjøler ned med alu folie over panna for ikkje og få uønskede bakterier støv osv oppi vørteren..kjølingen tar 45 min til 20C Så lager eg starter av ferskt gjær..Vannet koker eg først og har oppi eit glass kokende.setter over alu folie og kjøler ned til romtemperatur før eg tar oppi gjæret og lar stå i 15-20 minutt før det går oppi vørteren mens eg heller det ned i gjærkaret..Alt utsyr blir vasket med zalo antibac og blir skyllt svært godt..Og så heller eg starsann blanding oppi gjærkaret og rister godt med lokket på og lar stå i min 15 min med gjærlås i og starsan i gjærlåsen..Tømmer så ut overflødig starsan før vørteren går nedi..sprayer lokket med stasann før eg setter det på karet for siste gang før gjæring..Er veldig obs med rensligheten når ølet er under kjøling og er kalt så alt utstyr blir rengjort og sprayet med starsan før det ev går ned i vøreteren..
Er det noen som kan ha ein anelse om hva som lager denne smaken på mine øl??Er heilt tom for ideer om hva som kan gjøre det?????Ps ølet er av ein slik karakter at det blir helt ut i sluken etter noen mnd på flaske...
Har brygget ca 8 brygg av malt og etter oppskrifter til no..Men eg har eit problem med alle ølene eg lager..Uansett hvordan eg brygger og hvilket øl eg brygger og med tanke på temperaturer og mesking skylling osv, så får eg ein stram (bitter) ettersmak av alle ølene eg lager og det er den samme smaken i alle typer øl.Eg lurer på hva som kan gjøre dette..Eg lagrer alle mine øl på flasker med sukker som karbonering.sukkerlaken blir kokt og kjølt ned med lokk over seg.Eg har enda ikkje opplevd flaske bomber som om ølet hvar innfisert,men lurer på om det faktisk er det? !! Men eg har lest og sett at visst eit øl holder på skummet lenge så er det eit bra øl..Og visst skummet synker fort så er det dårlig..mine brygg så pleier skummet og holde seg oppe og synker svært sakte!!Og da tyder det på at ølet er bra.Dvs ein skummtopp på 2,5 cm synker ned til 1 cm på 2 min..
Bryggingen
starter med vann og malt som etter oppskrift. Så får eg temperatur på 75-76 c og tømmer malten oppi.den er nyknust frå egen kvern..rører rundt og får temperaturen ned i 66 grader..meskingen har vert litt ujevn med +-5c og eg lurer på om det er det som lager smaken..Har fått ny panne og induksjons plate på 3.5Kw og har klart og holde vann med sirkulasjon i 1 time og hatt 0,1 C forskjell i løpet av 1 time
Jeg har hatt uten og med sirkulasjon under meskingen.uten noen forskjell på ettersmaken..
etter 1 time mesking så skyller eg i 1,5 time på 66-70 grader..har prøvd med lavere temperatur og høyrere temperatur heilt opp i 80 grader..Fortsatt ingen forskjell på ettersmaken..
Så koker eg vørteren i 1 time med humle..Og har oppi kjølespiralen 15min før kokingen er ferdig og kjøler ned med alu folie over panna for ikkje og få uønskede bakterier støv osv oppi vørteren..kjølingen tar 45 min til 20C Så lager eg starter av ferskt gjær..Vannet koker eg først og har oppi eit glass kokende.setter over alu folie og kjøler ned til romtemperatur før eg tar oppi gjæret og lar stå i 15-20 minutt før det går oppi vørteren mens eg heller det ned i gjærkaret..Alt utsyr blir vasket med zalo antibac og blir skyllt svært godt..Og så heller eg starsann blanding oppi gjærkaret og rister godt med lokket på og lar stå i min 15 min med gjærlås i og starsan i gjærlåsen..Tømmer så ut overflødig starsan før vørteren går nedi..sprayer lokket med stasann før eg setter det på karet for siste gang før gjæring..Er veldig obs med rensligheten når ølet er under kjøling og er kalt så alt utstyr blir rengjort og sprayet med starsan før det ev går ned i vøreteren..
Er det noen som kan ha ein anelse om hva som lager denne smaken på mine øl??Er heilt tom for ideer om hva som kan gjøre det?????Ps ølet er av ein slik karakter at det blir helt ut i sluken etter noen mnd på flaske...