Pussig nybegynnerspørsmål

syver

 
Sikkert dumt spørsmål men:
Har til nå brygget byggesett og ekstrakt/minimash. Siste to batcher, en IPA OG 1079-FG 1010 og en stout OG 1059-FG 1012 på 25liter hver. Når jeg har fått disse på fat så legger jeg merke til at størrelsenforskjellen på gjærkakene en ganske formidabel. IPA'en hadde nok en gjærkake på 4-5 cm oppetter veggen i bøtta mens stouten hadde en kake som bare gikk ca 2 cm oppetter veggen.

Brukt samme mengde gjær Safale 04 på den ene og Safale 05 på den andre. Hvorfor er det slik? Har jeg gjort noe feil eller ??    :eek:
 
Skyter litt fra hoften her. Det kan vel være at du har fått med noe arbhumlegrums men at det skal utgjøre flere centimeter oppetter veggen er vel ikke sannsynlig?

Men ipa'en hadde høyere OG og da er det vel mer næring til gjæren og det vil vel føre til høyere gjærproduksjon?

Ellers kan vel de ulike gjærtypene utgjøre en forskjell - men det vet jeg ikke noe om.
 
Ørnegård skrev:
Men IPA'en hadde høyere OG og da er det vel mer næring til gjæren og det vil vel føre til høyere gjærproduksjon?

Ellers kan vel de ulike gjærtypene utgjøre en forskjell - men det vet jeg ikke noe om.

Høres ut som en plausibel forklaring.
 
Tilbake
Topp