"trekking" av humle

loebrygg

Norbrygg-medlem
Hei, fikk en idé koking av humle.
Hvis man bringer vørteren til la oss si 60 grader for så å tilsette humle og la den trekke ut (f.eks 60 min.) etter at man har slått av plata på samme måte som når man trekker pølser.
Ville det vært en idé, ville man ikke da både fått med aroma go bitterhet?
 
Tja, det er bare å forsøke. I utgangspunktet styres uttrekket av stoffene i humla av ting som pH, temperatur, kontakttid og SG, så du får ikke samme humleprofil av å trekke ved 60 °C i en time som å koke den i en time. Tankene minner vagt om first wort hopping, som går ut på at du tilsetter humla til kokekaret idet du tapper vørteren fra meskekaret, slik at den nettopp trekkes ved lavere temperatur initielt. Det skal gi en bedre og fyldigere humleprofil, men merk at da kokes humla etterpå.

Merk også at trekking ikke er noen erstatning for å koke vørteren. Koking har som effekt at den får proteiner til å utfelle seg, dessuten steriliserer den vørteren. Begge deler ønsker du sterkt å gjøre, og mangel på det kan gi henholdsvis uklart og infisert øl. Kokingen - og ikke minst rask nedkjøling er for å eliminere mest mulig DMS, så å holde den nylig tappede vørteren på 60 °C i en time og så kjøle ned tror jeg kan gi deg en DMS-bombe, spesielt om du bruker tysk lagermalt. Men det er mulig temperaturen skulle være enda litt høyere for virkelig å ta det helt ut.

Dersom du ønsker å ekstrahere både aroma og bitterhet fra en og samme humle, finnes det en teknikk der du bruker samme humleposen som aroma-humle i ett brygg og som bitterhumle i neste. Men gitt at humleprisene er såvidt lave i forhold til den arbeidsinnsatsen som hjemmebryggere legger ned, så kjøp heller dobbelt opp med humle :)
 
Tilbake
Topp