Redde flasket øl

Mens jeg ventet på at AG utstyr skulle komme på plass startet jeg med ett St. Peters IPA sett. Utålmodig som jeg var(er), bestemte jeg meg for å teste cold crash ca 1 uke etter start gjæring samt litt ekstra tørrhumling. Det var 0 aktivitet, så tok ikke noe mål. Etter en snau uke i 0-10c på dunken, ble de flasket.

Problem 1: FG er 1.030. Så det smaker krydret sukkerlake. Fant ut dette ved flasking, men satset på at karbonering vill dytte det ned noen punkter til. OG var 1.052, så det er forsvinnende lite alkohol.

Problem 2: Det virker ikke som det er noe fres i karboneringen. Det samler seg en del gjær/bunnfall i flasken, men eller er det rimelig flatt etter 2 uker i ca 20c.

Anser denne batchen som tapt, men har lyst til å eksperimentere litt. Planen er å helle tilbake innholdet i gjæringskar (forsiktig), tilsette ca 5dl candi sirup, og ny gjær. regner med att ny OG vil ligge rundt 1.040, og eksisterende alkohol rudt 3,5%.

Det store spørsmålet er hvordan få det til å gjære uten å tilsette oksygen, som jeg skjønner ville vært dumt på dette stadiet. Jeg har en dunk med belgisk golden ale som akkurat har begynt å gjære med M27 gjær. Denne skal visstok kunne gjære helt ned mot (og under) 1.000. Kan jeg ta en øse fra toppen på denne og helle over i dunken med feilslått IPA? eller vil dette være alt for lite gjær. Har ikke tilgang på utstyr til å lage starter for øyeblikket, men kan til nød skaffes.

Har også en konisk dunk (SS brew) med 10% porter på som har stått 1 uke, og er stort sett ferdig med gjæringen, så det er enkelt å tappe gjær fra denne (Nottingham)

Alternativt pitche hele IPA'n på gjæren fra den belgiske når den er ferdig, kanskje med 1 liter candi sirup?

Skjønner at dette ikke blir ideelt uansett, men alternativet er å helle ut.
 
Var det min hadde jeg nok valgt å tømme ut. Men gidder du ta jobben så er det flott for oss andre å få bekreftet at det smaker papp etter en slik øvelse. Man vet jo aldri før man har forsøkt.
Har erfart at Belle Saison kan fortsette utgjæring etter at andre har gitt opp. Det vil nok smake Belle etterpå.
Rehydrer en pakke og gi det en halvkilo sukker som starthjelp.
-M27 kjenner jeg ikke til. Nottingham har jeg mindre tro på.
 
Sidan du uansett skal sette dette brygget inn i ein ny gjæringsprosess, ville eg ikkje vore bekymra for eventuelle små mengder oksygen du tilførar ved å helle over. Kjøl flaskene ned til 0 grader og hell i veg, seier eg. Dodraugen klarar seg sjølv, du treng ikkje fôre han. Etter kva eg les får han nok av andre brukarar her inne.
 
Skal du flaskekarbonere så ikke coldcrash, da stopper gjæren å jobbe.
Det er ikke noe problem med CC og flaskekarbonering, gjæren begynner å jobbe igjen når det blir varmt nok og den finner noe å spise. Det som derimot kan skje er at karboneringen tar litt lengre tid - rett og slett fordi mye mer av gjæren er felt ut og man dermed får mindre gjær med til flaskene.

Øl som "skal" være klare pleier jeg å både coldcrashe og bruke gelatin på, og det funker fint med flaskekarbonering, men noen ganger (spesielt etter at jeg begynte med kombinasjonen cc+gelatin) har det tatt en uke ekstra før karboneringen er ferdig.
 
Cc er vel ikke det største problemet her. Han spør vel etter hvordan få det tilbake i karet med minst mulig oksygeninnblanding samt dette med gjær.
 
Skal du flaskekarbonere så ikke coldcrash, da stopper gjæren å jobbe.
Den slutter nok å jobbe så lenge det er kaldt, men når varmen kommer tilbake blir det futt igjen.
Mitt første brygg, en bokkøl. CC ned til 3 grader. Tilsatte sukkerlake på 4-5gr pr liter. Flasket og satte i romtemperatur.
Rikelig med karbonering i de flaskene.
 
Tilbake
Topp